Вісник Кагарличчини — Чи безпечні китайські гірлянди? Думка електрика і рятівника

image
14 Січня 2021, 07:08
Поділитися:

Одним з атрибутів нового року є гірлянда. Сьогодні ми пропонуємо вам кілька порад щодо вибору новорічної гірлянди. На що ж слід звертати увагу в першу чергу? Чи можна довіряти китайським гірляндам? І допоможуть нам у цьому професіонали, які за родом своєї діяльності добре знають всі нюанси установки і експлуатації гірлянд.

Анатолій Дудка, електрик, м.Ржищів:
– Однозначно, при виборі гірлянд я б радив в першу чергу звертати увагу на їх виробника і на те, де вони продаються (наявність документів, сертифіката, чека врешті-решт). Китайські гірлянди доступні за ціною. На цьому, як правило, їх переваги й закінчуються, а починаються неприємності: від затухання в розпал веселощів до електричного феєрверку з пожежею.
Найбезпечнішими з китайських я б назвав автономні гірлянди на батарейках. Дійсно, придбавши їх, ви можете практично на 100% убезпечити себе від пожежі. Вони – надбезпечні, адже струм там настільки низький, що займання вогнем практично неможливе.
А ось скільки пропрацює така гірлянда від одного заряду – залежить від виробника і потужності акумулятора.
Окрім того, такі гірлянди особливо стануть в нагоді, якщо ялинка встановлена ​​далеко від розетки.
Якщо ж ви хочете придбати електричні гірлянди, то зверніть увагу на дроти: занадто тонкі можуть легко порватися або спалахнути від перегріву. Крім того, вилка має бути виготовлена з якісного матеріалу, стандартної форми (різні фігурні, декоративні вилки ламаються значно швидше). Обов’язково перевіряйте її на міцність і цілісність в місцях з’єднання з проводами.
Якщо гірлянда викликає сумніви (існують видимі пошкодження тощо), то використовувати її заборонено.
При виборі електрогірлянди я б рекомендував зупинити свій вибір на світлодіодних при наявності адаптера, який знижує напругу до безпечної (близько 6 вольтів).
Відповідно, при низькій напрузі і струм, що подається до світлодіодів, низький, тож і обгорання проводів у таких конструкціях зведене до мінімуму.
Взагалі світлодіодні гірлянди мають й інші переваги: ​​вони економічніші, надійні, стійкі до перепадів напруги.
І, врешті-решт, світлодіодні гірлянди можуть пропрацювати десятки тисяч годин – з часом знизиться лише їх яскравість.
Також звертайте увагу, щоб на адаптерах гірлянд обов’язково був знак СЕ – це означає, що продукція сертифікована, відповідає Європейській якості, пройшла низку випробувань щодо безпечного використання.

Владислав Секрет, старший лейтенант служби цивільного захисту, м. Кагарлик:
– Небезпечні і неякісні китайські гірлянди найчастіше продаються на вулицях. Як правило, вони реалізуються без упаковки і не мають сертифіката відповідності.
Хочете придбати якісний і безпечний товар – купуйте його тільки там, де продавець пред’являє на нього всі документи, передусім, сертифікат відповідності.
Звичайно, копійчаний товар розлітається «на ура», проте безпека ваша і ваших дітей в цьому випадку завжди повинні бути на першому місці.
Головне тут — не дизайн, а безпека! Адже немалу частку новорічних пожеж провокує саме святкова ілюмінація.
Достатньо лише однієї неякісної електрогірлянди або старого подовжувача – і свято може завершитися трагедією. А все через ігнорування правил пожежної безпеки.
Якщо ви придбали сертифіковану гірлянду, то не забувайте, що під час її експлуатації слід дотримуватися певних правил.
По-перше, не можна залишати працюючу гірлянду без нагляду на ніч або на той період, коли всі пішли з дому.
По-друге, не застосовуйте ілюмінацію з видимими ознаками порушення цілісності ізоляції або ламп. Провід повинен бути цілий, всі вогники мають горіти, штекер в розетці не повинен іскрити і грітися.
При виявленні несправності, електрогірлянда повинна бути негайно знеструмлена.
Простежте також, щоб гірлянда на живій ялинці не доторкалася піску там, де ви будете поливати дерево.
Від гірлянди не повинен виділятися різкий хімічний запах, наявність якого говорить про низьку якість ПВХ.

Дотримуючись цих нехитрих правил, ви зможете максимально убезпечити ваші родини під час довгоочікуваних новорічних і різдвяних свят. І різнокольорові вогні на ваших ялинках не стануть причиною пожежі!

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна