Вісник Кагарличчини — У турботливих доярок усі корови найкращі

image
16 Березня 2020, 14:01
Поділитися:

Сьогодні важко назвати хоч одну сферу діяльності, де б не працювали жінки. Особливо ж їх праця незамінна у тваринництві. Так, у СВК “Агрофірма Перемога” трудиться 4 доярки, 2 доглядачки тварин, 4 телятниці, 2 свинарки та 2 ветлікарі. Завідує фермою теж жінка – Надія Колесник, яка до того ж є ще й головним зоотехніком господарства.
Напередодні 8 Березня до буртівських тваринників завітав голова профкому працівників АПК району Петро Цибульський. Традиційно він привітав жінок зі святом та вручив кожній квіти. До речі, напередодні 8 Березня жінки господарства отримали подарунки і від правління СВК “Агрофірма «Перемога”, а саме: по двоє поросят, вагою 15-20 кг.
Втім, свято-святом, але корови та свині потребують щоденного догляду. Тож, приїхавши в господарство, ми, перш за все, пішли на ферму, щоб поспілкуватися з доярками. Адже, як не прикро, але господарств у нашому районі, де ще збереглося тваринництво, можна перелічити на пальцях однієї руки… І “Перемога” – одне з тих, де ще дбають про тваринницьку галузь, вкладаючи в її розвиток немалі кошти. Зокрема, нині в цьому господарстві налічується 200 корів та 330 свиней.
Процес доїння корів у Буртах вже давно став механізованим, але робота доярки все ж залишається нелегкою. Не всі можуть витримувати такий ритм: ранні підйоми, ненормований робочий день.
– У нашій роботі головне – настрій, – посміхається доярка з 35-річним стажем Катерина Бузніцька. – Адже корівки люблять спокійних людей.
Погоджується зі словами Катерини і Марія Вінтушева, яка спочатку 10 років поспіль працювала в “Перемозі” телятницею, а останні 14 років – дояркою.
Вона додає, що в перші роки роботи було набагато важче, адже навантаження на доярок було неспівставним з нинішнім, особливо, до введення в дію доїльного залу.
Спілкуючись з цими скромними жінками, переконуєшся, що вони люблять свою роботу. Катерина і Марія можуть довго розповідати про те, що у кожної корови свій характер, що кожна з них по-своєму неповторна.
– Вони ж усі розумні, відчувають, чи з добром до них прийшла, чи ні. Як їх можна не любити? І виділити якусь з них важко. Для нас вони усі – найкращі, – говорить Катерина Бузніцька.
А за цю любов та турботу корівки, в свою чергу, віддячують дояркам високими надоями.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна