Вісник Кагарличчини — Вони життям розплатились за волю

image
10 Вересня 2020, 23:30
Поділитися:

Іван Наконечний, незважаючи на поважний вік, був активним учасником подій на Майдані.
Відразу після побиття 30 листопада 2013 року «Беркутом» мирних активістів приїхав на Майдан Незалежності у Києві, де став учасником Революції Гідності. З тих пір, незважаючи на протести і вмовляння рідних, їздив туди щодня. На Майдані не ночував, але свої 5-8 годин відбував. Хотів записатися до Самооборони Майдану, але через поважний вік його туди не взяли. 18 лютого 2014 року був важко травмований на вулиці Інститутській під час сутичок з бійцями «Беркута», отримав важкі травми голови і шийного відділу хребта. Був шпиталізований до Інституту нейрохірургії, де і помер 7 березня 2014 року. Похований у Києві на Лісовому кладовищі (дільниця № 23, ряд 21, місце 30).
Указом Президента України Петра Порошенка № 890/2014 від 21 листопада 2014 року за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Івану Максимовичу Наконечному посмертно присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».
Ім’я та портрет Героя викарбувані на меморіалі Героїв Небесної Сотні у Києві на вулиці Інститутській. 19 лютого 2016 року в Києві на фасаді будинку (вулиця Лісківська, 28), де жив Герой, йому було відкрито меморіальну дошку.
Другого вересня минулого року на приміщенні Буртівської школи було відкрито меморіальну дошку на честь Івана Наконечного. А тепер його разом із побратимами вшановано пам’ятним знаком.
Мітинг розпочався із підняття прапора нашої держави. Право підняти стяг надали учасникам АТО та ОСС Владиславу Копильцю і Катерині Кризській.
Почесну місію відкриття пам’ятного знаку виконали рідні Івана Наконечного та сільський голова Буртів Олександр Драган.
Освятили знак настоятель місцевого храму Іван Синюк разом із військовим капеланом, представником Спілки ветеранів ато м. Києва Олександром Вербою.
У відкритті пам’ятного знаку взяли участь жителі села, учасники Революції Гідності, сім’ї Героїв Небесної Сотні. А також Тетяна Семенова, виконувачка обов’язки голови Київської обласної ради, та Віталій Карлюк, депутат Київської обласної ради, заступник голови районної ради Олег Волошин, заступник Кагарлицького міського голови Володимир Бойко, начальник відділу культури та молоді РДА Олена Петленко.
Тетяна Семенова вручила сільському голові Буртів Олександру Драгану Подяку обласної ради, пам’ятний нагрудний знак та скляну статуетку із символікою Київщини.
Учасники заходу вшанували загиблих патріотів, поклавши квіти до підніжжя меморіалу.
У виконанні творчих колективів Буртівського будинку культури “Стожари” та “Мрія” звучали патріотичні пісні. Місцева жителька Лілія петрусенко продекламувала власний вірш, присвячений Героям. А учасниці “Мрії” вшанували пам’ять Небесної Сотні, поставивши до меморіалу запалені лампадки.
Столичні гості – учасники Революції Гідності – передали подарунки – книги для сільської бібліотеки та музею, а для дитячого будинку – канцтовари.
Ініціатором створення пам’ятного знаку була Буртівська сільська рада, а створено його на кошти волонтерів та небайдужих громадян за сприяння “Благодійного фонду “Пам’яті Небесної Сотні”.
Зокрема, голова фонду Андрій Павленко опікувався виготовленням та встановленням знаку, Сергій та Аліна Савченки озеленили територію біля знаку, завдяки ДП “Київський облавтодор”, директор Станіслав Гуцол, було заасфальтовано територію біля знаку. Кошти на відкриття виділили директор компанії “Успіх” Олексій Гудзій, голова СВК “АФ “Перемога” Григорій Павлюк, директор ТОВ “Вікторія-Агро” Володимир Сінченко, керівник ФГ “Буртянське” Петро Коробенко, Володимир Босенко, Ольга Ткаченко, Світлана Тесленко, Олександр Машуренко. Надав кран Микола Ломака, а координував його роботу Іван Синюк.
Усім причетним до встановлення та облаштування пам’ятного знаку “Розстріляна Гідність” Олександр Драган вручив грамоти.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна