Вісник Кагарличчини — Новий музей у Черняхові

image
13 Листопада 2023, 11:08
Поділитися:

31 жовтня у селі Черняхів, що на Кагарличчині, відкрила двері для відвідувачів простора та світла музейна кімната. Сталася ця знакова подія через 43 роки після того, як у 1980-му тут припинив існування сільський музей.

Відкритя музею – знакова подія для села

Реінкарнація майже через пів століття музею у селі, ім’я якого носить археологічна Черняхівська культура, котру відкрив знаменитий Вікентій Хвойка, є знаковою. Адже має усі шанси стати точкою відліку процесу карбування часопису села.
Облаштування музейної кімнати у Черняхові ініціювали місцеві працівники культури. Вони заручилися підтримкою Кагарлицької міськради та написали грантовий проєкт на конкурс «Час діяти, Україно!» Благодійного фонду «МХП-Громаді». Тож саме коштом бюджету громади та гранту (адже цей проєкт було підтримано і не просто підтримано, а визнано найкращою соціальною ініціативою в рамках конкурсу) і відремонтували й облаштували музей.
На урочисте відкриття музею завітали місцеві жителі: і юні, і вже похилого віку.
До присутніх звернулися Кагарлицький міський голова Олександр Панюта, його заступник Валентина Циганок, начальник відділу культури Олена Петленко, староста села Володимир Безвербний, менеджер благодійного фонду «МХП – Громаді» Зіновій Лялюк, співробітники Кагарлицького історико-краєзнавчого музею Ірина Мироненко, вчителька української мови і літератури Черняхівської гімназії Віра Березюк, директор Черняхівського будинку культури Світлана Безвербна.
Вони дякували захисникам України, що дають відсіч ворогові. Адже саме завдяки їм можливі такі події. Лунали подяки й на адресу депутатів міської ради за підтримку фінансування ремонту та благодійного фонду «МХП – Громаді», завдяки ініціативі якого й з’явився проєкт «Створення музею історії села Черняхів у Кагарлицькій міській територіальній громаді».
Того ж дня експозиція Черняхівського музею поповнилася експонатами, які повернулися на рідну землю через кілька десятиліть – представники Кагарлицького історико-краєзнавчого музею передали своїм колегам предмети Черняхівської культури зі своїх запасників.

Про що розповідають музейні експонати черняхівців

Першим, хто переступив поріг музею, були Степан та його дружина – колоритні персонажі в українському національному вбранні, які із захопленням оглянули експозицію та подарували експонат для музею – кошик, який сплів прадідусь героїні сценки.
Дівчатка-екскурсоводи Аліна Донченко, Тетяна Рудь та Аміна Осадча познайомили відвідувачів із експозиціями вишивок, кераміки, виробів із лози та з дерева. Розповіли про їх історію та технології виготовлення.
Окрім вищевказаних експозицій, відвідувачі оглядали давній сільськогосподарський та хатній реманент, куточок української хати позаминулого століття та кімнату із предметами родом із середини ХХ століття, розглядали ретрофотографії. А місцеві жителі поважного віку впізнавали на них себе, своїх знайомих та родичів.
В якийсь момент у залі залунала тиха музика зі скрипучого динаміка – то місцеві культпрацівники запустили програвач вінілових платівок, який, незважаючи на свій солідний вік, успішно видобував із чорного диска мелодію козацького маршу.
Тож тепер простора музейна кімната в Черняхові чекає не лише на відвідувачів, а й на подарунки-експонати від жителів та гостей села.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна