Відбувся круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)

image
28 Квітня 2021, 13:02
Поділитися:

Відбувся круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)» у галузі виробництва м’яса та м’ясних продуктів. У заході взяли участь 63 особи.

З привітальним словом до учасників звернулась директорка департаменту економіки та цифровізації облдержадміністрації Наталія Погребна.

Вона зазначила, що в харчовій індустрії Київської області працюють майже 400 підприємств малого та середнього бізнесу. Їх частка у загальнообласних обсягах реалізованої промислової продукції є найбільшою і складає 28,8%. На підприємствах з виробництва харчових продуктів зайнято 22,0% працівників промисловості (майже 23,0 тис осіб).   Частка експорту підприємств харчової галузі у загальному обсязі експорту товарів складає 41,5%, проте частка готових харчових продуктів – лише 8,5 відсотка.

М‘ясопереробна промисловість Київщини має значний потенціал до розвитку.  Це, по-перше, наявність стабільної і значної сировинної бази. За чисельністю поголів’я свиней область протягом останніх років впевнено тримає 1 місце серед регіонів України, птиці – 3 місце. За обсягами виробництва м’яса (реалізація худоби на забій) область займає 4 місце. По-друге, можливість глибокої переробки сировини. На даний час в області нараховується 56 підприємств, які займаються переробкою та консервуванням м’яса, виробництвом м’ясних продуктів. Частка регіональної зайнятості працівників на цих підприємствах становить 4,7% (понад 4,8 тис. працівників). По-третє, інноваційний потенціал. З кожним роком розширюється асортимент м’ясних продуктів, застосовуються нові технології їх виробництва, вдосконалюються рецептури м’ясних функціональних продуктів з високими споживчими характеристиками. І, нарешті, експортні можливості. Питома вага експорту м’яса, виробів з нього та їстівних субпродуктів у 2020 році становила 24,4% у загальнообласних обсягах експорту товарів.

Про результати аналізу щодо визначення потенційних сфер смарт-спеціалізації регіону та наступні кроки, які належить зробити у цьому напрямі, розповіла начальник відділу стратегічного планування та аналітики Олена Бойко. Вона поділилася інформацію, щодо того, як формується інноваційна екосистема Київської області в контексті реалізації Стратегії розвитку Київської області на 2021-2027 роки.

З інформацією щодо реалізації проєкту «Якісне харчування – здорова дитина» у закладах освіти Київщини, а також вимог до продуктів харчування, які постачаються навчальним закладам, виступила директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Жанна Осипенко.

Від наукового середовища свої доповіді представили науковці Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України Любов Войцехівська та Сергій Вербицький.

Про підготовку кадрів для підприємств м’ясопереробної галузі розповів професор Національного університету харчових технологій Василь Пасічний.

Своїм досвідом у впровадженні технологій Індустрії 4.0 на підприємствах харчової індустрії поділився фахівець в області IT-технологій Максим Романов.

Вперше у круглому столі взяв участь гість з Польщі – генеральний директор компанії “Goodvalley Polska» Ґжеґож Бродзяк. Його виступ охоплював питання виробництва м’яса у ланцюзі вартості повного циклу «з лану до столу» у сталий спосіб та з нейтральним впливом на навколишнє середовище.

Насамкінець Ольга Грикун презентувала напрацювання Великодимерської територіальної громади у розбудові бізнес-клімату для підприємців.

Підсумовуючи, Олена Бойко висловила вдячність усім спікерам за цікаві та змістовні виступи і звернулась до усіх учасників круглого столу з пропозицією щодо подальшої співпраці у проведенні наступних заходів з метою обговорення передумов створення регіонального кластеру функціональної їжі.

Департамент економіки та цифровізації Київської ОДА



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація