Вісник Кагарличчини — Гуртом проти скопу

image
15 Серпня 2019, 15:29
Поділитися:

Природа щедро наділила Кагарличчину ярами та балками, схили яких поросли травостоєм і деревами. А на дні часто-густо проклали собі шлях струмки та річечки, які манять прохолодою й лікувальними властивостями джерельної води. І жителі нашого краю, і його гості обожнюють такі місця. Тут можна відпочити на пікніку, пополювати на звіра чи птаха, зібрати врожай грибів, ягід. Та й просто прогулятися заради релаксу, струсити з себе пил сірих буднів, розвіяти депресивний стан.
Та такий щедрий подарунок для кагарличан став і своєрідним прокляттям: деякі наші співгромадяни заповзялися звозити сюди із своїх обійсть всілякий непотріб. А до них підключилися не чисті на руку ділки. Читачі районки пам’ятають наші публікації про те, як в такі місцини звідкілясь завозили лампи із вмістом ртуті. Тоді небезпеку довкіллю вдалося локалізувати і вивезти відходи на переробку.
Та цієї весни, у квітні, неочікувано удар “стиха” відчули жителі Халчанської громади. На території поблизу Халчі ще у 2008 році на 70 гектарах було утворено такий собі обслуговуючий кооператив “Садівниче товариство “МАЛЬВА-СІЛЬВЕСТРІС”. Кожному їз його членів наділили по 12 соток, щоб вони могли розбити сад, звести якусь споруду та насолоджуватися природою й смачними екологічно чистими фруктами-яго­дами, відпочиваючи під затишними кронами.
З якихось причин жоден із тих “садівників” до цього часу попрацювати на своїй ділянці так і не сподобився. Але… знайшлися люди, які розгорнули тут активну діяльність: зрізали-зрівняли грунтову дорогу і засипали її будівельними відходами. Здавалося, що тут поганого? Зробили кращим та тривкішим проїзд, яким користувалися й місцеві жителі. Та, виявилося, що робилося це аж ніяк не з благородною метою – дорогу підсилювали, щоб по ній безпроблемно могли проїхати ваговози. От вони й проїхали. І не раз. А в кузовах багатотонників були відходи целюлозного виробництва – макулатурний скоп, які вивантажувалися в ярку на території “садівничого товариства”.
Про екологічну безпеку тут, думаю, говорити не варто.
Те, що побачила комісія, яку очолила керівник апарату РДА Людмила Демиденко та яка складається із представників Кагарлицьких райдержадміністарції та Халчанської сільської ради, держ­споживслужби, міжрайонного управління водного господарства, поліції, а також заступник голови районної ради Олег Волошин, представник обласного Департаменту екології та природних ресурсів, сільські активісти, являло собою сіру, шорстку масу на площі в кілька соток та товщиною кілька метрів, по якій можна було без остраху розгулювати, якщо не боятися різкого, гіркувато-кислого запаху.
– Це вже 9 днів пройшло, як був останній завоз, – кажуть місцеві активісти, – а уявляєте, який сморід стояв відразу!
Та виявилося, що проблема не лише у смороді. Відходами перегородили русло Леглича, який хоч і у вигляді струмка, та все ж протікає по цій території. Засипали й кілька джерел. А який вже хімічний скад цих відходів… Достатньо, що виявили там важкий метал. По все це розповідали халчанські і голова, і депутати, і активісти.
Були спроби поліції затримати техніку, але безуспішні. Адже чинне законодавство забороняє втручатися в господарську діяльність. Хоча з приводу вивантаження відходів внесено дані до ЄДРДР та відкрито кримінальне провадження. Переривали й дорогу, щоб великоваговики не їздили на територію товариства: як результат – погрози невідомих у бік ініціатора таких дій.
На жаль, представник садівничого товариства не зміг поспілкуватися із членами комісії, бо, за його словами, перебував за кордоном і не встиг прибути на визначений час. Та й свою причетність до того, що відбувається, він відкидає.
Халчанці, побоюючись за своє здоров’я, що можуть залишитися без якісної питної води, звернулися за допомогою до районної влади та різних структур – екологів, правоохоронців, фіскальних органів, надіславши туди листи із підписами жителів села. Підтримала їх в цьому й райдержадміністрація та районна рада.
За підписом виконувачки обов’язки голови Кагарлицької РДА Світлани Синюк направлено відповідні листи до різних інстанцій. Зокрема, до прокуратури, до Головного управління держгеокадастру в Київській області, до Департаменту екології та природних ресурсів Київської ОДА, до Національної поліції.
Знову вирито траншею, яка перекриває в’їзд до садового товариства. Тож варто сподіватися, що спільними зусиллями буде покладено край такому свавіллю та знущанню над природою і загрозі здоров’ю халчанців.
У зв’язку із вищеописаною ситуацією, просимо жителів району при виявленні завезення волокнистого макулатурного скопу на територію Халчанської сільської ради повідомляти Кагарлицьке відділення поліції національної поліції за телефонами: 102 або (097)0833700.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна