Вісник Кагарличчини — 17 мільйонів за нетелей

image
7 Червня 2019, 08:32
Поділитися:

Близько року на молочнотоварній фермі ПОСП «Дніпро» панувала пустка. Через лейкоз довелося позбутися 300 високопродуктивних корів і 200 нетелей. Здавалося б, на тваринництві тут можна було поставити жирний хрест. Але… В інтерв’ю нашій газеті з приводу Дня працівників сільського господарства за 16 листопада 2018 року директор ПОСП Анатолій Ворона зазначив, що буде відновлювати поголів’я ВРХ. «Це питання номер один для підприємства. Уже укладено угоду з іноземною фірмою на закупівлю нетелей, повністю збережено штат тваринників. Маємо достатню кормову базу, а також необхідні умови для утримання худоби і високопродуктивної праці людей», – наголошував він. І назвав причини цього, виділивши головну – робочі місця для людей.

І ось 28 травня ц. р. разом з начальником управління агропромислового розвитку РДА Валентиною Голованчук ми побували у Стайках, щоб засвідчити відродження тут молочного стада. Як і обіцяв Анатолій Петрович, днями сюди завезено 230 нетелей чорно-рябої голштинської породи із Чехії.

Вся худоба знаходиться у літньому таборі. В обори завезено достатньо солом’яної підстилки, підведено воду, обладнано навіси і годівниці. Вже зовнішній вигляд молодняку викликає захоплення. Всі телиці, як на підбір, високі, чисті, вгодовані, середньою вагою 400-420 кілограмів.

– Єдина вада – ще не розуміють нашої мови. Тому до обов’язків доглядачів включено і навчання їх української, – жартує Анатолій Петрович.

Потенціал продуктивності майбутнього дійного стада складає 25-30 літрів молока на добу. Тільність нетелей становить від 2 до 7 місяців. Так що вже в липні-серпні із ферми надійде перше молоко.

Із кормами все гаразд. Є запаси торішніх, є концкорми, закінчено заготівлю цьогорічного сінажу із багаторічних трав.

Обійшлося відродження молочної ферми ПОСП «Дніпро» поки що у 17 мільйонів гривень. Хоча затрати тривають і далі. Проводяться аналізи крові тварин, їх вакцинація, а ще оформляються документи на одержання державної дотації. Сума компенсації варта турбот – близько 5,5 млн грн.

Втім, для керівника ПОСП «Дніпро» закупівля 230 нетелей – це тільки перший транш на шляху створення прибуткового виробництва. По завершенні збирання врожаю нинішнього року і одержання необхідних коштів у планах Анатолія Ворони придбання ще 300-320 нетелей. Бо тільки 500-голівне молочне стадо може забезпечити, по-перше, належну рентабельність виробництва, по-друге, своє відтворення, і, по-третє, ефективне використання виробничих потужностей. Інакше, не варто, як кажуть, і город городити.

А паралельно із нарощуванням поголів’я, на думку директора, треба думати і про створення належної інфраструктури, без якої нереально добиватися належної віддачі у бізнесі.

Це, наприклад, створення лабораторії з визначення якості кормів. Це – введення в штат галузі посади зоотехніка, яка вкрай необхідна з огляду на перспективу – утворення племінного господарства. Це – і підбір кадрів для роботи з молочним стадом. «Я гарантую зарплату дояркам у розмірі не менше 1000 доларів, – говорить Анатолій Ворона. – Але, на жаль, не всі наші люди сьогодні готові працювати по-сучасному».

Проблемним у Стайках на сьогодні є і питання, яку кількість доїнь обрати для майбутнього стада.

Втім, це вже другорядні питання, які, можна не сумніватися, будуть вирішені у Стайках. Головне тут вже зроблено – розпочато відродження молочного тваринництва, що так необхідно і жителям села, і району, і державі в цілому. І за це варто подякувати і низько вклонитися Анатолію Петровичу Вороні.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна