Вісник Кагарличчини — Острівець надії

image
25 Березня 2021, 16:42
Поділитися:

Вже не один рік на Кагарличчині функціонує територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Спочатку в структурі райдержадміністрації, а нині як комунальна установа Кагарлицької міської ради. Працівники терцентру щодня опікуються передусім самотніми літніми людьми, а також інвалідами. Для людей, які з тих чи інших причин опинилися в статусі соціально незахищених верств населення, – це своєрідний затишний острівець спілкування, щирих емоцій, щастя та надії на краще.

Як працюється колективу територіального центру сьогодні – читайте в інтерв’ю з його директоркою Тетяною Вітохою.

– Тетяно Миколаївно, розкажіть, будь ласка, як працює територіальний центр, скільки людей обслуговують ваші працівники?

– Наша установа в своїй роботі опікується людьми похилого віку, які залишилися на самоті, а також інвалідами. У декого син або донька померли внаслідок Чорнобильської трагедії, хтось залишився один, бо помер чоловік або дружина.  Є багато випадків, коли людина, залишаючись одна, втрачає зв’язок із соціумом і не бачить сенсу в подальшому житті. Наше завдання – підтримати таких людей, надати їм допомогу принаймні в побуті, а по-можливості – підтримати добрим словом.

І якщо молодість можна порівняти з весною, то осінь – це пора людей похилого віку, коли приходить справжня мудрість, час ділитися накопиченим роками досвідом. Саме у цей період людям вкрай необхідна повага і увага якщо не від близьких людей, то від тих, хто їх оточує.

На даний час ми обслуговуємо 370 осіб. Кількість людей, які потребують нашої допомоги, постійно змінюється.

– Працівники територіального центру надають переважно безкоштовні послуги. Втім, є й платні. Кому ви маєте право їх надавати і скільки жителів Кагарличчини вже користуються такою можливістю?

– Наші послуги безкоштовні для одиноких літніх людей та інвалідів. Але якщо люди мають дітей працездатного віку, і з різних причин вони не отримують від них допомоги, то в такому разі ми надаємо цим людям платні послуги. Кагарлицька міська рада затверджує відповідні розцінки на всі види робіт. На сьогоднішній день такими платними послугами користується 18 жителів Кагарличчини. Якщо ж літні люди мають дітей пенсійного віку або ж інвалідів, то наші послуги для них теж безкоштовні.

– Чи достатньо нині у вашому центрі працівників?

– Так. У кожному селі нашої громади, де раніше були сільради, обов’язково є наші представники – соціальні робітники. Загалом їх 34. П’ятеро з них обслуговують жителів міста, а 29 – жителів сіл. Загалом кожен соціальний робітник обслуговує 10-12 осіб.

– Які з ваших послуг користуються найбільшим попитом?

– Як підтверджує час, найбільше літні люди потребують допомоги з купівлі продуктів харчування, господарських товарів, доставки медикаментів. Також наші працівники, в разі потреби, допомагають бабусям і дідусям в приготуванні їжі, винесенні сміття, наданні сезонних послуг тощо.

У декого існує така думка, що після смерті одиноких, їх майно переходить у власність нашого центру. Це – неправда. Ми – комунальна установа і в своїй роботі дотримуємося чинного законодавства України.

Загалом мені дуже приємно, що у нашій установі підтримуються старі та закладаються нові традиції. Є одне бажання: щоб мешканці нашої громади не соромилися, зверталися до нас в разі потреби, а ми їм допомагатимемо. Наш контактний телефон – 6-11-47.

Зі свого боку запевняю, що ми докладемо всіх зусиль, аби максимально втілити у життя і наші замисли, зважаючи на потреби літніх людей, і побажання відвідувачів стосовно роботи нашого центру.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна