Вісник Кагарличчини — Що взяти з собою в пологовий будинок?

image
18 Травня 2023, 16:53
Поділитися:

«Який список речей у пологовий будинок актуальний зараз?» – таке питання час від часу з’являється у місцевих віртуальних групах від майбутніх мам, які в очікуванні поповнення сім’ї і готуються народжувати.
Тож, із запитанням що потрібно брати до пологового будинку, ми звернулися до завідуючої акушерсько-гінекологічним відділенням Кагарлицької багатопрофільної лікарні Наталії Терещенко.

ЩО ПОТРІБНО ПРИГОТУВАТИ ПОРОДІЛЛЯМ В ПОЛОГОВИЙ

– І в минулому, і в нинішньому році ми просимо брати до пологового будинку засоби гігієни для себе і для дитини, одяг для себе і для дитини, а стосовно медикаментів – нічого не потрібно, – розповідає Наталія Василівна. – Тож, у породіллі повинні бути вологі серветки, вологопоглинаючі пелюшки, підкладні; для дитини – памперси та кілька комплектів одягу. Після фізіологічних пологів у пологовому будинку жінка з дитиною знаходиться 3 дні. Щодня треба дитину переодягнути, тож кілька комплектів білизни для малечі потрібно щоб було. Ліки непотрібні, у нас свої. Постільне також.
Але тим, кому роблять кесарів розтин, деякі ліки все ж таки можуть знадобитися і ми можемо направити в аптеку. Для кожної жінки, яку оперують, список індивідуальний.

У ПОЛОГОВОМУ В КАГАРЛИКУ СТВОРИЛИ ХОРОШІ УМОВИ ДЛЯ ПОРОДІЛЬ

Наш колектив – доброзичливий, дружний, згуртований – радіє кожному новому життю. І ми докладаємо усіх зусиль і працюємо над тим, щоб удосконалити нашу роботу. Минулоріч, до прикладу, закупили багато усілякої апаратури, яка дуже допомагає в роботі. Намагаємося, щоб умови перебування для мам і для дітей були комфортними. Невдовзі будемо оновлювати «сімейні палати» – не хочемо нічого застарілого, хочемо йти у ногу з часом і ці палати осучаснити.
Хороші умови у пологовому відділенні мають не тільки ті, хто перебуває у палатах партнерських пологів, а всі. У нас жінки у переважній більшості перебувають по 1 в палаті з дитиною. Самі ж палати розраховані на 2 чоловік, тож більше не поселяємо. У кожній палаті – на стіні обігрівач (це якщо недостатньо того обігріву, який дає централізоване опалення, кожна палата може собі окремо підтопити й обігріти палату). У нас завжди є гаряча та холодна вода. На кожному крилі – душові кабіни. Ми маємо багатофункціональне ліжко для пологів. Воно трансформується, і його переваги ми відчули у своїй роботі.
Отримуємо задоволення від роботи, коли з мамою і дитиною все добре – попри усілякі негаразди чи ніч в операційній.

КОЛЕКТИВ ПОЛОГОВОГО – ВІДПОВІДАЛЬНІ  ТА КОМПЕТЕНТНІ ЛЮДИ

Наш колектив поповнили молоді спеціалісти – хороші, відповідальні люди. Я впевнена, що з них будуть гарні лікарі.
Війна ще не закінчилася, але наші породіллі пам’ятають важкі часи, коли доводилося під звуки сирен іти до укриття – ми супроводжували вагітних та тих, хто з дитиною, допомагаючи їм. У нас для таких випадків були розкладені теплі комбінезончики по типу «конвертів», куди ми під час сирен, що сповіщали про «повітряні тривоги», дуже швидко поміщали дітей і несли у сховище. На початку повномасштабного вторгнення у нас в підвалі народжувалися діти. Чергувала якраз Марія Недолько.
Оці облаштовані підвальні приміщення з кімнатами під пологовий зал та для вагітних і мам з немовлятами – заслуга саме Марії Миколаївни. Вона дуже відповідально поставилася до цього – винаймала працівників для роботи і крок за кроком довела справу до завершення. Тож місце, де була купа сміття, перетворилося на укриття зі спеціальними приміщеннями для породіль. Я знаю немало випадків, коли своїх маленьких донечок мами називали іменем Марія на честь лікаря Марії Недолько. Це говорить про повагу і вдячність лікарю.

ТУТ НАРОДЖУЄТЬСЯ НАДІЯ

Згадався випадок, як у минулому році у нас була породілля із Бучі. На той час у них була надважка ситуація у місті. Народжувала вона у нас, у Кагарлицькому пологовому будинку. Була необхідність у кесаревім розтині. І тільки її прооперували, загула «повітряна тривога». Усі пішли в укриття, а я залишилася з нею у пологовому будинку. Прислухаюся, летить щось чи ні. А вона лежить і каже: «Не переживайте, це зовсім не те, що робилося у нас в Бучі».
Та що б там не було, у нас народжуються діти, і це дає надію на життя, на перемогу, на відродження.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна