Вісник Кагарличчини — Господар – поняття інтернаціональне

image
22 Листопада 2019, 00:33
Поділитися:

Із ТОВ “Агро Укр”, що в Ставах, ми познайомили читачів газети рівно 4 роки тому. Це – інтернаціональне сільськогосподарське підприємство, у числі засновників і власників якого значаться як українські, так і канадські громадяни. Побувавши на землях своїх пращурів, емігрантів з України, Роланд Тиссен наскільки був вражений їх красою і багатством, що вирішив залишитися на теренах батьків. Для цього викупив приміщення і територію бувшої ферми при в’їзді в село і став займатися овочівництвом. Згодом долучив до цієї справи свого сина Лоні та об’єднав ресурси із підприємцями із сусіднього села – братами Савченками. Разом із Павлом, Сергієм і Олександром Савченками і було створено ТОВ “Агро Укр”.

Із першого погляду на території сільгоспформування мало що змінилося. Хіба що кинулася в очі відсутність малинника.
– Із ягодами в нас не вийшло, – пояснив ситуацію генеральний директор ТОВ Сергій Савченко – коли виростили перший урожай, потрібні були люди, щоб його зібрати. Звернулися у районний Центр зайнятості, залучилися підтримкою 30 осіб. Але вранці до нашого автобуса прийшов всього один чоловік. Своїх же ресурсів не вистачило. Тому й вирішили не розпилятися на дрібниці, а займатися головним – зерном і овочами. Тим більше, що додалося землі.
У 2015-му ТОВ господарювало на 450 гектарах, на сьогодні площа зросла до 600. Переважно за рахунок земельних паїв селян, а, отже, і їх довір’я.
– У нас – найвища серед інших орендарів села орендна плата, – говорить Сергій Савченко. – Крім продукції чи грошей (на вибір), ми безкоштовно виділяємо своїм пайовикам овочеву продукцію. Кожному завозиться по сітці столового буряка, моркви, капусти. Не треба забувати й про робочі місця, що вкрай актуально для Ставів. У “Агро Укр” офіційно оформлені і цілорічно працюють близько 30 чоловік.
Ще одна причина, чому люди довіряють ТОВ, на думку Павла Савченка, полягає в тому, що офіс, а, отже, і керівники формування, постійно перебувають в селі, біля людей. А, отже, оперативно вирішуються невідкладні проблеми селян. Наприклад, з виділенням грошей на операцію, лікування, навчання дітей та внуків у рахунок майбутньої орендної плати.
Турбуючись про своїх пайовиків, у сільгоспформуванні не цураються допомагати й громаді в цілому. Взимку виділяють техніку на очищення від снігу вулиць, цілорічно – на вивезення сміття, виділяються кошти на потреби школи і дитсадка, а також на оплату праці людини, яка доглядає за сільськими кладовищами.
– Але, щоб зростала орендна плата, надавалася більша допомога селу і пайовикам, потрібно, у свою чергу, нарощувати виробництво продукції, зменшувати затрати на її виготовлення, – знову включається у розмову Сергій Савченко. – Тому над цим теж постійно працюємо.
Нинішній рік виявився вкрай несприятливим для овочівників. Насамперед, через відсутність дощів. У “Агро Укрі” виручив полив окремих площ. Зрошення проводилося на 60 га, причому на 16 гектарах, як експеримент, було запроваджене крапельне. Новинка себе повністю виправдала.
На крапельному зрошенні урожай капусти склав 110 тонн, тоді як на звичайних площах – 60-70. А ще вдалося зекономити на воді та елекроенергії. Тому тут планують поступово збільшувати ділянки городини під крапельне зрошення.
Збільшення обсягів виробництва неможливе без механізації основних виробничих процесів. Тому у сільгоспформуванні закупили новий зернозбиральний комбайн “Джон Дір”, агрегат для збирання столових буряків, автонавантажувач “Маніту”, лінію по пакуванню продукції, а також фури-зерновози. Це дозволило ставівським господарникам самостійно вивозити зерно для реалізації безпосередньо у порт, економлячи тільки на вивезенні за сезон близько мільйона гривень. Адже найманий зерновоз обходиться зерновиробникам у 700 грн за тонну вантажу.
На своїх фурах для продажу вивозиться і овочева продукція.
Головний ризик у овочівництві полягає у збуті продукції. При її перевиробництві падають ціни на городину, а значна її частина через відсутність попиту перегниває у складах або ж приорюється прямо в полі. Щоб уникнути цього, треба мати надійні ринки збуту. Такими для ТОВ стали потужні мережі супермаркетів “АТБ”, “Сільпо”, “Екомаркет” та інші.
На день нашого перебування (1 листопада) у господарстві ще тривало збирання врожаю, зокрема, капусти. А на складах люди перебирали і складували у сітки моркву. Щоб забезпечити працівникам роботу на цілий рік, тут практикують розчищення лісопосадок, які прилягають до орендованих територій. Під час розчистки деревина використовується для опалення офісу та складських приміщень, де працюють люди. На подвір’ї підприємства ми побачили величезні мішки із дровами, а в самому офісі – саморобні печі для обігріву. І літню теплінь.
Дрібниці? Можливо. Але вони найкраще характеризують справжнього господаря. А такими, без сумніву, й є п’ятеро співвласників ТОВ “Агро Укр”.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна