Вісник Кагарличчини — Понад 4 000 людей отримали гуманітарну допомогу від «СПІВДІЯХАБ» у Кагарлику

image
5 Травня 2022, 16:58
Поділитися:

Андрій Михайлов – керівник Київського обласного молодіжного центру – має великий досвід успішної волонтерської роботи. З початком воєнних дій на Київщині був змушений тимчасово залишити своє житло в Бучанському районі і переїхати на Кагарличчину до родичів. Маючи активну життєву позицію та невгамовну вдачу, з перших днів перебування в Кагарлику разом зі своїми однодумцями вирішив допомагати таким же, як і він, переселенцям, а згодом й всім жителям громади, які опинилися у складних життєвих обставинах. За неповних два місяці роботи волонтери «СПІВДІЯХАБ» у Кагарлику допомогли понад 4 тисячам людей, переважно продуктовими гуманітарними наборами.

– «Співдія» об’єднує волонтерські та державні ініціативи для допомоги українцям під час війни, – розповідає Андрій Михайлов. – Це офіційна платформа, створена волонтерами разом із координаційним штабом з гуманітарних і соціальних питань для збору потреб та оперативної допомоги тим, хто цього потребує найбільше. Коли я звернувся до Кагарлицького міського голови Олександра Панюти з ідеєю створити у Кагарлику на базі платформи «Співдія» представництво Київського обласного молодіжного центру, який би займався наданням гуманітарної допомоги переселенцям, відразу ж отримав підтримку як від влади, так і від місцевих волонтерів. По-перше, нам запропонували місце, де можна зберігати гуманітарну допомогу, а по-друге, кагарлицькі волонтери, передусім, з організації «СЛОН Добра» разом з її очільником Альоною Чередник, миттєво долучилися до цієї справи.

Так центр «СПІВДІЯХАБ» Київської області розпочав свою роботу у Кагарлику.

Значну допомогу на перших етапах (передусім, у вирішенні організаційних питань) волонтери отримували саме від міської ради. Адже потрібно було знайти внутрішньо переміщених осіб, повідомити їм про те, що в місті запрацював центр гуманітарної допомоги, як туди дістатися та де знайти робочі контакти.

Сьогодні в центрі роздають продуктові набори не лише переселенцям, а й жителям міста та сіл Кагарлицької громади з соціально-незахищених категорій населення, які опинилися у скрутних життєвих обставинах. Люди звертаються до «СПІВДІЯХАБ» або ж безпосередньо завітавши до міської школи №3, або ж оформивши онлайн-звернення через вебсайт Співдія.

Що входить до «продуктового кошика»? Це, передусім, крупи, консерви, олія, молоко, кава, чай, згущене молоко, макарони й печиво.

– Якщо маємо можливість – надаємо і засоби гігієни, – зазначає Андрій Михайлов. – Вся продукція, яка до нас надходить, обліковується в єдиній загальнодержавній базі, яка налічує понад 100 таких центрів, як у нас, і кожен керівник складу (в даному випадку – хабу) може переглянути, що і де є на складах. Продукти та одяг отримуємо в основному з обласного гуманітарного штабу Київської області, а також від донорів-партнерів.

Нещодавно «СПІВДІЯХАБ» у Кагарлику розширила перелік послуг – тут почали надавати психологічну підтримку як внутрішньо переміщеним особам, так і жителям Кагарлицької громади. Для цього у школі виділено окремий кабінет, де психолог може проводити з відвідувачами бесіди. Втім, це може бути і онлайн-бесіда, і зустріч в чудовому кагарлицькому парку – все залежить від конкретного випадку та бажання відвідувача.

Нині в «СПІВДІЯХАБ» задіяно близько 20 волонтерів. І якщо сьогодні основна категорія людей, з якими співпрацюють в центрі, – це внутрішньо переміщені особи, то з часом пріоритетним напрямком роботи, стверджують волонтери, стане надання допомоги саме місцевим жителям, які знаходяться в складних життєвих обставинах.

У перспективі Андрій Михайлов бачить «СПІВДІЯХАБ» у Кагарлику як повноцінний молодіжний простір або ж молодіжний центр. А основа для того, щоб так і сталося, закладається вже сьогодні, у тому числі і волонтерами з Кагарлицької громади.

 

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна