Відсоток “пайової участі” найбільше підняли для потужних інвесторів

image
7 Травня 2019, 16:29
Поділитися:

Відсоток “пайової участі” найбільше підняли для потужних інвесторів
Автор Visnik, Опубліковано: Травень 7th, 2019

.

В ході квітневої чергової 66 сесії міської ради Переяслава-Хмельницького (Київська область) затверджено порядок залучення, розрахунку розміру коштів пайової участі у розвитку інженерно-транспортної інфраструктури міста в новій редакції.

Заступник міського голови Наталія Устич запропонувала зміни, що  передбачали збільшення розміру пайової участі: до 10 % (раніше було 5 %) від вартості будівництва нежитлових будівель та споруд; 5 % від вартості реконструкції нежитлових об’єктів; 4 % від вартості будівництва багатоквартирних житлових будинків; 2 % (раніше був 1 %) від загальної вартості будівництва індивідуальних житлових будинків площею понад 300 квадратних метрів.

Під час обговорення міський голова Тарас Костін зазначив, що потреба цих змін у першу чергу обумовлена тим, що в недалекій перспективі в місто зі своїми проектами мають зайти кілька потужних інвесторів. Зокрема, мається на увазі будівництво нових супермаркетів АТБ та НОВУС. Отже, за його словами, є нагода додатково отримати до бюджету міста 3-4 млн грн за рахунок збільшення частки пайової участі.

– Сподіваюся, для інвесторів це невеликі кошти, а для міста – суттєва допомога для поліпшення нашої інфраструктури, – наголосив.

Загалом пояснення, щодо фінансово потужних підприємств, не викликало заперечень. Незгоду деякі присутні висловили з приводу підвищення ставки для індивідуального житлового будівництва. І, хоч головний архітектор міста Анна Степаненко зазначила, що для величезних будинків площею понад триста квадратних метрів передбачені інші будівельно-архітектурні норми, ніж для звичайної приватної забудови, все ж для них було залишено як і раніше лише 1 % пайової участі.

Загалом же надходження “пайової участі” від приватної забудови у місті, за словами архітектора, мізерні. І не лише тому, що ставка тут мінімальна, а й через те, що сплачуються ці кошти досить не справно.

Джерело: Вісник Переяславщини