Вісник Кагарличчини — Кагарлицький музей готується відчинити двері для відвідувачів

image
11 Січня 2023, 09:41
Поділитися:

Кагарлицький історико-краєзнавчий музей невдовзі відновить роботу за новою адресою. Вперше від початку повномасштабних бойових дій відвідувачам продемонструють експозиції у просторому приміщенні, де колись був читальний зал міської бібліотеки для дітей.

Директор музею Валентина Віценко відчиняє двері, вимикає сигналізацію та показує велику простору залу, де вже невдовзі буде представлена нова експозиція про історію Кагарличчини.

Ремонтні роботи вже завершено, і музеїсти активно працюють над вибором експонатів, водночас плануючи інтер’єр нового музею. Адже все має бути прораховано до найменшої дрібниці, щоб зацікавити відвідувачів різного віку і різних уподобань, до того ж слід розробити таку екскурсійну програму, яка б враховувала побажання і юнацтва, і пенсіонерів.

Як правило, у більшості музеїв експозиції створюються по пів року. Тут поспіх не вітається. Втім, Валентина Віценко запевняє, що вона з колегами зробить все можливе, аби вже у лютому музей відчинив двері для відвідувачів.

Її бажання можна зрозуміти. Адже останні 10 років історико-краєзнавчий музей «гостював» у будівлі військкомату, де особливо не розвернешся. А з початку повномасштабних бойових дій працював лише в форматі онлайн, викладаючи фото- та відеоінформацію в соцмережах, зокрема, в фейсбуці.

– 24 лютого ми відразу перенесли всі експонати у сховище та опломбували, – розповідає Валентина Віценко. – Забрали з собою лише документальні фонди, і більше пів року працювали в будівлі Будинку культури. Комунікували із відвідувачами через фейсбук. Водночас описували експонати, займалися переважно внутрішньою роботою. Час від часу проводили екскурсії в парку.

У липні за активної підтримки міської ради розглядали різні варіанти приміщень для нашого музею. І коли нам запропонували читальну залу міської бібліотеки для дітей, деякий час вагалися, адже фондів у нас багато, та й хотілося б, аби вхід до музею був окремий, а не через книгозбірню. Втім, зваживши всі «за» та «проти», погодилися. Адже те, що ми зараз маємо, жодним чином не порівняти з тим, що було до цього. На новому місці ми зможемо вже в набагато кращих умовах зустрічати відві­дувачів та знайомити їх з історією нашого краю. Для потреб музею відведено простору експозиційну залу, фондосховище і методичний кабінет. Можливо, з часом буде зроблено й окремий вхід.

І якщо ремонт експозиційної зали вже завершено, стелажі теж є, то вітрини для експонатів ще виготовляються. Невдовзі будуть придбані і штори. Все це робиться за кошти міського бюджету.
Паралельно завершується оформлення відповідної документації.

Зараз у фондах Кагарлицького історико-краєзнавчого музею 42 тисячі експонатів (враховуючи історичні цінності і з 5 сільських філій, що входять до складу музею).

– Війна, безумовно, змінила абсолютно все, – наголошує Валентина Віценко. – Додалося і величезне відчуття відповідальності за збереження того, що збиралося у мережі музеїв за останні десятиріччя. Тому сьогодні ми робимо все можливе, щоб наші експонати пережили цю війну цілими, щоб навіть у ці непрості часи жителі та гості Кагарлика могли долучитися до тих історичних цінностей, які створили наші предки.

У нас є що показати і ми хочемо, щоб люди бачили нашу славну історію. Періодично експозиції змінюватимуться, з’являтимуться нові виставки.

Сила музеїв насправді надзвичайна. І сподіваємося, що вже у наступному місяці кагарличани зможуть у цьому переконатися на власні очі, завітавши до оновленого Кагарлицького історико-краєзнавчого музею.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна