Відомі жінки Броварів. ТОП-8

image
8 Березня 2020, 22:30
Поділитися:

Наш ТОП не претендує на беззаперечну об’єктивність, ми лише намагалися згадати імена відомих броварчанок.

№8. Раїса Щербакова–Кайдан – дослідниця та краєзнавиця історії Броварів, яка вивчає проблему підтоплення міста понад 20 років. Власноруч зробила карту, де позначила 21 озеро Броварів, щоб допомогти депутатам уникнути помилок під час голосування «за» забудову 2-го мікрорайону, що матиме для Броварів, на думку дослідниці, катастрофічні наслідки. Також Раїса Степанівна зібрала близько 30 свідчень місцевих старожилів – свідків страхіть Голодомору.

На сьогодні Раїсі Степанівні Щербаковій-Кайдан – 78 років.

Раїса Щербакова -Кайдан

№7. Еліна Іващенко – наймолодша в нашому ТОПі. Їй –18 років. Еліна в музиці з 5 років. Вона – володарка Гран-прі фестивалю «Чорноморські ігри 2018» та переможниця двох популярних вокальних шоу України – «Х-фактор» і «Голос. Діти». Юна співачка взяла участь у нацвідборі на Євробачення-2020 із власною піснею «Get up», однак у ІІ-му турі за голосами і суддів, і за вподобаннями глядачів отримала по 4 бали (5 місце).

Еліна – радіоведуча, викладачка вокалу.

Еліна Іващенко

Еліна Іващенко

№6. Оксана Вояж – українська співачка, «оксамитовий голос» країни, засновниця та президентка Всеукраїнського конкурсу «Miss Blonde Ukraine».

У 1999 р. міжнародний проєкт «Шлягер» визнав співачку відкриттям року. У 2005 р. за благодійність (Оксана Вояж неодноразово виступала в дитячих будинках, колоніях та госпіталях) та внесок в українську культуру співачку нагороджено орденом Святого Станіслава.

Оксана Вояж№5. Аліна Шух – українська багатоборка, вихованка Броварського вищого училища фізичної культури, майстер спорту України. Тренують Аліну батьки-легкоатлети – мама Майя та батько Анатолій Шух. Два роки поспіль Аліну визнавали найкращою молодою атлеткою України. У 2016 році спортсменка встановила світовий рекорд серед юніорів у семиборстві, а влітку 2017 року – зайняла перше місце в багатоборстві та досягла національного рекорду серед дівчат до 20 років. Влітку 2018 р. Аліна сенсаційно перемогла у змаганнях із метання спису на чемпіонаті світу U-20 із легкої атлетики у фінському Тампере. Минулого року багатоборка не змогла повноцінно виступати через травми. У вже в лютому 2020 р. отримала перемогу в міжнародних змаганнях із легкоатлетичного багатоборства в естонській столиці Таллінні.

12 лютого спортсменці виповниться 21 рік.

Аліна Шух

Аліна Шух

№4. Ольга Гасин – 19 вересня 1913р., с. Конюхів (Львівська область) – 27 липня 1979 р., Бровари) – підпільниця Організації українських націоналістів, зв’язкова Олекси Гасина (чоловік) та головнокомандувача Української повстанської армії, голови Секретаріату Української головної визвольної ради, борця за незалежність України у ХХ сторіччі Романа Шухевича. Ольга Гасин добирала конспіративні квартири для них у Львові. У січня 1949 року співробітники радянських спецслужб вистежили й затримали Ольгу, а згодом і її чоловіка, який застрелився при спробі затримання. Ольгу НКВСівці відпустили, але знову в березні 1949 р затримали та ув’язнили на 10 років таборів, які відбула у Тайшеті. У 1956 році жінку звільнили. Їй заборонили повертатися на Львівщину, оскільки Ольга відмовлялася зректися своїх переконань. Після поневірянь вона вдруге вийшла заміж за колишнього політв’язня. У 1957 року оселилась у Броварах, де прожила до смерті 27 липня 1979 року. Похована у нашому місті.

У 2015 р. ім’ям Ольги Гасин найменовано одну із вулиць, яка раніше носила назву «Провулок Вокзальний».

Гасин Ольга

Ольга Гасин

№3. Марія Лагунова – перша в світі жінка – танкістка Червоної армії, учасниця Другої світової війни. У роки війни – механік-водій Т-34 56-ї гвардійської танкової бригади, гвардії сержант.

У вересні 1943 р. у боях за с. Княжичі Броварського району снаряд улучив у танк Лагунової, в результаті чого жінка отримала значні поранення обох ніг, які згодом ампутували. У Москві жінці зробили протези і вона продовжила службу телеграфісткою. Після війни жила в Свердловську. Переїхала в Бровари в 60-х роках, позаяк змушена була змінити клімат. Виховувала двох синів та онуків, вела роботу з патріотичного виховання молоді, виїжджала з делегаціями за кордон. Померла 26 грудня 1995 р. у віці 74 -х років.

Марія Лагунова – Почесна громадянка міста Бровари. Її ім’ям названа вулиця в нашому місті та селі Княжичі, а також на батьківщині Марії Іванівни – в місті Катайський.

Марія Лагунова

Марія Лагунова

№2. Антоніна Дворянець – інженер-гідротехнік, старший інженер проєктної групи Чорнобильського управління осушувальних систем. Приймала участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, евакуйована з зони відчуження і переїхала до Броварів.

Узимку 2013-2014 років була активною учасницею Революції гідності, розносила активістам Майдану чай та їжу. 18 лютого 2014 року Антоніна Дворянець пішла на мирний пікет біля Верховної Ради. Її тіло знайшли після початку розгону учасників акції на барикаді біля верхнього входу до станції метро «Хрещатик» на вулиці Інститутській. За свідченням очевидців, Антоніна Дворянець кинулась захищати активістів від побиття. Упала жінка після удару кийком спецпризначенця міліції.

Звання «Почесний громадянин м.Бровари» присвоєно Антоніні Дворянець посмертно у 2014 році. У 2015 році на її честь у Броварах перейменували вулицю Чубаря. Указом Президента України Антоніна Дворянець посмертно удостоєна звання Герой України та нагороджена орденом «Золота Зірка» і медаллю УПЦ КП «За жертовність і любов до України».

Антоніна Дворянець (праворуч)

№1. Марія Овдієнко – народилася 6 травня 1948 р. у селі Требухів Броварського району. Українська видавчиня, краєзнавиця, поетеса, перекладачка, громадська діячка, членкиня Національної спілки краєзнавців України.

Марія Григорівна створила місцевий осередок Товариства української мови імені Тараса Шевченка, була одним із організаторів Народного руху України в Броварах, засновниця видавництва «Українська ідея». Із 1995 року очолює Броварське літературно-мистецьке об’єднання «Криниця».

Нагороджена орденом Святої Варвари Великомучениці Української православної церкви Київського патріархату, лауреатка премій імені Григорія Чупринки, Василя Стуса (2011), Ірини Калинець (2019).

Наразі Марія Григорівна бореться із онкологічним захворюванням та продовжує працювати старшою науковою співробітницею Броварського краєзнавчого музею.

Марія Овдієнко

Марія Овдієнко

Читайте також:

Цього дня п’ять років тому на барикаді Майдану загинула броварчанка Антоніна Дворянець
Броварчанка Еліна Іващенко – серед 16 претендентів від України на «Євробачення-2020»
Аліна Шух: про повагу до суперниць, жахливий 2019-й і найспортивнішу родину України

Читати далі: Відомі жінки Броварів. ТОП-8 , автор Ющенко Ірина

Джерело: Трибуна – Бровари