Вісник Кагарличчини — Казковий світ на долонях

image
28 Березня 2024, 18:48
Поділитися:

21 березня – у Всесвітній день лялькаря – працівники Кагарлицького історико-краєзнавчого музею відкрили для своїх відвідувачів виставку «Лялькова скриня», на якій представлені роботи майстринь Кагарличчини.

Розмаїттям іграшок насамперед вражає виставка – поряд з найпростішими ляльками ви побачите іграшки з детально опрацьованими костюмами та характерами, а біля стародавніх ляльок без облич – білосніжних різдвяних ангелів. Цілий дивовижний ляльковий світ, населений такими несхожими один на одного жителями, захоплюючий і різнобарвний, вмістився в просторому залі Кагарлицького музею.

Під час відкриття виставки директор музею Валентина Віценко насамперед подякувала воїнам ЗСУ за безпеку та можливість всім, хто перебуває в тилу, мирно жити й працювати. По цьому вона провела презентацію «Лялькової скрині», запрошуючи до слова майстринь, які погодилися представити на розсуд юних та дорослих жителів громади свої творчі роботи.

– Щиро зізнаюся всім вам, – сказала Валентина Віценко, – що, організовуючи цю виставку, ми навіть не очікували, що так багато майстринь зголоситься взяти в ній участь. Для нас дуже приємно створити майданчик для творчих людей, які своїми роботами в цей складний для усієї країни час наповнюють серця і дітлахів, і дорослих позитивом.Кагарлицькі майстрині поділилися з відвідувачами виставки власними роботами.

Так, Нана Ісаєва розповіла, що ляльки, які вона виготовляє, дуже різні. Деякі з них можна використовувати у фотозонах, інші – в ляльковому театрі. Є іграшки і для декору, і до Дня Валентина, є і обереги, і ляльки в мініатюрі. А ще – новорічні та іграшки-мішечки.

Матеріали майстриня використовує різні, переважно фліс і льняну тканина.

Наталія Ланова зізналася, що виговоленням ляльок «захворіла» 5 років тому.

– Усі мої роботи, – повідала вона, – для дітей різного віку, навіть, для немовлят. Адже елементи моїх іграшок – безпечні, починаючи від тканин і закінчуючи кріпленнями.

Зверніть увагу на піжамні ляльки, вони – з секретом. У середину цих іграшок дітки можуть складати свої піжамки.

Крім цього, майстриня представила і низку патріотичних ляльок, починаючи від симпатичних дівчаток-україночок і закінчуючи песиком Патроном.

Керівник гуртка Кагарлицького центру дитячої та юнацької творчості Людмила Лісовенко представила вироби своїх вихованців та одночасно з цим провела пізнавальну екскурсію з історії виникнення в Україні ляльок – із давньої Русі до сьогодення, відразу ж демонструючи ту чи іншу ляльку, характерну для різної історичної доби.

– Лялька – це щось особливе, що оживає в нашій уяві, щоб щось передати, співпережити, – розповіла вона. – В авторській ляльці ми бачимо вираження емоцій майстра, в обрядовій – якесь свято чи ритуал, у традиційну ляльку взагалі вкладено цілу філософію. Кожна з лялечок – яскрава індивідуальність, що має свій неповторний стиль, своє обличчя, а деякі мають свої лялькові історії.

Майстриня Світлана Панасюк презентувала різні прикраси для волосся, а Олена Галабурда – іграшки-сови, які вона виготовляє лише на замовлення.

Також на виставці були представлені роботи й інших мастринь, які з тих чи інших причин чи змогли завітати на відкриття виставки: сувенірні квіти Оксани Губенко з Переселення, різні види намиста Наталії Садовської з Великих Пріцьок, м’які іграшки Любові Алєксєєвої, а також ляльки-мотанки, виготовлені у міському центрі культури та дозвілля (керівник гурка Оксана Овчаренко).

Особливе місце на виставці відведено і лялькам із фондів музею (деяким із них виповнилося вже понад 50 років!)

Поспішайте відвідати музей: виставка діє лише тиждень!

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна