Вісник Кагарличчини — Собача проблема

image
30 Травня 2019, 14:33
Поділитися:

Проблема безпритульних собак на сьогодні  існує практично по всіх населених пунктах району. Безгрошів’я, несвідомість і безвідповідальність окремих людей, інші об’єктивні і суб’єктивні фактори тільки ускладнили ситуацію. Зграї голодних, недоглянутих тварин стали атрибутами найбільш залюднених вулиць сіл і хуторів.

Не був винятком і Кагарлик. Безпосередньо у центрі міста розгулювали десятки бродячих собак, несучи безпеку людям, антисанітарію і дискомфорт середовищу.

На щастя, на сьогодні ситуація тут докорінно змінилася. Зменшилася кількість безпритульних тварин, а відповідно і кількість дзвінків міських жителів у мерію з приводу порушення їх спокою собаками.

Про вирішення «собачої проблеми» нашому кореспонденту розповіли голова міста Олександр Панюта і його заступник Володимир Бойко.

– Так, ситуація з безпритульними тваринами у свій час вимагала невідкладних і рішучих дій. Тому міською радою була розроблена Програма регулювання чисельності безпритульних тварин у місті Кагарлик на 2018-2020 роки, затверджена на сесії міської ради 21 грудня 2017 року, – говорить Олександр Панюта. – Основною метою даного документа стало зменшення кількості бродячих собак на основі гуманного та відповідального ставлення до них, визначення прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які опікуються безпритульними тваринами, залучення відповідних виконавчих органів  міської ради, служб, установ, громадських організацій, комунальних підприємств до вирішення цих питань за умови відсутності чіткої нормативно-правової бази на державному рівні.

Основна частина Програми базується на ідеї стерилізації і супроводу безпритульних тварин, регулювання їх кількості шляхом їх відловлювання, стерилізації та утримання в притулку.

Для цього на території комунального  підприємства «Міськрембудсервіс» було облаштовано притулок, де утримується 40 тварин. Введено штатну одиницю для догляду за собаками,  виділено кошти з міського бюджету на утримання притулку та проведення стерилізації собак з наданням щеплень.

Для останніх дій було  укладено угоду з фахівцями Миронівської лікарні ветеринарної медицини, а безпосередньо в місті облаштовано пункт для стерилізації тварин  з трьома кімнатами. Така співпраця тривала до кінця минулого року.

Після цього ми залучили до співробітництва київську організацію «Швидка собача допомога», яку організував на благодійній основі Ельшан Мехтієв. Відтепер за нашим зверненням саме професіонали з цієї служби проводять відлов і стерилізацію тварин з їх наступним поверненням у місто.

Дуже приємно, що у цій справі маємо чимало добровільних активістів з числа громадян міста. Варто відзначити, зокрема, підприємця Ірину Коваленко. Разом з чоловіком вони тримають магазин «Наша ряба» і не тільки допомагають у годівлі собак в притулку, а й публікують інформацію та фотографії тварин в Інтернеті, для окремих з них знаходять господарів. В тому числі й за кордоном.

Днями на прийомі у мене був кагарличанин, який купив і передав у притулок мішок собачих кормів. Регулярно підгодовують собак жителі багатоквартирних будинків.

Ось так разом і вирішуємо «собачу проблему».

Голову міста доповнив його заступник Володимир Бойко:

– На останній сесії міськради я інформував депутатів про хід виконання  даної Програми. Тому маю можливість назвати ряд конкретних цифр і фактів по даному питанню.

Почну з найголовнішого. Протягом 2018 року по місту відловлено та проведено стерилізацію з наданням щеплень 84 тваринам. Затрати по комунальному підприємству з утримання собак за рік склали 92 829 грн, в тому числі на заробітну плату працівнику – 61 820 грн, паливо – 4434,12, корм – 3599,87, послуги ветслужби – 22 575,5 грн.

За п’ять місяців цього року завдяки співпраці з «Швидкою собачою допомогою» відловлено та стерилізовано ще 83 тварини.

У притулку для тварин на сьогодні знаходиться 40 дорослих собак та 7 цуценят. Крім житла, він виконує роль своєрідної швидкої допомоги.Його працівник в разі необхідності за повідомленнями жителів міста відловлює і забирає в притулок агресивних тварин, з травмами тощо.

Щоденно, і в вихідні також, ми тримаємо контакт і з притулком, і з фахівцями «Швидкої собачої допомоги», моніторим ситуацію по місту.

Варто відзначити, що на окремих підприємствах міста стерилізацію тварин, яких використовують для охорони, здійснюють самостійно.

І ще про одне. Робота по регулюванню чисельності безпритульних собак у місті проводиться тільки з безпородними тваринами. Вся інформація про роботу висвітлюється на сайті міської ради.

І на закінчення про те, що дає реалізація зазначеної Програми.

Це, насамперед, зменшення чисельності безпритульних собак, а, отже, підвищення рівня безпеки і комфортності середовища існування людини. Це – забезпечення суспільного спокою і підвищення моральності, а також поліпшення естетичного вигляду міста. Це – зниження витрат на епідеміологічні заходи та лікування населення і зменшення засмічення довкілля продуктами життєдіяльності тварин. Це – зниження аварійності на дорогах і забезпечення ефективного використання бюджетних коштів на безпритульних тварин. Це, зрештою, підвищення іміджу Кагарлика в результаті дотримання міжнародних стандартів поводження з тваринами.

– Програма розрахована на 2018-2020 роки. Чи значить це, що до цього часу «собачу проблему» в Кагарлику буде повністю вирішено?

– Ні в якому разі, – в унісон відповіли на це запитання мої співбесідники і пояснили чому. Проблему безпритульних собак створюють не самі тварини, а ми, люди. І чекати на те, що за рік-два ми кардинально змінимо своє ставлення до братів наших менших, абсурдно. Тому дію Програми буде продовжено або ж прийнято нову, щоб регулювати кількість скривджених собак.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна