Вісник Кагарличчини — П’ять мільйонів від держави: Кагарлик ризикнув і виграв

image
16 Січня 2020, 16:50
Поділитися:

Початок року – час підбивати підсумки. У Кагарлику протягом 2019 року зроблено багато. Заасфальтовано чимало доріг, відновлено тротуари, доріжки в парку тощо. Тож ми попросили міського голову Олександра Панюту детальніше розповісти про проєкти, які були втілені в місті державним коштом.

– Розпорядженням Кабміну 500-р, яке було прийнято в липні для міст районного значення, – майбутніх центрів ОТГ, було передбачено субвенцію з державного бюджету для розвитку інфраструктури в сумі 10 млн 904 тис. 248 грн. Зроблено це було ще Урядом Гройсмана. Але після того, як змінився склад Кабміну, певний час ці кошти були притримані. І ми не могли передбачити чи їх гарантовано віддадуть, чи ні. Перші два транші, що надійшли, “зависли” на рахунках держказначейства. (Тоді новий Кабмін проводив перевірку.) Але ми ризикнули і знайшли підрядників, які все ж погодилися працювати в борг, під наші гарантії проплати. Сприяли цьому наші депутати міської ради. Вони зайняли господарську позицію і прийняли рішення, що якщо держава не дасть коштів на оплату робіт, то їх буде оплачено з міського бюджету розвитку 2020 року.
Тож підрядники почали виконувати роботи ще у вересні.
Першими об’єктами були частково провулок Сергієнка та вулиця Горького, а також вулиці Історична, Піонерська, Комарова. Ці об’єкти були виконані орієнтовно на суму 3 млн 200 тис. грн. Також ми розпочали капітальний ремонт східців у нашому парку-пам’ятці (156759 грн). Це ті сходи, що йдуть від Калинового Яру на гору.
Але транші і далі притримувалися. Виникли ризики непроплати. Тому ми припинили щось далі втілювати. Єдине, що ми ще зробили, – в жовтні провели тендерні процедури з капремонту вулиці Степова. І зареєстрували юридичне зобов’язання у нас в казначействі. Але згодом прийшло нове розпорядження Кабміну. Ним було зменшено субвенції на міста районного значення. І нам залишили суму 5 млн 230 тис. 483 грн. Коли ми побачили це розпорядження, то зрозуміли, що проплата буде.
Тож ми ризикнули і дали “добро” підряднику працювати на вулиці Степовій і встигли виконати роботи ще й на цій вулиці. Тому Історичну (217467 грн), Сергієнка (261840 грн), Піонерську та Комарова (1454925 грн), Степову (1638363 грн), Горького (частково) та Кільцеву (1455566 грн) і сходи в парку ми практично завершили. Єдине, що ми не ризикнули, класти на сходи гранітну плитку. Тому дозволили
підряднику замовити плитку і роботи зупинили. Але той об’єм робіт, який був виконаний, нам профінансували. Тому ми розрахувалися за все.
Я дякую і нашому казначейству, і його керівнику Володимиру Бездітному особисто, і керівництву держави, і Кабміну, який очолював Володимир Гройсман, і нинішньому Кабміну Олексія
Гончарука, що нас почули і дали ці кошти. А ті, хто не ризикнув і не перереєстрував зобов’язання, у тих кошти були зняті. Ми ж просили, зверталися до Кабміну. Велику роль тут зіграла Асоціація міст України, вони постійно піднімали цю тему на засіданні Кабміну, у пресі. І нас почули.
Так, це лише половина від початкової суми, але для нашого міста – це такий значний ресурс, який нам багато що допоміг зробити. Бо, дійсно, на порозі створення об’єднаної громади в місті ще дуже багато доріг, які треба відремонтувати. Адже люди хочуть жити в нормальних умовах, ходити по асфальтованих дорогах.
Окрім того, у нас залишилося ще трохи резерву – кошти вивільнилися, бо ми не ризикнули класти плитку. Тому придбали малу механізацію для парку-пам’ятки. Це: мотокосарка, машинка для підстригання трави, повітродувка і бензопилка (загалом – 45563 грн).
Завдяки тому, що ми отримали ці 5 мільйонів, у нас вивільнився ресурс. Бо ж зникли ризики, що не буде оплати з держбюджету і що доведеться платити власними коштами. Тому за рішенням депутатів на пе-
редостанній сесії минулого року ми виділили субвенцію райбюджету на відділ освіти для шкіл – 320 тисяч, на лікарню для придбання комп’ютерів – 130 тисяч. По 80 тисяч для навчальних закладів – це великий ресурс. На школи ці кошти пішли на інтерактивні дошки і по 30 тисяч – на придбання матеріалів. Також школи самі обирали, що кому було потрібніше, нагальніше. Наприклад, ЗОШ № 3 розрахувалася за проєкт благоустрою. Підтримали ми і Центр первинної медико-санітарної допомоги, виділивши їм кошти на дві морозильні камери. Крім того, на відділ культури виділили 20 тисяч на придбання обладнання: на проєктор та екран. Для бібліотек – 10 тисяч на книги. Погодьтеся, в кінці року це був непоганий подарунок. Усі кошти, які нам надійшли, освоїли до копійки. Все під ноль витратили для користі громади.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна