Вісник Кагарличчини — Дев’ятиповерхівка буде з теплом

image
18 Жовтня 2019, 09:10
Поділитися:

На позачерговому засіданні виконавчого комітету Кагарлицької міської ради 4 жовтня виконком визначив Кагарлицьке комунальне житлово-експлуатаційне підприємство виконавцем послуг із виробництва, транспортування та постачання теплової енергії до житлового будинку по вул. Парковій, 18 у Кагарлику.
Іншим рішенням виконком надав дозвіл КЖЕП на створення додаткового підрозділу на підприємстві «Відділ теплопостачання».
Такі рішення спричинила неспроможність комунального підприємства Київської обласної ради «Кагарликтепломережа» забезпечити початок опалювального сезону на обслуговуваних раніше об’єктах у нашому місті.
Під час опалювальних сезонів 2015-2016 та 2016-2017 років “Кагарликтепломережа” виступала не виробником теплової енергії, а надавала послуги з її транспортування та постачання.
Тоді виробляло теплову енергію підприємство “Біотеплоенерго”, а “Кагарликтепломережа” транспортувала її по своїх трубах і виконувала функції з виписки платіжок та акумулювання коштів від споживачів. А вже потім частину цих коштів перераховувала виробнику тепла. Саме тоді “Кагарликтепломережа” заборгувала виробнику тепла близько 5,5 мільйона гривень.
На завершення опалювального сезону 2018-2019 років до боргів “Кагарликтепломережі” додався борг за газ та борги державі (несплата податків, ЄСВ, штрафи, пеня). Разом це склало понад 12 мільйонів гривень.
Окрім того, частина споживачів “Кагарликтепломережі” перейшла на автономне опалення або змінила постачальника теплової енергії.
Зважаючи на це, “Кагарликтепломережа” заявила про свою неспроможність розпочати опалювальний сезон 2019-2020 років. Адже підприємство не має “балансу тепла”, та має значні борги.
Тож склалася ситуація, коли багатоповерховий будинок на вулиці Парковій, 18 у Кагарлику залишається без опалення. А це 204 квартири, плюс магазини, офіси.
Міську раду про це “Кагарликтепломережа” повідомила у липні нинішнього року. З огляду на цю ситуацію, міська рада замовила проєкт на будівництво модульної котельні для цього будинку. Проєкт вже виготовляється.
Разом вартість проєктування, будівництва та введення в експлуатацію такої котельні коштуватиме близько 4,5 мільйона гривень. Це великі кошти для міського бюджету. Сам процес виготовлення, узгодження документації та будівництва теж займе багато часу. І до опалювального сезону зробити все це неможливо.
Тому Кагарлицька міськрада звернулася до Київської облради, чиїм КП є “Кагарликтепломережа”, з проханням надати в оренду на пільгових умовах котельню по вулиці Стадіонна, 1, яка опалювала цей будинок. Причому для опалення використовувати будуть лише твердопаливні котли.
Київська обласна рада прийняла рішення 19 вересня 2019 року № 661-30-VII надати котельню в оренду Кагарлицькій міськраді. Одначе про пільгові умови мови в цьому рішенні не йдеться.
Оскільки Кагарлицька міськрада не мала структурного підрозділу, який би займався наданням послуг із виробництва, транспортування та реалізації теплової енергії, то було вирішено покласти ці функції на КЖЕП. І вже в його структурі утворити підрозділ «Відділ теплопостачання».
Саме він і буде забезпечувати будинок по вул. Парковій, 18 теплом. А тим часом Кагарлицька міська рада працюватиме над будівництвом модульної мінікотельні. Така котельня – складнотехнічний об’єкт. Для її обслуговування жителі будинку повинні утворити ОСББ, яке, як юридична особа, укладе договір із відповідною організацією. Або ж жителі мають найняти управителя будинку. Його функції може виконувати все той же КЖЕП.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна