Вісник Кагарличчини — Всеукраїнський пленер художників-акварелістів у Ржищеві

image
11 Вересня 2020, 14:39
Поділитися:

Громадські події, що відбуваються в суспільному житті міст і сіл, бувають різних масштабів. Подія, що відбулася у Ржищеві 29-30 серпня, воістину, всеукраїнського рівня, в мистецькому житті України отримала широкий резонанс і матиме своє продовження у вигляді художніх виставок та відкриття нових імен, нових талантів, свіжих тенденцій і напрямків, зокрема в акварельному живописі.

В останні дні літа Ржищів приймав Всеукраїнський пленер художників-акварелістів, що проводився на базі КЗ КОР «Ржищівський археолого-краєзнавчий музей».
Пленер в перекладі з англійської – малюнок на природі. Започаткований Джоном Констеблелі на початку ХІХ століття в Англії. Для художників-імпресіоністів ця живописна техніка є особливо важливою. Ржищівський ланшафт, чудові краєвиди, історичні та художні пам’ятки здавна приваблюють сюди людей творчих, надихають на створення художніх, поетичних та музичних шедеврів. Ржищів пишається іменами своїх земляків – професійних художників Івана-Валентина Задорожнього, Володимира Сидорука, Олексія Горбенка, Сергія Дуплія та художників-аматорів Бориса Дегтярьова, Володимира Піскова, Миколи Задоєнка, Олександра Островського та молодої художниці Людмили Ганушевич. Наш музей з 2012 року був організатором п’яти художніх пленерів. Цьогорічний шостий пленер вперше зібрав художників-акварелістів з усієї України. До участі в його роботі долучилися 19 аматорів з Київщини, Одещини, Хмельниччини та Буковини. Звичайно, тих, хто бажав взяти участь у заході, було значно більше, але епідеміологічна ситуація в Україні внесла свої корективи.
У дні проведення пленеру вперше відмічався День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
У рамках Всеукраїнської акції пам’яті «Сонях» в музеї була влаштована і пересувна фотовиставка «Ми пам’ятаємо», в якій взяли участь волонтери громадських організацій «СТРАУС» та «Незламний дух».
Матеріали для фотовиставки надані Анатолієм Даниленком, Людмилою Герасименко та Тетяною Марченко. Пам’ять загиблих вшанована хвилиною мовчання.
Пленер проводився за ініціативи громадської організації «Український устрій» та Управління культури Київської обласної державної адміністрації й за підтримки Київської обласної ради.
Координатор проєкту – член українського відділення міжнародної асоціації «Акварелі» Людмила Степанян. Меценатами заходу виступили голова комісії освіти, науки, культури, духовності та релігії, доктор економічних наук, професор, академік національної академії наук, заслужений працівник сільського господарства, відмінник освіти України, ректор Білоцерківського Національного аграрного університету Анатолій Степанович Даниленко та доктор економічних наук, професор Олена Анатоліївна Шуст.
Надзвичайно теплим і душевним було відкриття пленеру. Те, що на нього привітати учасників і усю Ржищівську громаду приїхав виконуючий обов’язки начальника обласного управління культури Київської обласної державної адміністрації С.В. Васильонок свідчить про значимість події.
Особливу піднесену атмосферу під час відкриття пленеру створили учасники вокального ансамблю Білоцерківського національного аграрного університету. Молитва «Дорога до Господа» у їх виконанні прозвучала як благословення на творчість і створення нових шедеврів.
Художні локації, організовані в найживописніших місцях Ржищева, викликали в учасників вибух емоцій і захоплення. І Ржищівські Липки, і Лиса гора, і затоплена церква відомі усім як місця сили, і древня Іван-гора, як мати прадавнього Ржищева, постали перед художниками не лише як неповторні пейзажі, а і як місця славетної історії нашої землі. Результатом особливої атмосфери, творчого злету і кропіткої праці художників стало народження нових шедеврів – майже вісімдесяти картин у техніці акварелі. Виставка цих робіт відбудеться 10 жовтня в Ржищівському археолого-краєзнавчому музеї, яка буде приурочена до Всесвітнього дня художника. Сподіваємося, що епідемія коронавірусу не завадить жителям Ржищівщини, Кагарличчини, Обухівщини та усім поціновувачам мистецтва відвідати в ці дні наш музей та долучитися до світу краси й духовності.
На високому духовному піднесенні, з багажем нових знань, емоцій і вражень прощалися із Ржищевом учасники та гості пленеру з надією повернутися сюди на наступний рік.
Нехай зростає чисельність творчих людей, що покликані берегти і примножувати духовність нашого народу, славити красу нашого краю. А ще важливіше, щоб росла кількість поціновувачів і людей, які підтримують і сприяють розвитку освіти, культури та мистецтва в нашому регіоні і в усій Україні.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна