Вісник Кагарличчини — Вшанували пам’ять жертв Голодомору

image
30 Листопада 2023, 17:28
Поділитися:

24 листопада у Кагарлику відбулося покладання квітів до пам’ятного Хреста жертвам Голодомору на Ольжинському кладовищі та поминальна літія за безневинно загиблими, а у закладах культури громади – заходи з нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору.

У покладанні квітів до пам’ятного знаку жертвам Голодомору взяли участь Кагарлицький міський голова Олександр Панюта та його заступник Іван Семцов, представники поліції, інших підприємств та організацій міста.
Захід відбувся напередодні четвертої суботи листопада – дати, коли вся Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять невинних жертв Голодомору та тих захисників, які віддали своє життя, щоб не допустити подібного геноциду на нашій українській землі.
Ведуча заходу – начальник відділу культури Кагарлицької міської ради Олена Петленко – наголосила на тому, що цього року ми вдруге вшановуємо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується геноцидними діями росії проти українців.
Поминальну літію звершив благочинний Кагарлицького благочиння ПЦУ протоієрей Юрій Литвин.
Пісню «Свічка» зворушливо виконала Людмила Поліщук.

Того ж дня у малому залі Кагарлицького центру культури та дозвілля відбувся захід до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.
Валентина Віценко, директор Кагарлицького історико-краєзнавчого музею, розповіла присутнім багато моторошних фактів зі свідчень кагарличан, які пережили ті страшні часи.
Після цього у залі продемонстрували фрагменти документального фільму «33-й. Спогади очевидців», 1989 р. (режисер М.Лактіонов-Стезенко).
Літературно-музична композиція під назвою «Незабудки пам’яті» драматичного колективу Кагарлицького міського центру культури та дозвілля стала потужним завершальним закінченням зустрічі.
Юні актори Кагарлика так майстерно грали свої ролі, що байдужих у залі не було.
Глядачі втирали сльози і від фактів, які переживали українці у часи Голодомору, і від висококласної гри місцевих артистів: Анни Мартиненко, Ярослава Сінченка, Ілони Балацької, Катерини Вовк, Олександри Заїки-Пірус, Каріни Черниш, Тимофія Бакурова, Юлії Островської, а також Марії Стеценко та Юлії Мовчан під керівництвом Лейли Джабієвої.
Олена Петленко, начальник відділу культури Кагарлицької міської ради, запросила присутніх долучитися 25 листопада о 16-й годині до Загальнонаціональної хвилини мовчання, запаливши свічку пам’яті.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна