Вісник Кагарличчини — 1 вересня без «лінійки», зате за шкільною партою

image
10 Вересня 2020, 22:20
Поділитися:

Новий навчальний рік для школярів розпочнеться 1 вересня. Начальниця відділу освіти Кагарлицької РДА Надія Омельченко розповіла про те, як буде організована робота шкіл з огляду на епідемію коронавірусу.

– Традиційної шкільної «лінійки» 1 вересня не буде. Спочатку вчителі проведуть з дітьми бесіду щодо вивчення стану здоров’я дитини. Після чого розпочнеться перший урок «Я люблю свою країну», – розповідає Надія Олексіївна. – Друга частина уроку буде присвячена тому, як поводити себе під час періоду карантину у зв’язку із поширенням коронавірусної інфекції. Зауважу: відвідування навчального закладу батьками заборонено.

– Як і з чим, крім підручників, зошитів і канцелярського приладдя повинна приходити зараз дитина до школи?

– Дитина повинна приходити до школи у захисній масці. Під час занять у класі вона знаходиться без маски, як і вчитель. Але коли школярі будуть рухатися по навчальному закладу (під час перерви, під час виходу на вулицю, в їдальню) вони повинні одягати маску. Температуру дітям вимірювати не будуть. Щодня перед початком занять вчитель буде проводити з дітьми бесіду стосовно їхнього самопочуття. Якщо виникла підозра, що дитина хвора, медична сестра відразу виміряє їй температуру. Якщо вона буде вищою як 37,20С, її заберуть з колективу. Дитина буде знаходитись у кімнаті, обладнаній усім необхідним, батькам дитини зателефонують, щоб її забрали зі школи і продовжили обстеження.
А ось у викладачів при вході у заклад температуру вимірюватимуть щодня. І вона буде заноситись у журнал проведення температурного скринінгу. Якщо температура працівника школи буде 37,20С, він до роботи не допускатиметься. Педагогічні працівники повинні бути забезпечені захисними масками з розрахунку 1 штука на 3 години робочого дня. Дозволяються маски і такі, що закуплені в аптеках, і такі, що виготовлені самостійно. На уроках педагогічні працівники працюють без масок, але коли пересуваються по навчальному закладу, бути у захисних масках повинні обов’язково.
При вході в школу стоять контейнери для зберігання використаних масок і рушничків, стоїть антисептик для рук і паперові рушнички. В туалетах біля умивальників є рідке мило і рушнички, і, в кого є, сушарки. Варто усвідомити, що кожна дитина за станом здоров’я індивідуальна, вона може бути алергиком, по-різному реагувати на той чи інший запах, що входить у дезінфікуючий засіб, який стоїть при вході в школу чи туалеті. Тож кожна мама і батько, як ніхто, знають здоров’я своєї дитини. Прохання до батьків: покладіть у портфель дитині маленьку пляшечку дезінфікуючого засобу для рук.
Додам і те, що у школі не дозволяється користуватися питними фонтанчиками і кулерами. Тому кожна дитина повинна мати при собі пляшечку питної води.

– Чи будуть діти навчатися у дві зміни і як харчуватимуться в умовах «зеленої зони»?

– У дві зміни навчатися немає потреби. Трішки інший розклад буде у перервах та початку занять. Якщо раніше діти харчувалися у 2 потоки, то зараз будуть харчуватися у 3-4 (щоб розсадити дітей на відповідну відстань один від одного, не більше 4 учнів за столом на відстані 1,5 м). У міській школі № 3, наприклад, – їдальня велика. Діти харчувалися у 2 потоки по 150 чоловік. Тепер харчування у закладі буде дещо видозмінене. До речі, у цій школі зараз ведуться ремотні роботи на харчоблоці і в їдальні. «У разі неможливості забезпечення дітей гарячим харчуванням, організація харчування відбувається шляхом роздачі попередньо фасованої харчової продукції відповідно до норм харчування в закладах освіти…» – це постанова Кабміну, яка не втратила своєї сили з 2004 року. Представники організації, що виграла тендер з харчування, узгоджуватиме меню, вирішуватимуть спільно з батьками. До 30 вересня повинні закінчитися ремонтні роботи, а із 3 жовтня планується встановити обладнання. Тендер із його закупівлі виграла компанія «Маrеstо», яка і забезпечить ним заклад. Сюди увійде 24 одиниці найменування: пароконвектомати, марміти, 2 посудомийні машини, 2 електричні плити, духовка, електричний котел для підігріву води, для приготування чаю, електропательня, холодильні шафи, тістомішалка, слайсери, картоплечистка, протиральна машина, фільтри для води, сучасні ванни для миття посуду, ємкості для мармітів і пароконвектоматів. Обладнання сучасне, європейське.

– Як відбувається оснащення шкіл відповідно до нових вимог?

– Для всіх першокласників у нас закуплені нові парти. Тим школам, які від парт відмовилися, бо мають гарні, якісні й зручні, були закуплені меблеві стінки. Проходить тендер із закупівлі комп’ютерної техніки та дидактики.

– Як у школі буде налаштована гурткова робота та група продовженого дня?

– Буде працювати, як і працювала. Лише з дотриманням відповідних норм.

– Чи є ще якісь нововведення для школярів?

– Рекомендовано під час занять користуватися мобільними телефонами. Це тому, щоб діти швидше могли опановувати інформаційні технології і користуватися ними під час дистанційної форми навчання.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна