Відлуння броварського тролейбуса, створення Vision-студії та інші питання бюджетної комісії

image
29 Травня 2019, 11:45
Поділитися:

21 травня відбулась завершальна перед черговою сесією депутатська комісія з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Під час засідання було розглянуто низку проектів, що стосуються бюджетного фінансування.

Так, на бюджетну підтримку розраховує, зокрема, комунальне підприємство «Броваритепловодоенергія». За словами її очільника Василя Андрєєва, кошти у розмірі 1 мільйон гривень необхідні на усунення наслідків поривів теплових мереж та поповнення аварійного запасу. Наразі підприємство потребувало 2 мільйони фінансової підтримки, але бюджетні реалії міста дозволять на черговій сесії виділити лише половину коштів. Депутати, присутні на комісії, підтримали внесену пропозицію щодо поповнення статутного фонду підприємства та рекомендували розглянути це питання на черговій сесії.
Підтримали члени бюджетної комісії зміни до міської «Програми будівництва, капітального ремонту, утримання об’єктів житлового фонду, благоустрою та соціально-культурного призначення м. Бровари» серед яких: 1,3 мільйони гривень необхідно виділити на проведення робіт із облаштування тротуару по вул. Я. Мудрого (непарна сторона – авт.), 1мільйон – на облаштування міжбудинкових проїздів, 1,5 мільйони  – на здійснення технагляду та супроводу  будівництва молодшої ланки ЗОШ №10 та 100 тис. – на облаштування пандусів. За інформацією профільного управління, у планах є добудова одного крила гімназії ім. С.Олійника, тому необхідно отримати передпроектні пропозиції із даного об’єкта. Якщо питання доцільності такої добудови сумнівів у присутніх не викликало, то можливість реалізації таких планів викликало жваву дискусію під час комісії. Адже не для кого не секрет, що у місті зараз є щонайменше три проекти зведення нових шкіл з нуля, які й досі не реалізовані. Крім того, управління має реалізувати проекти  капітальних ремонтів існуючих закладів освіти.

Крім того, більшою популярністю електорату і потенційних кандидатів на місцевих перегонах все ж користуються ремонти міжбудинкових проїздів, доріг, тротуарів, під’їздів, вхідних груп і т.п., бо ж, як кажуть, «своя сорочка ближче до тіла». Тому до будівництва шкіл не доходять ані «руки», ані кошти.
Відео засідання бюджетної комісії.

Проектом рішення щодо внесення змін до Програми розвитку системи освіти м. Бровари передбачено здійснення перерозподілу коштів у середині програми. Зокрема, у зв’язку з вивільненням 2-х класних приміщень БНВО для початкових класів, виникла необхідність їх капітального ремонту. Тож передбачені раніше кошти   (350 тис. грн – авт.) на придбання дидактичного  комплексу STEM-освіта, керівник закладу освіти просить передати на  капітальний ремонт приміщень. Крім того, необхідно забезпечити фінансування перехідних об’єктів закладів освіти, капітальний ремонт яких розпочато у 2018 році. Оскільки в новій програмі розвитку освіти взагалі відсутнє поняття «капітальний ремонт», пропонується додати до Програми розвитку системи освіти м. Бровари на 2019-2023 роки  підрозділ 9.13 «Капітальний ремонт приміщень та будівництво закладів освіти» пункт 9.13.1 «Заклади загальної середньої освіти» на суму 2 231,092 тис.грн. А саме:

капітальний ремонт актової зали Броварського навчально-виховного комплексу – 470,32698 тис.грн;
капітальний ремонт спортивної зали Броварської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 10 – 74,84490 тис.грн;
капітальний ремонт системи вентиляції спортивної зали Броварської СШ І-ІІІ ступенів № 5 ім. Василя Стуса – 950,93612 тис.грн;
капітальний ремонт приміщень Броварського навчально-виховного об’єднання – 350,0 тис.грн;
будівництво інклюзивного простору «Відкритий клас» Броварської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 – 384,984 тис.грн.

Серед іншого, пропонується зняти з пункту програми  «Безпека закладів» 1205,0 тис.грн. Фінансування зменшується за рахунок заходу «Встановлення систем відеоспостереження». За словами заступниці начальниці управління освіти і науки БМР Тамари Стельмах, на даний захід було закладено фінансування встановлення системи відеонагляду в  4-х закладах освіти, втім, після переходу шкіл на відокремлену бухгалтерію, вдалось здійснити закупівлю дешевше, ніж передбачалось. Пілотним, за словами чиновниці, став проект відеоспостереження в ЗОШ №1. Далі проект відеоспостереження реалізовуватимутьу ЗОШ №10, ЗОШ №3 і т.д.

Зазначимо, що після  перерозподілу коштів фінансування з програми збільшиться на 676,092 тис. грн та становитиме 40621,467 тис. грн.

Усі капітальні роботи по об’єктах міста, у тому числі і в закладах освіти, передано на виконання новоствореного управління будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту.

Наступними депутати розглянули і підтримали проекти рішень, які попередньо виносились на засідання колег із  гуманітарної комісії: зміни до порядку створення та діяльності Броварського міського центру «Сім’я патронатного вихователя», зміни до Програми діяльності та фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства Броварської міської ради «Броварський міський  центр первинної медико-санітарної допомоги» на 2019 рік. Врахували депутати-бюджетники й пропозиції фінансування виготовлення посвідчень для бійців-добровольців АТО. 

Дискутували депутати стосовно пропозиції дирекції броварського радіомовлення щодо збільшення кількості штатних одиниць, а, відповідно, й фінансування редакції. Проект рішення вже було представлено очільницею броварського міськрайонного радіомовлення під час засідання комісії з регламенту та інформаційної політики. Рішення регламентної комісії: «підтримати проект рішення за умови співфінансування з районною радою». До бюджетної комісії Наталія Кривобок підготувала презентацію щодо майбутніх планів редакції. Головним лейтмотивом  було зосередження на «позитивних новинах», втім половина членів бюджетної комісії не побачила сенсу в додаткових витратах на створення «Vision-студії». «Одна штатна одиниця PR-менеджера, яка буде писати пости на сторінці міського голови, набагато ефективніша, ніж додаткові штатні одиниці, які бюджету коштуватимуть додатково майже 400 тис. грн», – зазначив депутат Вадим Мутило. У підсумку, голоси присутніх розділились: троє депутатів проголосували «за», троє – «проти». То ж проект рішення не набрав необхідної кількості голосів для рекомендації бюджетної комісії.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Броварська міська рада затвердила програму підтримки Броварської редакції міськрайонного радіомовлення на 2019  рік із річним фінансуванням у 820,4 тис. грн (500 тис. грн – із міського бюджету, решта – з бюджету району –авт.). Левова частка цієї суми витрачається на заробітну плату працівників редакції. Зараз, виходячи з проектом рішення на чергову сесію, редакція просить додаткове фінансування у розмірі 397694,00 грн. Чи проводились консультації щодо співфінансування видатків із районною радою – наразі не відомо.

Будівництво тролейбусної лінії Бровари-Київ, точніше його «завершення», стало темою одного з проектів рішень Броварської міської ради. 30 травня депутати розглянуть питання списання кредиторської заборгованості відділу капітального будівництва БМР перед ПАТ «Південьзахідшляхбуд», позаяк строк позовної давності минув.

У зв’язку з ліквідацією відділу капітального будівництва, в рамках оптимізації стуктури виконавчих органів виникла необхідність привести до порядку бухгалтерські документи відділу. Як з’ясувалося, на рахунках зазначеної структури обліковується кредиторська заборгованість у розмірі 962129,35грн, із яких більш ніж 927 тис. грн Броварська міська рада заборгувала ПАТ «Південьзахідшляхбуд» із об’єкта «Будівництво тролейбусної лінії Бровари-Київ».
Зазначене підприємство, за даними реєстру судових рішень, визнано банкрутом. За словами керівника відділу капітального будівництва Людмили Павлик,  Броварська міська рада свого часу не розрахувалась із підрядником через брак коштів, а тепер вже відсутнє й саме підприємство-кредитор. Ще 34 тис. грн відділ заборгував самому собі за здійснення технічного нагляду із будівництва лінії тролейбуса.

Відео програми «Репортер» «Нового каналу» про броварський тролейбус

Нагадаємо, у зв’язку з рішенням про опримізацію структури виконавчих органів, із липня відділ капітального будівництва, як самостійну одиницю, ліквідують. У разі позитивного рішення депутатів, кредиторську заборгованість спишуть, відділ реорганізують і у Броварах «ера тролейбуса» піде в небуття. Члени бюджетної комісії проект рішення підтримали.

Як  плекалась мрія броварців про зручне сполучення зі столицею, дивіться на відео Сергія Ілюхіна шестирічної давнини:

Під час засідання депутати підтримали проекти рішення щодо внесення змін до Програми соціально-економічного та культурного розвитку м. Бровари на 2019 рік та погодили запропоновані зміни про рішення про міський бюджет.

Зокрема, проект рішення щодо змін у головному кошторисі міста запропоновано підтримати у новій редакції: перевиконання дохідної частини бюджету на 01.05. 2019 року складе 5752800,00грн, із яких 888100,00 грн буде направлено до загального фонду, а 4864700,00 грн – до спеціального фонду. Серед іншого, проектом передбачено чималі видатки управлінню інспекції і контролю – 546 000,00 грн, відділу культури – 1010000,00 грн, які мають із загального фонду перенести в спеціальний для здійснення придбань, вартість яких перевищує 6 тис. грн.

Крім того, відділ культури отримає 196100,00 грн на розробку контенту із інтерактивної екскурсії музею «Тарасова світлиця».

Кошти від перевиконання бюджету, які надійдуть до спеціального фонду, розподілять між управлінням будівництва, житлово-комунального господарства і транспорту – 4800000,00 грн (облаштування тротуарів, технагляд будівництва нової школи та збільшення статутного фонду КП «Броваритепловодоенергія») та відділом культури – 64700,00 грн  на придбання для нового музею у місті «Тарасова світлиця».

У  «Різному» депутати заслухали інформацію колеги з комісії Леоніда Черепейніка щодо можливості включення в міську програму із будівництва нового об’єкта. А саме, будівництво з водовідведенням вулиці Запорізька Січ. За результатами обговорення, комісія рекомендувала доручити апарату ради підготувати до розгляду проект рішення щодо внесення змін до програми із ремонту вулично-шляхової мережі, щоб передбачити фінансування завдання. Тож цілком можливо, що на наступній сесії депутати розглядатимуть можливість проектування будівництва вулиці, що потерпає від постійного підтоплення.
Свої рішення депутати затверджуватимуть на сесії 30 травня о 10-00 годині в малій залі виконкому. Громадянам, охочим бути присутніми на сесії, необхідно мати документ, що посвідчує особу для проведення попередньої реєстрації.

Джерело: Трибуна Бровари