Вісник Кагарличчини — Кагарлицькому БК

image
22 Листопада 2019, 01:39
Поділитися:

У Кагарлику 8 листопада відсвяткували 50-річний ювілей міського будинку культури та Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва. Заходи відбулися у великій залі МБК. А у фоє було проведено виставку, присвячену кожному творчому підрозділу будинку культури.
Винуватців свята привітали в. о. голови Кагарлицької райдержадміністрації Світлана Синюк, голова Кагарлицької районної ради Іван Семцов та Кагарлицький міський голова Олександр Панюта.
Вони подякували усім, хто робив і робить власний внесок у розвиток культури в районі. А також вручили нагороди – подяки, грамоти, подарунки та квіти.
Від районної ради та райдержадміністрації нагороди було вручено Світлані Безвербній, директору Черняхівського БК, Олексію Лихошерсту, водію відділу культури і туризму, національностей та релігій РДА, Василю Супу, молодшому науковому співробітнику Мирівського сільського музею, Тетяні Холодковій, бухгалтеру відділу культури і туризму, національностей та релігій РДА.
Від міської ради відзнаки отримали Сергій Шевченко, звукорежисер; Галина Куца, активна учасниця народного аматорського хорового колективу; Олексій Любчич, – активний учасник народного аматорського драматичного колективу; Людмила Поліщук, – активна учасниця народного аматорського ансамблю української пісні; Микола Кравченко, керівник танцювального колективу.
А на потреби міського будинку культури Олександр Панюта передав сертифікат на 10 тисяч гривень.
До вітань долучилися начальник відділу культури і туризму, національностей та релігій Кагарлицької РДА Олена Петленко, яка теж вручила відзнаки, та директор МБК, який очолював заклад з 1980 по 1992 рік, Григорій Лавриненко.
Кагарлицький міський будинок культури відчинив свої двері у 1969 році. Першою директоркою була Ніна Жолуденко, а вже з 1970 року – Микола Бойко. У наступні роки: Раїса Марченко, Григорій Лавриненко, Валентин Хайло, Анатолій Климак, а нині – Володимир Копильний.
Працівники, аматори сцени міського закладу культури потішили гостей заходу піснями, хореографічними номерами, театральною виставою.
У віртуальному фотоальбомі перед присутніми “прогортали” світлини з різних періодів історії МБК, що супроводжувалися спогадами сучасників.
У 1960 році було створено Кагарлицький аматорський хоровий колектив, з 1972 року – “народний” хор. Організатор і перший їх керівник – Ніна Жолуденко. Наступними керівниками були Микола Кінько, Олександр Бондаренко, Станіслав Воробець, Валерій Рябіца, Ірина Новічкова, Любов Карпів. Нині керівник Олег Даниленко.
Ще один колектив МБК, що носить звання “народний”, аматорський оркестр духових інструментів, заснований у 1973 році. За цей період колективом керували Володимир Миколюк, Віталій Богуцький, Андрій Краснов, Василь Барановський, Олександр Кочерженко. Сьогодні оркестром керує Ігор Ільченко.
У 1992 році в міському будинку культури створено фольклорний колектив, а вже пізніше, в 1996 році, його перейменовано в ансамбль української пісні, якому в 1998 році присвоєно звання «народний». Його засновником і єдиним керівником є Анатолій Климак.
Також у МБК працює 2 театри. В 1973 році Василь Шендрик заснував драматичний колектив. У 1995 році колективу було присвоєно звання “народного”. На зміну Василю Шендрику прийшла Ніна Савельєва. Після 2011 року і до сьогодні народний аматорський драматичний колектив під назвою «Колохорт» очолює Володимир Чоповський. Також в 2013 році режисерка Анастасія Мацібура створила та очолила драматичний колектив «Стороннім-В».
З 2000 й до 2016 року хореграфічний колектив МБК очолювала Валентина Гонтарєва, яка під час святкового концерту виступила в новому амплуа актриси. Нині хореографічний колектив очолює заслужений працівник культури Микола Кравченко.
Крім того, в МБК створені ще два вокальні колективи. У 2010 році за ініціативи Лесі Чоповської почав діяти ансамбль «Вишиванка», а рік тому – вокальне тріо «Заграва», яке очолює Анастасія Мацібура.
Під час концерту з вітаннями виступили всі керівники творчих колективів міського будинку культури. А завершив цикл вітань директор міського центру культури і дозвілля Володимир Копильний.
Винуватцям свята подарував свій виступ гурт з Богуславщини «Надросяни».

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна