Вісник Кагарличчини — Про хліб і про довкілля

image
6 Липня 2019, 14:51
Поділитися:

Минулої середи, 26 червня, у Шубівці відбувся незвичайний захід як по складу учасників, так і по його тематиці. Представники відомої фірми «Syngеntа» презентували журналістам багатьох українських видань і телекомпаній масштабну ініціативу компанії щодо її вкладу у сталий розвиток сільського господарства та збереження навколишнього середовища. Дана програма розпочалася із 2014 року і буде тривати до 2020-го, так що в нинішньому у неї своєрідний ювілей – 5-річчя.  і дуже приємно, що серед тих, хто залучився до її реалізації, значиться і фермерське господарство «Широкоступ».

про саме господарство, його становлення і екологічні програми на пленарній частині заходу розповів власник ФГ, кандидат сільськогосподарських наук Олександр Широкоступ. А вже про саму ініціативу «Syngеntа» інформував начальник відділу захисту насіння фірми в Україні, Казахстані, Білорусі Крістіан Шлаттер. Він назвав  шість зобов’язань компанії, які разом із аграріями світу успішно реалізуються на практиці.

Окремі з них були продемонстровані учасникам заходу на виробничих ділянках ФГ «Широкоступ».

Так, на машинно-тракторному дворі на колишньому пустирі облаштовано міні-заповідник. Тут висіваються ділянки медоносних культур та встановлено штучні гнізда для диких бджіл й інших комах. Про роль диких комах-запилювачів та примноження їх популяції присутнім розповів кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології та ентомології імені Б. Литвинова факультету захисту рослин Харківського національного аграрного університету імені  А. Докучаєва Михайло Філатов.

А ось менеджер з технологій внесення продуктів компанії «Syngеntа» в Україні Степан Деркач зупинився на впровадженні європейських стандартів застосування засобів захисту рослин та практик, що зменшують забруднення навколишнього середовища пестицидами. Зокрема, журналістам було продемонстровано випарювальник, в який збираються невикористані отрутохімікати або змиви з обприскувача для подальшої  утилізації. Побачили учасники  семінару і сам обприскувач, стенд по налагодженню його роботи та засоби захисту людини, яка працює з пестицидами.

Далі екскурсія перенеслася на поле сої сільгосппідприємства. На відкритому майданчику біля нього знаходився потужний трактор в агрегаті з чизелем, який використовується для боротьби з водною ерозією. Чизелем впоперек схилів проводиться розпушування грунту на глибину 40 см. Таким чином вода не змиває гумусні шари грунту, стікаючи у низини, а залишається у прорізаних щілинах,  утворюючи запаси вологи для вегетації рослин. про це журналістам детально розповів доктор сільськогосподарських наук, професор, головний науковий співробітник ІБКУБ НААН Олександр Іващенко.

Об’їжджаючи поля фермерського господарства, не можна було не помітити, що більшість з них обсаджені лісосмугами. З часом останні розрослися, перекривши грунтові дороги для проїзду. А відтак паралельно були прокладені нові. На це в рамках проекту співробітництва з «Syngеntа» і звернув увагу Олександр Широкоступ.

– Ми взяли відповідний дозвіл і провели розчистку лісосмуг, таким чином забезпечивши проїзд під ними. А зайві дороги переорали і вже частково засіяли сільгоспкультурами, – розповів Олександр Васильович. – Таким чином повернули в землекористування 60 гектарів угідь.

Свою думку висловив керівник ФГ і щодо співробітництва з компанією «Syngеntа».

– Я народився і виріс у Шубівці. А тому доля села і його жителів – це і моє життя. Тому, орендуючи землю селян, треба думати не тільки про її належну віддачу, а й екологічне майбутнє, збереження біорізноманіття, порятунок сільгоспугідь від ерозії, безпеку праці людей. Адже країна – на межі екологічної катастрофи.

Співпраця ж з «Syngеntа» у цьому напрямку забезпечує з одного боку підвищення ефективності вирощування сільгоспкультур, а з іншого – позитивно впливає на майбутнє довготривалої екобезпеки. Крім того, компанія співфінансує окремі проекти, так що маємо подвійну вигоду. У найближчій перспективі сподіваємося на будівництво в сільгосппідприємстві з допомогою партнера сучасного хімскладу.

Побачене і почуте у Шубівці приємно вразило і начальника управління агропромислового розвитку РДА Валентину Голованчук. І вона переконана, що подібний семінар варто провести і для сільгоспвиробників району.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна