Вісник Кагарличчини — У Сущанах відкрили музейну кімнату

image
13 Листопада 2023, 10:07
Поділитися:

Музей Карпу Трохименку – народному художнику України, живописцю, педагогу, історику образотворчого мистецтва, який народився 25 жовтня 1885 року у Сущанах на Кагарличчині, – був при місцевій школі. Дуже прикро, що школа була пограбована і частина експонатів зникла. З часом викрадені картини знайшли, основну їх частину передали до Кагарлицького історико-краєзнавчого музею.
Через малу кількість дітей у селі закрили і школу, та музей Карпу Трохименку відновили в адмінприміщенні села Сущани.
Символічну стрічку відкриття музею перерізали староста села Сущани Василь Трохименко та правнучка Карпа Трохименка Анна Сергієнко.
Саме правнучка першою переступила поріг відновленого музею, чим неабияк була схвильована.

Що вміщує музейна кімната

Завідувачка музею Людмила Ріпа, яка натхненно робить свою роботу на громадських засадах, привітала гостей на Сущанській землі, а з тим провела екскурсію по музейній кімнаті. Вона продемонструвала присутнім картини художника Карпа Трохименка та інших митців, численні фотографії, предмети побуту старовини, стенди зі світлинами героїв, які виборювали та виборюють українську незалежність у російсько-українській війні.
На вітринах – спогади краєзнавця Анатолія Шафаренка про село Сущани; цеглини останнього маєтку поміщика Севрука, який жив у Сущанах; матеріали, приурочені колективізації, голодомору; стародавні речі, знесені жителями села; експонати, які стосуються Другої світової війни та повоєнних років тощо. Величезні полотна Карпа Трохименка, його портрет та бюст неабияк наповнили музейну кімнату.
Галина Перевертун та Оксана Шаповал – директор Сущанського сільського будинку культури та бібліотекар – супроводжували розповіді екскурсовода піснями, які з їхніх вуст було надзвичайно приємно чути. Українська пісня у їх двоголоссі звучить справді чарівно.

Слово від правнучки художника

Правнучка народного художника України Карпа Трохименка Анна Сергієнко щиро подякувала за запрошення на захід. «Це велика честь бути присутньою тут, – розчулилася пані Анна. – Я провела дитинство в Сущанах. Моя бабуся – фанатка села. На жаль, родичка, яка щоліта бувала в Сущанах, зараз перебуває в окупації в Енергодарі – саме вона повідомила мені про цей захід. Я щаслива, що зараз перебуваю тут».
Пані Анна розповіла присутнім, що у 2018-му вона захистила диплом мистецтвознавця у художній академії на тему робіт Карпа Трохименка. Розділ роботи був присвячений роботам, які він створив на честь села Сущани. Тому що велика спадщина залишилася саме присвячена селу. «Він був і патріотом, і завжди пам’ятав своє коріння, і дуже любив село, – акцентувала правнучка художника. – Дуже багато краєвидів, пейзажів лягло на полотно, присвячених цій місцевості. Тому тепло і щемливо, що село живе і пам’ятає мистецтво – твори, які були створені колись. І це усе має сенс, поки є живі люди, які пам’ятають».
Пані Анна пояснила, що роботи Карпа Дем’яновича, як художника, цінувалися саме в радянські часи. «Та якщо поглибитися у його творчість, – розповідає правнучка, – варто відмітити, що це така дуже українська людина, яка цінувала і поважала свою сім’ю, свою землю, свій рід, своїх земляків. Пишаюся тим, що сьогодні на відкритті музею присутні багато людей, і що створили цей музей, і що пам’ятають нашу спадщину. Бо село – наш генетичний код. Дуже рада, що тут такий потужний рух і що така в селі спільнота».

Сертифікат, подарунки і людська вдячність

Приємну місію виконав заступник Кагарлицького міського голови Ігор Будюк, який вручив завіду­вачці музею сертифікат на суму 5000 грн від Кагарлицької міської територіальної громади для придбання товарів на облаштування музею Карпа Трохименка.
Цінують у Сущанах краєзнавця, доктора історичних наук, члена національної спілки краєзнавців України, члена національної спілки журналістів України Анатолія Шафаренка за його знання, якими він щедро ділиться із музеїстами. Він привітав присутніх із подією у селі і зичив розширити площу для музею.
Ірина Мироненко, старший науковий співробітник Кагарлицького історико-краєзнавчого музею, сказала, що музей – це місце, де зберігається історія і де вона відновлюється. Сила музею надзвичайна, бо тут зберігається народна правда. «Музей – це як бренд. Як візитна картка села, – пояснює пані Ірина. – Музей популяризує історію, культуру. Михайло Грушевський казав такі слова: «Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою». І, напевно, прийшов час, щоб відновити історичну правду, наше рідне». Пані Ірина передала для поповнення вітрин експонати, які зроблять екскурсії ще змістовнішими.
Олена Петленко, начальник відділу культури Кагарлицької міської ради висловила шану нашим захисникам і захисницям Збройних Сил України за те, що маємо можливість жити, відкривати музейну кімнату, берегти народні традиції. А потім подякувала за ініціативу відновлення музею. «Нехай вогник не згасає, а ми чим зможемо – обов’язково допоможемо!» – пообіцяла Олена Іванівна. Вона подарувала предмети побуту для музеїстів та їх гостей-відвідувачів.
Завідувачка музею Людмила Ріпа своєю чергою подякувала землякам – працівникам старостату, Будинку культури, бібліотеки, Кагарлицького історико-краєзнавчого музею – за неоціненну допомогу у підготовці відновленої музейної кімнати.

 

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна