Відстрочка від мобілізації: нова умова, чого немає в законі про мобілізацію та ситуація у Бориспільській громаді

Відстрочка від мобілізації: нова умова,  чого немає в законі про мобілізацію та ситуація у Бориспільській громаді
27 Травня 2024, 14:32
Поділитися:

Уряд дописав додаткову умову для відстрочки у вигляді висновку ЛКК про постійний догляд. Так, для встановлення факту здійснення догляду і, відповідно, оформлення відстрочки від призову, окремим військовозобов’язаним необхідно буде отримати акт про встановлення факту здійснення особою догляду, який буде видавати спеціально створена комісія. 

Порядок проведення призову прописав нову умову

Умови передбачено у Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженому постановою Кабміну від 16 травня 2024 року №560. Військовозобов’язаний, який здійснює догляд, для підтвердження цього факту звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу місцевої ради. Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) — рішення про її утворення приймається керівником виконавчого органу ради.

До складу комісії можуть входити представники виконавчих органів місцевого самоврядування, депутати міської ради, представники громадських організацій. Головна умова — членів комісії повинно бути не менше 5 осіб.

Ця комісія за результатами роботи, але з урахуванням наданих ТЦК матеріалів, складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду).

Зазначений акт надається військовозобов’язаним до ТЦК для отримання відстрочки. Зазначимо, це лише один із потрібних документів. 

Хто може розраховувати на догляд

Потрібен висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді (для осіб з інвалідністю II групи). Його мають подати особи, що претендують на відстрочку.

На догляд можуть розраховувати батьки з інвалідністю ІІ групи або однин з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІ групи.

У Законі про мобілізацію 3633-lX п. 13 ст. 23 про відстрочку від мобілізації зазначено: «Які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з-поміж військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю».

Проте у додатку 5 Постанови КМУ 560, навпроти кожного пункту з підставами на відстрочку є колонка «Документи, що підтверджують право на відстрочку».

Навпроти п. 13, у вказаній графі, крім всього іншого, в останньому реченні прописано наступне: «та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді (для осіб з інвалідністю ІІ групи)».

Хоча в п. 13 ст. 23 Закону про мобілізацію жодного згадування про будь-який висновок ЛКК щодо необхідності здійснення постійного догляду за особами з інвалідністю 1 і 2 груп, взагалі не йдеться.

Більше того, КМУ вимогу щодо постійного догляду прописав виключно для осіб з інвалідністю 2 групи, а для 1 групи залишив все в редакції самого закону.

Хоча вимоги п. 13 ст. 23 в законі прописані нероздільно однаково для осіб з інвалідністю 1 і 2 груп.

Надання військовозобов’язаним відстрочки 

Нагадаємо, для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) ТЦК (відокремлених відділах) утворюються комісії у такому складі:

голова комісії — керівник районного (міського) ТЦК (відокремленого відділу);

члени комісії — представники апарату, структурних підрозділів (освіти та науки, охорони здоров’я, соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації).

Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки.

Ситуація у Бориспільській громаді

27 травня у Борисполі на плановій нараді, заступник міського голови Людмила Бистра зауважила, що у Бориспільській громаді щодня збільшується кількість чоловіків, які планують здійснити догляд за тією чи іншою особою. «Раніше такої кількості звернень не було. З одного боку, люди стали добрішими та побачили поряд тих, хто потребує допомоги. Проте при цьому ми розуміємо, чому саме зростає кількість цих звернень, — зауважила Людмила Бистра. — Наразі збільшуються повноваження ТЦК, і ми тепер самостійно ці заяви приймати не можемо, а лише після того, як їх опрацювали в ТЦК. І лише коли ТЦК відправляє ці звернення до нас, тільки тоді ми починаємо роботу в цьому напряму. Поки що, на жаль, ТЦК цю роботу не розпочало. Ми не можемо не приймати ці звернення, але вони якісно не розглядаються. Через те, що тільки після того, як прийме рішення ТЦК, а вони мають розглянути це звернення і перевірити, чи справді воно так, як викладено у заяві, тільки тоді ми приймаємо своє рішення». 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама