Вісник Кагарличчини — Новорічно-Різдвяна пора у Великих Пріцьках

image
16 Січня 2020, 19:00
Поділитися:

З давніх-давен Різдвяні святки для селянина були довгожданим відпочинком від тяжкої хліборобської праці. А починалися вони зі святвечора 6 січня. Уся родина збиралася за столом, на якому мало бути дванадцять рослинних страв, серед яких найголовніша – кутя. Це і було даниною вдячності Всевишньому і Землі-матінці за їхні щедрі дари. З цієї миті вже не можна було працювати. Дозволялося лише худобу порати та відпускалося два дні, п’ятнадцятого і шістнадцятого січня, «плаття прати». А завершувалися святки Різдвяним днем, що випадає на двадцять перше січня. У цей день, казала моя бабуся, до обіду – свято, а по обіді – хоч бери сокиру та йди в ліс дрова рубати.
Нині ж Новорічно-Різдвяна пора починається із зустрічі Нового року. Так, у Великих Пріцьках про початок свята сповістила святково прибрана ялинка, новорічні вогні на якій запалив сільський голова Олександр Микитянський. А колоритним подарунком для жителів та гостей села став святковий концерт, під час якого фольклорно-етнографічний ансамбль «Журавка» подарував учасникам заходу слова теплих вітань та низку народних пісень.
І хоч новорічна ніч, коли жителі села традиційно збиралися виходити на спільне святкування до сільської ялинки, і піднесла великопріцьківчанам несподіваний «сюрприз» – цілу ніч до самого ранку не було електро-
енергії, та великопріцьківчани надолужили згаяне сьомого січня. Різдвяного вечора зійшлася сільська громада до своєї ялинки на святкові колядування. Всі бажаючі мали можливість позмагатися у виконанні народних колядок, за що отримали від Діда Мороза, образ якого колоритно відтворив сільський голова Олександр Микитянський, нагороди та подарунки. Колядували біля Різдвяної ялинки також учасники художньої самодіяльності Великопріцьківського сільського будинку культури. А одинадцятого січня колектив «Журавка» виступив зі своїми колядками в програмі районного свята «Україна колядує».
У Великопріцьківському сільському історико-краєзнавчому музеї Новорічно-Різдвяній порі приурочено святкові виставки. Традиційна виставка «Календареві іменини», яка протягом минулого року значно поповнилася, представила відвідувачам понад півтори сотні найрізноманітніших календарів. А виставка новорічних листівок «З Новим роком та Різдвом Христовим!» відкрила гостям музею дивовижну красу щирих вітань, що долинули до нас від середини минулого століття і до нинішніх днів. Варто наголосити, що влаштування виставок стало можливим завдяки жителям села та відвідувачам музею, які добродушно поділилися календарями та листівками зі своїх домашніх архівів. Особливо відзначилася у цій справі великопріцьківчанка Анастасія Тарасенко, яка передала сільському музею кілька десятків цих цікавих експонатів.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна