Вісник Кагарличчини — «СМАЧНЕ» ЗАХОПЛЕННЯ

image
21 Серпня 2021, 02:23
Поділитися:

Як вчителька стала «солодкою леді» на селі

Без солодкої випічки жити можна. Але сумно.
«Вісник Кагарличчини» вирішив поспілкуватися із Світланою Муковоз із Мирівки, з рук якої виходять смачні торти, капкейки, рулети, різноманітні тістечка та паски, пряникові будиночки, штольні, пироги та пиріжки, пончики та імбирні пряники, зефір і халва, як кажуть замовники, шедеврально.

Пані Світлана – педагог. За характером – активна, непосидюча й дуже ініціативна. Хімія та біологія – її фахові дисципліни – дають чіткі розуміння що з чим поєднувати, щоб десерт був не тільки смачним, а й корисним.
«Мама завжди пекла, з тістом усе життя. У нас завжди були домашні хліб і пиріжки, особливо на свята – храм у селі чи Великдень. Готувала вона випічку в печі. Запах хліба і здоби п’янко розносився по хаті, який ставав частинкою душі кожного з нас. Тому я також усе печу, бо я росла у цьому, я це бачила. Єдине – моя помічниця не піч, а духова шафа» – розповідає Світлана Іванівна.
За плечима пані Світлани – кілька кондитерських курсів від провідних спеціалістів, тисячі годин практики і … вдячні замовники. Близько п’яти років Світлана відводить душу, займаючись улюбленою «солодкою» справою, близько трьох – на замовлення. Використовує рецепти інших господинь, багато придумує й власних.
Улюбленими десертами своєї сім’ї назвала сінабони (булочки, залиті вершками) і булочки з маком. Найпопулярніші замовлення від людей стали бісквітні торти та брауні чорний бісквіт з вишнею, вершковим кремом, фруктовими наповнювачами та мусовими вставками. Для літніх людей частіше замовляють м’які просочені бісквіти без горіхів та ізюму. Забаганки тих, хто не хоче зіпсувати фігуру, пані Світлана також задовольняє: пропонує малокалорійні торти на мигдальному або арахісовому борошні з природними підсолоджувачами та фруктами.
«Домашній торт має бути домашнім від початку до кінця, – вважає пані Світлана . – Це трудомісткий процес. Я не використовую куповане печиво, і тим більше ним не прикрашаю, бо це виглядає дешево».
Найважчий торт жінки за роки практики був 9 кілограмів. Світлана дуже любить займатися декоруванням своєї випічки – це й різноманітні квіти, і м’яч і з футболістами на ігровому полі, і герої різноманітних мультфільмів, і друк фотографії іменинника на вафельному папері, й усілякі лебеді, янголята тощо. Часто вона робить його вночі, щоб вранці дістати свіжий торт із холодильника – з корисних продуктів і без хімічних барвників – і передати замовникові.
На питання сказати кількість або приблизно порахувати скільки спекла за увесь цей час тортів, моя співбесідниця розгубилася.
Пані Світлана отримує від кулінарної роботи велике задоволення. Дуже вимоглива до себе і відповідальна. Жінка робить багато «солодких» подарунків – і родичам, і колегам, і друзям, і вчителям-пенсіонерам. Враховує смаки та побажання, чаклує над декором.
Коли переглядаєш фотографії із цими кулінарними шедеврами, а краще коли бачиш на власні очі і куштуєш – це значно більше, як усі написані слова.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна