Відкритий лист | Газета Вишгород

image
27 Грудня 2020, 18:41
Поділитися:

Відкритий лист педагогічного колективу Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт»
депутатам Вишгородської районної ради 8 скликання

Змушені привернути вашу увагу та увагу громадськості до абсурдної ситуації, що склалася навколо Центру творчості «Дивосвіт», яку складно вважати локальною проблемою, а слід розглядати, як загальнодержавну, бо вона стосується найближчого майбутнього, успішної реалізації адміністративно-територіальної реформи.
Складається таке враження, що районна рада щосили намагається гальмувати процес децентралізації у Вишгородському районі. Прикладом є факт того, що на позачерговій сесії, що відбулася 22 грудня 2020 року, депутати Вишгородської районної ради ухвалили рішення про передачу, зокрема, Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» у Вишгородську об’єднану територіальну громаду виключно як юридичної особи, без майна. Порушивши таким чином низку Законів України («Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», «Про оренду державного та комунального майна»).
Ми розуміємо, що механізм передачі об’єктів комунальної власності до ОТГ не є досконалим. Ми — педагоги, ми не маємо юридичної освіти і практики, але ми точно знаємо, як навчати і виховувати дітей. Саме тому Вишгородський районний Центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» є одним із найбільших закладів позашкільної освіти України (наказ Міністерства освіти і науки України № 1157 від 14.08.2017 р.). Наші вихованці протягом 20 років є учасниками більш ніж п’яти тисяч обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Майже в половині цих конкурсів дивосвітівці є призерами та переможцями. Професійний колектив Центру творчості «Дивосвіт» складається із 84 педагогів, серед яких два — відмінники освіти, один — власник нагрудного знаку «Софія Русова» (найвища нагорода в позашкіллі), шість керівників гуртків зі званням «методист», три — керівники зразкових художніх колективів. Потужний батьківський колектив також є невід’ємною частиною освітнього процесу.
Чи замислювались ви, шановні депутати, що результат ваших «нібито» правомірних дій (передавачі Центру творчості «Дивосвіт», як юридичної особи, без майна) призведе до того, що «Дивосвіт» не включать до мережі закладів Вишгородської ОТГ. Через неможливість фінансування понад 80 педагогів і майже 2500 дітей залишилися без приміщення, без фінансування, без заробітної плати, без можливості реалізації своїх прав на якісну позашкільну освіту, з усвідомленням того, що «майбутнє держави» можна запросто викинути на вулицю, коли постає перспектива матеріального збагачення.
Сподіваємося, що здоровий глузд переможе в боротьбі з амбіціями та жадобою. А громадськість міста не дозволить ліквідувати позашкільний заклад.
P.S. Від вихованців «Дивосвіту»: «Шановні дорослі, що знаходяться при владі, якщо у вас ще залишилась людська гідність, будь ласка, створіть Новорічне ДИВО для всіх нас. «ДИВОСВІТУ» БУТИ!!!»
З повагою, педагогічний, батьківський колективи та адміністрація Вишгородського Центру творчості «Дивосвіт»

Continue Reading

Джерело: Газета Вишгород