Вісник Кагарличчини — Двомісячник благоустрою розпочато

image
2 Квітня 2021, 15:35
Поділитися:

Із приходом весни в нас зазвичай розпочинається сезон великого прибирання. Традиційними є в нашому краї весняні двомісячники благоустрою, коли активізуються роботи з наведення порядку і поліпшення стану довкілля: у Кагарлицькій міській територіальній громаді оголошено двомісячник благоустрою з 23 березня по 23 травня. Крім комунальних служб, усе активніше до весняної толоки долучається широка громадськість.

ОСОБЛИВО БОРЮТЬСЯ ІЗ ПОРОСЛЮ

Хоч весна ще не вступила у свої права і час від часу сіється сніговий пух, але роботящі руки вже беруться за весняний благоустрій. Добрі вісті надійшли з Кадомки.
– Усі погожі дні, – розповідає староста сіл Кадомка, Зорівка, Калинівка Людмила Тиска, – стараємось присвятити благоустрою території. Особливо нині боремось із дикою порослю та працюємо над видаленням аварійно небезпечних дерев. Тож дробарка, яку надає фермерське господарство Анатолія Білеки, допомогає подолати цю проблему, і ми щиро вдячні за таке сприяння в благоустрої. Передроблене гілля завозимо жителям сіл, а на місці видалених дерев зразу насаджуємо молоді саджанці.

ЩЕ ОДИН ПРИКЛАД МІСЦЕВОГО ПАТРІОТИЗМУ

Нещодавно ми розповідали про чудовий приклад із Сущан, де місцевий господарник став спонсором ремонту ділянки дороги по вулиці Дружби, і ось ще один взірець місцевого патріотизму в Бендюгівці: Марина Герасимчук, яка тримає в селі дачу, знайшла іноземного інвестора, який виділив кошти на ремонт ділянки дороги по вулиці Шевченка. Протягом кількох тижнів спочатку було завезено будівельне сміття для формування основи, а зверху – щебеневе покриття. Звісно, це не Бродвей, але якщо порівняти з багаторічною багнюкою, то це таки дещо. Звичайно, дачниця дбала насамперед про зручності для себе, але ж виграли від цього й сусіди. Тому й узялися всі дружно за нелегку дорожньоремонтну роботу. Відрадно, що допомогу трактором надав місцевий фермер-одноосібник Борис Торбяк; вдячні мешканці вулиці й керівнику селянського фермерського господарства з Мирівки Олександру Шкаровському, в якого наймали бульдозер. Надало допомогу екскаватором і комунальне підприємство Кагарлицької міської ради «Міськрембудсервіс» (директор Микола Стеценко). Інформацією про це поділилася староста сіл Мирівки і Бендюгівки Надія Порхун.
…Щирий ентузіазм і дружна праця дали сподіваний результат, а ще – стануть зразком для наслідування в нашій громаді (і не тільки) – для тих, хто не очікує манни з неба, а власними руками робить умови свого проживання кращими.

НЕБАЙДУЖІ РИБАЛКИ

У суботу, 27 березня, біля Стріховського ставу с. Слобода зібралися на збори учасники громадської організації «Слобідський сільський клуб рибалок». На їхнє зібрання завітала і староста села Світлана Бакал, яка інформувала рибалок про необхідність утримання прибережної зони та гідротехнічних споруд ставу в належному санітарному стані, наголосила на важливості дотримання правил благоустрою території села. Під час діалогу рибалки висловили і свої пропозиції та побажання, зокрема щодо встановлення контейнера для пластику на території пляжної зони ставка. Зустріч завершилася – і рибалки дружно почали весняне прибирання прибережної смуги, так як прибули на збори, взявши знаряддя праці (сміттєві мішки, коси та граблі). «Сподіваюсь, – каже Світлана Бакал, – що такі зустрічі і такі екологічні акції триватимуть і надалі й принесуть користь як для людей, так і для
навколишнього середовища».
Чудовий приклад показала Слобода! А ми сподіватимемось, що до справи благоустрою охоче долучаться й інші товариства рибалок, громадські організації й активісти, борці за чистоту
довкілля й шанувальники природи – в усіх населених пунктах громади – і закипить дружна робота не тільки на приватних ділянках, подвір’ях установ і організацій, а й на прилеглих територіях, біля довколишніх ставків, у скверах, парках, лісосмугах, ярах…
Природа потребує нашої допомоги: не одне покоління людей, на жаль, наносило шкоду довкіллю, а дехто й сьогодні це робить. І ситуація докорінно зміниться лише тоді, коли критична маса екологічно свідомих співгромадян переважить екологічно несвідомих.
Як не прикро, але поки що навпаки.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна