Вісник Кагарличчини — Хай квітне край, співає хай пісень

image
26 Вересня 2019, 10:41
Поділитися:

Хоч назва села Стави асоціюється із великою кількістю водойм з аналогічною назвою, переконаний, що атрибутом Ставів могла б бути й пісня. «Завжди на Україні так було після закінчення, та й під час роботи піснями наповнялося село, бо пісня проганяла всі турботи. Давайте ж заспіваєм у цю мить, ми – українці, ми – народ співучий. Ніщо не може пісню зупинить про щастя, волю, рідний край співучий». Ці слова із вуст ведучих і визначили характер святкування Дня села у Ставах. На ньому господарювала пісня, а в ній – прояви патріотизму і любові до України, до рідного краю.
Два народні художні колективи «Берегиня» і «Став’яночка», вокальний дует у складі Тамари Шкляр і Катерини Киричок, тріо Анатолія Загороднього, Катерини Киричок і Світлани Шевченко, солістка Інна Корнійчук подарували учасникам дійства такий букет українських пісень, від якого хотілося плакати і сміятися, гордитися і захоплюватися, любити і по-справжньому цінувати свій рідний край і його таланти.
Відрадно відмітити, що саме цього дня відбувся дебют пісні «Моє рідне село», написаної Людмилою Фундамент, у виконанні «Берегині», яка одержала схвальні відгуки селян.
Та якщо дорослі аматори сцени тішили серця став’ян, то виступи дітей зігрівали їх душі, викликали радість і посмішки. Саме тому найбільше оплесків було адресовано на адресу вихованців дитсадка, школярів, ансамблю шумових інструментів «Веселі ложкарі».
Традиційно із Днем села громаду привітав її голова Володимир Михайленко, настоятель української церкви Святої Покрови отець Валерій, керівник фермерського господарства Геннадій Тутик, гості свята – голова міста Кагарлик Олександр Панюта та начальник відділу освіти і науки рай-
держадміністрації Надія Омельченко. Останні троє передали селу подарунки і грошові сертифікати.
Від імені громади вітання із 95-річчям одержала найстарша жителька села, вдова інваліда Великої Вітчизняної війни Віра Іванівна Вітрогон. Вона одержала букети розкішних хризантем та музичне вітання – пісню «Рідна мати моя» у виконанні Інни Корнійчук на українській і французькій мовах.
День села – це свято його жителів, завдяки старанням яких воно процвітає. З нагоди 369-ї річниці заснування Ставів Володимир Михайленко вручив подяки великій групі селян за особистий внесок у розвиток різних сфер життя громади. Серед таких – вчителька місцевої школи, історик-краєзнавець Тамара Шепелявенко, і підприємець, який нещодавно балотувався у депутати Верховної Ради, Олег Дишлевий.
Уже п’ять років наша держава перебуває у стані неоголошеної війни. Кожного дня на сході країни гинуть юнаки і чоловіки. Пам’ять героїв було вшановано хвилиною мовчання.
Щоб життя кожного було багате на хліб та солодке, як мед, учасникам свята було розділено кілька запашних короваїв.
«Гуляй, село, щоб в нім весело було», – проголошували ведучі у переповненій залі Будинку культури. І село гуляло. Після урочистостей на сцені, свято перенеслося у фоє закладу культури та на його подвір’я. З традиційним пригощанням, танцями, музиками і, звичайно ж, піснею.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна