Вісник Кагарличчини — У пріоритеті

image
21 Березня 2019, 14:32
Поділитися:

Минулої п’ятниці, 15 березня, жителі Кагарличчини у міському будинку культури понад дві години спілкувалися із головою Київської обласної державної адміністрації

Олександром Терещуком.

Велика зала закладу була заповнена вщерть. І будь-хто із присутніх міг поставити питання очільнику області та відразу отримати на нього відповідь. Адже у залі були присутні ще й керівники підрозділів ОДА, обласних служб. А також депутати обласної ради Віталій Карлюк, Вікторія Киреєва, Георгій Цагареішвілі, в.о голови Кагарлицької РДА Світлана Синюк, голова райради Іван Семцов та міський голова Олександр Панюта, голови сіл.

Губернатор одразу окреслив рамки роботи зустрічі: “Працюємо в стилі “питання – відповідь”. Жодної політики. Передбачаю, що частина питань будуть типовими, з якими вже стикався в інших районах, тож відповідати на них буду “екстерном”, – зазначив Олександр Терещук.

Активні члени громади зверталися до губернатора, перш за все, із питаннями, які стосувалися або ж громади району в цілому, або конкретного населеного пункту.

Лише кілька осіб мали приватні питання: про зміну індексації пенсій та про добросусідські стосунки. Стосовно першого, бабусю запросив поспілкуватися особисто начальник ПФУ в області, а друге того ж дня пообіцяв уладнати голова села Стави.

Серед питань, що стосувалися всієї громади району і мають неабияку вагу, було створення Кагарлицької об’єднаної територіальної громади. Бо ж вже понад рік, як до ОДА було подано відповідні документи, а позитивного висновку отримати ніяк не могли. Як мотив, зазначалося, що 4 сільські ради, які за перспективним планом мали б бути в ржищівській ОТГ, виявили бажання увійти до Кагарлицької ОТГ. Зазначивши, що адміністративно-територіальна реформа – один із пріоритетів, виписаних Президентом Петром Порошенком, голова Київської ОДА дав доручення Департаменту містобудування та архітектури в найкоротші терміни підготувати йому на підпис відповідні документи та завершити процедуру створення ОТГ з врахуванням побажання громади цих сіл. “Ми не повинні йти всупереч бажанню людей, – зазначив Олександр Терещук. – А час покаже: хто буде краще господарювати, до того згодом і будуть тягнутися сільські громади”.

Прозвучало й питання призначення в район голови райдержадміністрації. Депутат районної ради Олександр Широкоступ зазначив, що в районі є достойні кандидати, які матимуть підтримку депутатів. Олександр Терещук зазначив, що готовий після зустрічі поспілкуватися з активом та вислухати їхні пропозиції з цього питання.

Неодноразово звучало питання ремонту та обслуговування доріг, придорожних смуг. Це стосувалося обрізки гілля вздовж дороги на Слободу. А також капітального ремонту дороги, що йде із білої церкви на Ржищів, і далі – на Канів.

І якщо дорога Слобода – Стайки цього року включена в плани із проведення малого та середнього ремонтів, і питання тут розпочнуть вирішувати найближчим часом, то із ділянкою траси Біла Церква – Ржищів питання складніше. Адже вона входить до складу доріг національного значення. А отже, й її ремонт фінансується із державного бюджету. Тож в цьому році тут зроблять лише ямковий ремонт. А капітальний будуть планувати на наступний.

Актуальними для громади і такими, що голова ОДА дав завдання вирішити найближчим часом, були питання із забезпечення сімейними лікарями амбулаторій в селах Мирівка та Стави. Створення та ремонт службового житла для лікарів. Також за принципом співфінансування Кагарлицька ЦРЛ має невдовзі поповнитися новим рентгенапаратом. А після уточнення обласного бюджету є надія отримати й наркозний апарат у пологовий будинок. Ще однією доброю новиною є підтримка створення в районі реабілітаційного центру для дітей з проблемами центрально-нервової системи.

Оренда водойм та відновлення русла річки Безіменна, що проходить по території Мирівки та Ставів, теж знайшла відгук у дорученні губернатора відповідним службам. “По перше, ми не маємо віддавати водойми в оренду за копійки, – констатував Олександр Терещук. – Це недопустимо, якщо ми хочемо наповнювати наші бюджети. А стосовно річок, то часто на їх руслах організовують ставки. Русло після цього міліє, його розорюють, сіють там кукурудзу. Буває, що й без укладання договорів оренди. Тож це потрібно жорстко присікати”.

Стосовно річки Безіменної, то на її відновлення за рахунок області пообіцяли виготовити проект.

Аграріїв району турбували питання закриття залізничної вантажної станції  “Кагарлик” ПАТ  “Укрзалізниця”, функціонування ветлабораторії та санепідемстанції.

Турбувало небайдужих жителів району й бачення губернатора перспектив розвитку сільських територій, доступ до даних про бюджет одного із сіл, робота правоохоронних органів тощо.

Щоб вирішити ці питання оперативно та конструктивно, губернатор постійно залучав відповідних керівників департаментів та управлінь ОДА, на місці давав доручення та вказівки щодо їх вирішення в найкоротші терміни.

На завершення зустрічі Олександр Терещук зазначив, що питання, які прозвучали того дня, будуть обов’язково вирішені. Частина в найкоротші строки, а ті, які вимагають додаткового фінансування чи часу для вивчення, – в оптимальні терміни. Стосовно ж контролю – то він бере його на себе.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна