Вісник Кагарличчини — Стартували збори громад району

image
15 Березня 2019, 11:23
Поділитися:

Саме із сіл Демівщина та Оріхове минулої середи, 6 березня, розпочалися цьогорічні збори громад. До демівщинського клубу завітали на зустріч із місцевими жителями виконувачка обов’язки голови РДА Світлана Синюк, голова районної ради Іван Семцов, міський голова Олександр Панюта, представники служб району.

Сільський голова Олександр Мозговий прозвітував перед виборцями про свою діяльність за попередній період. Зокрема, він повідомив, що у минулому році було проведено 8 сесій сільської ради,  де прийнято 48 рішень, та 12 засідань виконкому, де прийнято 35 рішень.

На території сільської ради працюють такі землекористувачі, як ПрАТ “Агрофорт”, ТОВ “Віскар-Агро”, ТОВ “Вікторія Агро”, ТОВ “Дан-Фарм Україна”, фермерські господарства “Залужжя”, “Урожай”, “Олена-С”, одноосібні господарства. Ними обробляються 1405,412 га землі. На рахунки сільської ради за оренду землі у 2018 році надійшло 248418 грн. Із сільгоспвиробниками було укладено соціальні угоди. Тож на розвиток села надійшло 163754 грн. Кошти сплачувалися господарниками пропорційно до кількості орендованої землі та були використані на соціальні потреби.

Також протягом року “Агрофорт” та “Віскар-Агро” надавали допомогу у вигляді продуктових наборів учасникам війни, дітям війни, престарілим громадянам, інвалідам.

Бюджет сільської ради по доходах минулого року склав 721050 грн. Ці кошти витрачалися на послуги зв’язку, газ, електроенергію, благоустрій населених пунктів, заробітну плату працівників сільської ради тощо. Також сільською радою закладалися кошти на оздоровлення дітей.

Харчування школярів у НВК відбувалося за рахунок батьківських коштів та коштів спонсорів. А у дитсадку 40% сплачували батьки, а 60 – відділ освіти.

У минулому році закінчено освітлення вулиць Горького, Космонавтів, Берегова в Демівщині, чим практично й завершено прокладання вуличного освітлення в цьому селі.

Проблемним питанням Олександром Мозговим було названо сільські дороги. Так, планується висипка дороги по вулицях Лесі Українки, Садова, Космонавтів. Капітальний ремонт дорожного покриття по вулиці Шевченка, Молодіжній та заїзд на вулицю Лісову. Також в планах виготовлення проектної документації на освітлення вулиць Лесі Українки та Садової в Оріховому. А ще – встановлення огорожі навколо кладовища.

Проблемою є й відсутність медпрацівника у місцевому пункті здоров’я.

Світлана Синюк ознайомила присутніх із результатами соціально-економічного розвитку Київщини та Кагарличчини, планами на майбутнє. Її доповідь супроводжувалася показом відеоролика та слайдів.

Про плани та пророблену роботу на кагарличчині доповідав і Іван Семцов.

Олександр Панюта розповів про хід адміністративно-територіальної реформи, про діяльність міської ради.

Головний лікар Центру первинної медичної допомоги Інна Карапіра повідомила селянам, що до них двічі на тиждень буде приїздити лікар.

Начальник управління соціального захисту населення РДА Оксана Дячок та представник ОПФУ Людмила Візьонок ознайомили зібрання із нововведеннями у виплаті субсидій і нарахуваннях пенсій та індексації.

Загалом і районне керівництво, і громада визнали діяльність сільського голови доброю та побажали йому подальших успіхів на цій ниві.

А по завершенні офіційної частини зібрання до уваги присутніх було представлено концерт до Міжнародного жіночого дня.

Валентин ВЛАДІМІРОВ

***

У минулий четвер відбулися збори громадян сіл Бурти та Очеретяне, на яких зі звітом виступив голова громади Олександр Драган.

Він поінформував загал про те, куди витрачалися кошти сільського бюджету у 2018 році.

Левову їх частку було використано на Буртівську ЗОШ, в якій навчається 86 дітей. Хоч заклад фінансується із районного бюджету, але торік за кошти сільської ради було замінено вхідні двері (60 тис. грн). Понад 105 тисяч грн із сільського бюджету було виділено на харчування дітей. Ще більшу суму (118,5 тис. грн) передбачено на харчування школярів у нинішньому році. Заплановано також провести будівництво внутрішніх туалетів та ремонт каналізації в цьому закладі.

Понад 100 тис. грн із сільського бюджету у 2018 році було витрачено на дошкільний заклад “Веселинка”. Зокрема, там проведено пожежну сигналізацію, оброблено поверхню приміщення протипожежною сумішшю. Крім того для малят закуплено дві стінки, замінено електропроводку. Спонсорську допомогу закладу надавали ТОВ “Вікторія-Агро”, АФ “Перемога”, ФГ “Буртянське”, ПП “О.В. Ткаченко”, батьки дітей.

Чимало коштів було витрачено на забезпечення діяльності Буртівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини та Очеретянського ФАПу. У перший придбано ноутбук, принтер та підключено інтернет. Замінено газовий лічильник. Виділено 70 тис. грн субвенції на заміну вікон та дверей в амбулаторії.

На нинішній рік заплановано 51 тис. грн для придбання кардіографа та 55 тис. грн на зарплату фельдшеру Очеретянського ФАПу.

На території сільської ради функціонують також дві бібліотеки, Будинок культури. На капітальний ремонт останнього протягом 2017-2018 років виділено 105 тис. грн на розробку проектної документації та 8 тис. грн – на проведення експертизи проекту. Ведеться благоустрій населених пунктів. У 2017 році здійснено поточний ремонт доріг по вулицях Спеціалістів, Жовтнева, Гірська, Стогова на суму 96 тис. грн, у 2018 – по вулиці Берегова на 127 тис. грн. Завершено освітлення вулиць.

У центрі Буртів встановлено 10 відеокамер вартістю 67 тис. грн та лавочки і урни для сміття.

Укладено угоду з ПП  “Гідроресурс” на вивезення відходів кожної другої п’ятниці місяця від населення.

На нинішній рік заплановано ремонт вуличних доріг на суму 400 тис. грн, сільських пам’ятників (50 тис. грн) та вуличного освітлення (50 тис. грн).

Всі орендарі земельних паїв на території сільради розрахувалися із власниками землі. Розмір орендної плати у 2018 році склав 8200 грн.

Присутня на зборах в. о. голови райдержадміністрації Світлана Синюк дала позитивну оцінку роботі голови Буртівської громади, відмітивши його ініціативність, енергію, турботу про людей. Вона ж коротко інформувала присутніх в залі про те, що зроблено за звітний період та планується зробити на теренах району.

Секретар Кагарлицької міської ради Любов Коваль розповіла про хід реалізації адміністративно-територіальної реформи в районі, і, зокрема, на необхідність внесення змін до перспективного плану розвитку Київської області з тим, щоб зберегти цілісність району і забезпечити волевиявлення окремих сільських громад.

Про зміни у нарахуванні субсидій, їх монетизацію загалу розповіла начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Оксана Дячок. Про хід медичної реформи інформувала директор районного центру ПМСД Інна Карапіра.

Обидві відповіли на запитання селян.

Про співпрацю із сільською радою, вирішення окремих громадських проблем на зібранні говорив директор Буртівської ЗОШ Михайло Михайлов.

Враховуючи, що захід відбувався напередодні Міжнародного жіночого дня, всі виступаючі адресували присутнім в залі жінкам теплі привітання і побажання. А по закінченні зборів для жінок громади традиційно був влаштований концерт сільських учасників художньої самодіяльності.

Станіслав МИХАЙЛОВСЬКИЙ

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна