Вісник Кагарличчини — Як ми про себе подбаємо – так і житимемо!

image
15 Лютого 2019, 09:53
Поділитися:

На Київщині є приклади різних за рівнем ефективності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Тож рівнятися є на кого. В тому числі і в Кагарлику. Виявляється, досягти результату можна навіть не вдаючись до програм підтримки, а покладаючись, перш за все, на власні сили та згуртованість. Яскравий приклад цьому – ОСББ “Паросток”, що по вулиці Столичній, 4. У цьому будинку, лише переступивши поріг під’їзду, відчуваєш руку господаря, – навіть у під’їздах стіни акуратно обклеєні шпалерами, на підлозі – лінолеум, на вікнах – тюль, на стелі – світильники з сучасним LED-освітленням. Подвір’я прикрашають дитячий майданчик та дві альтанки, з весни й до пізньої осені на клумбах – різнобарвні квіти. Територія обгороджена надійним парканом. Куди не поглянь – домашній затишок, навіть, незважаючи на те, що будинок розміщений вздовж траси, по якій ні на хвилину не припиняється потік автомобілів…

“Паросток” – одне з перших у Кагарлику ОСББ. Спочатку (у 2006 році) було створене як будинковий комітет, а вже з 2008-го перереєстроване в об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Загалом у будинку 23 житлові квартири і 1 комерційна (нотаріус). Ініціатива створення об’єднання належала, передусім, активу, всім небайдужим жителям. На перших зборах було ж обрано і голову “Паростка” – Людмилу Сушко. Разом зі своїми однодумцями вона зуміла переконати тих мешканців будинку, що ще вагалися, в доцільності створення ОСББ, пояснюючи, що під лежачий камінь вода не тече, що слід не чекати допомоги зовні, а взяти на себе відповідальність та ініціативу.

На загальних зборах ще у 2006 році було визначено і затверджено квартплату у розмірі 1 гривні 11 копійок за квадратний метр. І до цього дня ця сума не змінилася, залишаючись найнижчою у місті.

– Чому саме 1 гривня 11 копійок? – запитую Людмилу Сушко.

– На той час, коли ми від’єдналися від ЖЕКу, квартплата була по 1 грн 33 коп. за квадратний метр. Тож провівши нескладну арифметичну дію, а саме віднявши 20% податку на додану вартість, які громадська організація не сплачує, ми і отримали 1 гривню 11 копійок.

– Невже цих мізерних коштів вистачає на всі Ваші амбітні плани?

– Розумієте, усе відносно. Та й плани не стільки амбітні, скільки реалістичні. Як ви можете пересвідчитися, для нас цих коштів виявилося достатньо, аби підтримувати будинок у належному стані, щоб приємно було зайти в під’їзд, щоб було де відпочити на вулиці і дітям, і дорослим. Втім, безперечно, капітальних ремонтів, приміром, даху, на ці гроші ми не зробимо. Але, знову ж таки, головне, – правильно використовувати ті кошти, що вже є, визначаючись із пріоритетами. І якщо це робити постійно, з року в рік, всім разом, то й результат неодмінно буде.

У підтвердження цих слів Людмила Володимирівна розповіла, що об’єднанню вже вдалося зробити на ці “мізерні кошти”:

– Найперше, ми облаштували прибудинкову територію. Встановили паркан (до речі, це єдиний випадок, коли довелося збирати гроші з жителів будинку додатково, все інше – тільки за квартплату). Зважаючи на те, що в будинку проживає близько 15 діток, наступним нашим кроком було встановлення дитячого майданчика. По цьому облаштували клумби. Все робили, як-то кажуть, толокою: гуртом висаджували квіти, розбиваючи клумби й озеленюючи двір, гуртом створювали зону відпочинку, встановлювали альтанки, впорядковували гаражі. Одне слово – робили домашній затишок біля будинку. Згодом провели поточні ремонти у під’їздах, оновили ганки, вхідні арки, поклали плитку. Звісно, все це робилося не за один рік, а по мірі можливості й накопичення коштів, що надходять за квартплату. Також власними силами та за кошти ОСББ було проведено часткову заміну труб і переобладнання каналізаційної мережі. Якщо ж виникають проблеми – вирішуємо їх теж спільно. Зокрема, саме так жителі будинку кожний у своїй квартирі за власний кошт провели реконструкцію та чистку внутрішньобудинкових вентиляційних каналів.

Окрім матеріального результату, ми досягли й не менш важливого – морального, адже подібні роботи зближують один з одним, здружують. Боргів за квартплату немає. Усі розуміють, що ці кошти використовуються для підтримки в належному стані нашого спільного будинку.

– Як вивозиться сміття?

– Виключно за передоплатою. На договірних основах ми перераховуємо кошти КЖЕПу, потім, по факту наповнення контейнерів, подаємо у КЖЕП заявку на вивіз сміття. Передоплату здійснюємо відразу за 5 виїздів вантажівки. Все це обліковується, і коли аванс вже вичерпується, ми знову перераховуємо кошти наперед. За потреби замовляємо і інші послуги в КЖЕПу, особливо, коли виникають проблеми з водовідведенням. Втім, шкода, що на цьому ринку послуг в нашому місті ще немає конкуренції.

– Ваше ОСББ одне з перших в Кагарлику розпочало проводити сортування сміття…

– Так. І для жителів нашого будинку це було спочатку незвично. Для цього встановили у дворі контейнер, поділений на секції, одна – для пластика, інша – для склотари, картону тощо. Варто відмітити, що у нашому місті налагоджено вивіз пластику та картону приватним підприємцем. Його послугами ми й користуємось. Таким чином робимо і свій внесок у збереження екології.

– Хто вершитель долі у об’єднанні?

– Збори мешканців будинку. Прийняття будь-якого питання вирішується методом голосування. Треба нам ремонт під’їзду – збираємось, голосуємо, вирішуємо як ремонтувати, і маємо чистий і гарний під’їзд. Уже не від держави залежить наш благоустрій, а самі мешканці за нього несуть повну відповідальність.

– Проте існує ж якась структура, правління тощо?

– Звісно. Загалом до правління ОСББ входить шість осіб. Чому саме така кількість? Жителі вирішили, що оскільки триповерхівка має два під’їзди, то доцільно було б, аби з кожного поверху та під’їзду в правлінні був свій представник. Ми маємо статут, рахунки в банку. Рішення приймаються більшістю голосів – понад 51% від усіх жителів. До правління ОСББ входить голова об’єднання, заступник, бухгалтер-касир та члени ревізійної комісії. Все – на громадських засадах.

– Відомо, що діяльність вашого ОСББ привертає до себе увагу жителів не тільки Кагарлика …

– Так. До нас приїжджали представники різних організацій, зокрема й тих, що свого часу впроваджували в Кагарлику Програму ПРОООН. Вони навіть дивувалися з того, як без різних грантів та програм ми змогли досягти позитивного результату. Як депутату районної ради мені було приємно, що ми теж вносимо свою лепту у створення позитивного іміджу Кагарличчини у сфері покращення благоустрою та якості життя населення.

– Що плануєте зробити у майбутньому?

– Вперше за багато років хочемо долучитися до Програми підтримки діяльності органів самоорганізації населення в м.Кагарлику. Це необхідно для того, аби провести капітальний ремонт даху нашого будинку.

Зрештою, будемо й надалі працювати над покращенням благоустрою території, адже кожен мешканець відповідальний за те майно, котре є у його власності. Як ми про себе подбаємо – так і житимемо!

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна