Вісник Кагарличчини — Чому ліквідовують «паспортний стіл» у Кагарлику

image
17 Серпня 2023, 09:13
Поділитися:

Реформування та оптимізація в державних структурах продовжується. Дійшла черга і до Державної міграційної служби. Вірніше, до її відділів в громадах. На Київщині ліквідують відділи ДМС у Кагарлику, Сквирі, Рокитому, Богуславі, Ставищі та Славутичі. Де тепер отримуватимуть послуги «паспортного столу» жителі Кагарличчини, та як планує розв’язувати цю проблему місцева влада?

ЧОМУ ЛІКВІДОВУЮТЬ «ПАСПОРТНІ СТОЛИ»?

Надавати адмінпослуги (а їх було 22) Кагарлицький відділ Державної міграційної служби припиняє 11 серпня.Щоб запобігти цьому Кагарлицька міська рада звернулася із листами до Державної міграційної служби України та до Київської обласної державної адміністрації. На жаль, відповіді на ці звернення не порадували.

У Державній міграційній службі відповіли, що оптимізація роботи Кагарлицького відділу є обґрунтованою з огляду на фактичне навантаження, а також наявності в Кагарлику ЦНАПу.
Хоча, як зазначила начальник Кагарлицького РВ ЦМУ ДМС в м.Києві та Київській області Олена Швець, за 7 місяців 2023 року у відділі оформлено 975 ld-карток, 1022 закордонні паспорти, вклеєно 305 фото у паспорти за досягнення їх власників 25/45 років.

А ще – перераховано до бюджетів Кагарлицької та Ржищівської МТГ 530 тисяч гривень.

Разом з тим у відповіді Київській ОДА ДМС зазначає, що «повідомляємо про відсутність можливості передачі місцевим центрам надання адміністративних послуг необхідного обладнання, вивільненого в рамках оптимізації зазначених вище відділів, оскільки воно вже перерозподілено між іншими територіальними підрозділами Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби України в м. Києві та Київській області».

ДЕ ОТРИМУВАТИМУТЬ ПОСЛУГИ ДМС ЖИТЕЛІ КАГАРЛИЧЧИНИ?

Куди ж тепер мають звертатися жителі Кагарличчини, щоб отримати послуги, які надавало місцеве відділення ДМС? Тут кожен має обирати сам. Можна їхати в Обухів, чи в Миронівку, чи в Білу Церкву.
«За потреби отримання адміністративних послуг ДМС громадяни України мають можливість звертатися до будь-якого територіального підрозділу ДМС, який здійснює свої повноваження в умовах воєнного стану, за місцем перебування або до центрів надання адміністративних послуг при найближчих територіальних громадах», – йдеться в листі-відповіді.

ЯК ВИРІШУВАТИМУТЬ ЦЮ ПРОБЛЕМУ В КАГАРЛИЦЬКІЙ ГРОМАДІ?

З огляду на їх затребуваність послуг ДМС, у Кагарлицькій міській раді пішли єдиним правильним в цьому випадку шляхом – тут планують створити відповідний сектор при ЦНАПі в Кагарлику.
Та все ж, щоб отримати частину послуг жителям громади доведеться їхати до діючих відділів ДМС. Адже у ЦНАПі можна буде отримати лише найпопулярніші послуги: оформити id-картки та закордонні паспорти.
На жаль, Центральне міжрегіональне управління ДМС у Києві та Київській області відмовляється й залишити обладнання Кагарлицького відділу ДМС у ЦНАПі, адже вже перерозподілило його між іншими своїми підрозділами.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна