Вісник Кагарличчини — Сподівання на об’єднану громаду і завод

image
21 Березня 2019, 17:28
Поділитися:

На зборах громади сіл Кузьминці й Панікарча, які відбулися 12 березня, її голова Антоніна Борозенець свій звіт про роботу у 2018 році розпочала з невтішних демографічних даних: торік тут народилося 4 дітей, а померло 11 громадян. Майже третину всіх жителів складають люди пенсійного віку.

Але життя продовжується. І сільський голова зі своїм активом робили все, щоб воно відповідало сучасним вимогам. На 118 відсотків виконано сільський бюджет. Завдяки одержаним коштам, а також спонсорській допомозі, було забезпечено безперебійну роботу установ соціальної сфери – дитсадка “Панікарчанський віночок”, сільської ЗОШ, бібліотеки та сільського клубу. Значну увагу у своїй промові доповідачка приділила ефективності роботи педагогічного колективу школи, чиї вихованці стали переможцями і призерами олімпіад і конкурсів не тільки районного, а і обласного та державного рівнів. А вчитель школи Яна Чиженко зайняла високе 8 місце серед конкурсантів у Всеукраїнському конкурсі “Учитель року 2019”.

 Систематично проводилися заходи по благоустрою сільських територій, ремонт доріг, освітлення вулиць. Допомогу у цьому надавали ТОВ “Дан-фарм Україна”, ТОВ “Расавка”, ТОВ “Київ Агротек”, ТОВ “САД”, ПП Катеринич, ФГ “Богдан”.

Разом з тим, відзначила Антоніна Борозенець, невирішеними залишаються ще багато питань. Серед них – ремонт сільських доріг, внутрішній ремонт приміщення сільської ради, ремонти дахів у клубі та сільській раді тощо.

Список невирішених проблем у своїх запитаннях до голови громади доповнили учасники зборів. Зокрема, була пропозиція закріпити за сільськими кладовищами відповідальну особу, яка б забезпечувала там порядок.  “Ми досягаємо цього за рахунок проведення суботників. Але участь у них беруть, як правило, десять-дванадцять осіб. Всі інші під різними приводами уникають безкорисливої праці, – зазначила Антоніна Борозенець. – Утримувати ж людину за рахунок сільського бюджету не дозволяє штатний розпис”.

Натомість присутній на зборах голова міста Кагарлик Олександр Панюта відмітив, що із створенням Кагарлицької об’єднаної громади така штатна одиниця буде введена у кожному селі. Вона слідкуватиме і за кладовищами, і за станом доріг.

Було питання і щодо облаштування доріг до кладовищ. Вирішенню по одній з них сприятиме знову ж таки мер Кагарлика, який пообіцяв забезпечити село відходами старого асфальту. В цілому ж проблема багатьох доріг пов’язана з тим, що вони щорічно руйнуються стічними водами, адже села знаходяться в низинах. Тому, зазначила Антоніна Борозенець, будемо працювати над тим, щоб кардинально вирішити проблему.

Про необхідність завершення процесу децентралізації, утворення об’єднаних територіальних громад на зібранні громади говорив голова районної ради Іван Семцов. З’являться додаткові кошти, а отже, і можливості для вирішення соціальних питань людей, зазначив він. А поки що ми намагаємося економити і раціонально витрачати кожну копійку, щоб забезпечити нормальне функціонування району. Голова районної ради пообіцяв допомогти й Кузьминецькій громаді, зокрема, у фінансуванні ремонту доріг. На що одержав із залу адреси першочергового втручання: вулиці Садова і Шевченка.

По завершенні виступу голові районної ради було адресовано чимало запитань від селян. Зокрема, про низьку напругу в електролінії, замикання у телефонній лінії під час дощу, недостатнє телефонне покриття для мобільного зв’язку у всіх операторів, про невідкладну медичну допомогу.

Щодо останнього запитання Іван Семцов поінформував загал, що рішенням січневої сесії районної ради прийнято рішення про збереження в районі невідкладної медичної допомоги. Вона працює цілодобово паралельно з екстреною і її можна викликати за телефоном 050-238-62-84.

Голова районної ради розповів і про те, що виділені кошти із районного бюджету на те, щоб не було збоїв у функціонуванні державної програми “Безкоштовні ліки”. Він же пообіцяв посприяти у вирішенні всіх піднятих учасниками зборів питань.

Голова міста Кагарлик Олександр Панюта дав добру оцінку роботі свого колеги Антоніни Борозенець. Але, відзначив він, село обділене такими можливостями, які має сьогодні райцентр. Тому вихід один – працювати на благо людей об’єднаною громадою. На жаль, цей процес стримується, в першу чергу, обласною та іншими вищими структурами влади.

Ще одне сподівання Кузьминецької громади пов’язане з відновленням роботи цегельного заводу, як головного інвестора сіл. Про це загалу розповів його директор Василь Демченко.

ТОВ “Кузьминецька будівельна кераміка” планує розпочати виробництво продукції в період травня-червня цього року, зазначив він. Нині проводяться ремонтні та налагоджувальні роботи. На підприємстві буде задіяно близько 100 працюючих. Завод зареєстровано на території Кузьминець, що дасть додаткові кошти у сільський бюджет. Будемо співпрацювати із сільською радою і у вирішенні нагальних проблем громади.

Про останні зміни в законодавстві щодо одержання державних субсидій, про порядок індексації пенсій селян інформували начальник управління соціального захисту населення  районної державної адміністрації Оксана Дячок та начальник районного управління Пенсійного фонду України Світлана Трохименко. Вони ж відповіли на запитання учасників зборів.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна