Вісник Кагарличчини — 30 років ми чуєм відлуння війни

image
22 Лютого 2019, 14:26
Поділитися:

30 років минуло з того часу, як перестали лунати постріли в Афганістані. Втім, як зізнаються воїни, і через три десятиліття неможливо забути жахи війни, смерть товаришів, постійну небезпеку і необхідність боротися зі зброєю в руках.

15 лютого у великому залі районної ради з воїнами-інтернаціоналістами Кагарличчини зустрілися керівники району, міста, представники установ і організацій.

Під час урочистої частини прозвучали вітальні промови голови райради Івана Семцова, в.о. голови райдержадміністрації Світлани Синюк, мера міста Олександра Панюти, учасника війни в Афганістані Олексія Іванова, лейтмотив яких зводився до того, щоб зберігати спадкоємність поколінь колишніх і теперішніх захисників Батьківщини, надалі зміцнювати обороноздатність Збройних сил України.

– Через горнило афганської війни пройшли 160 тисяч наших співвітчизників. Вона стала важким випробуванням і трагедією для сотень тисяч людей – тих, хто безпосередньо знаходився на Афганській землі, і тих, хто безмежно довгими й тривожними днями і ночами чекав повернення своїх синів,  чоловіків, батьків, коханих, друзів. Кагарличчину представляли в контингенті радянських військ майже 200 воїнів, – зазначив у своїй промові Іван Семцов. – Сьогодні ми згадуємо поряд з воїнами-афганцями й тих, хто брав участь в бойових діях на території інших держав. У Кагарлицькому районі нині проживає 66 воїнів, які виконували свій військовий обов’язок в Афганістані, 22 — в Чехословаччині, 2 — в Югославії, по 2 — в Іраку та Єгипті, по одному — в Кубі, Сирії і в Косово, Сьєрра-Леоне. 8 осіб брали участь у розмінуванні.

Усі вони з честю служили в лавах армії. Так, медалями “За бойові заслуги” та “За відвагу” нагороджений Микола Витищенко з Демівщини, “За бойові заслуги” – Володимир Галабурда, Анатолій Криворучко з Кагарлика та Сергій Карпенко з Кузьминець; “За відвагу” – Валерій Рябокрис з Кагарлика, Володимир Дністрян зі Стайок, Анатолій Зінченко зі Ставів, Володимир Корнійчук із Халчі; орденом Червоної Зірки – Олександр Сидоров з Кагарлика. Вшановуючи “афганців”, які не повернулися з війни, низько схиляємо голови перед пам’яттю полеглих земляків — Віктора Зеленського, Андрія Мулявки, Володимира Васильчука, Миколи Юрченка, Тараса Шевченка. Вічна їм пам’ять і слава!

Під звуки метронома проголошується хвилина мовчання на честь тих, хто не побачив рідного порога, хто поклав свої голови на полі бою, хто помер в госпіталях, кого забрав від нас безжальний час.

Велика група учасників бойових дій того дня була нагороджена медалями з нагоди 30-річчя виведення військ з Республіки Афганістан «Обов’язок виконаний з честю» та подяками Кагарлицької районної ради й районної держадміністрації, Кагарлицького міського голови.

Музичні вітання для присутніх підготували учні Кагарлицької дитячої школи мистецтв.

Після урочистих зборів та концерту всі, хто був на зібранні, пройшли вулицями міста та поклали квіти до пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам у Кагарлицькому міському парку.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна