Відбулися навчання для старост населених пунктів Білоцерківської громади щодо порядку вчинення окремих нотаріальних дій

image
10 Листопада 2023, 17:12
Поділитися:

Головна  /  Відбулися навчання для старост населених пунктів Білоцерківської громади щодо порядку вчинення окремих нотаріальних дій

|  10. 11. 2023

10 листопада в Білій Церкві відбулося навчання для старост населених пунктів, які увійшли до складу Білоцерківської міської територіальної громади, щодо порядку вчинення окремих нотаріальних дій.

Навчання провели начальник відділу з питань нотаріату в Київській області управління нотаріату Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Світлана Марищук та приватний нотаріус Обухівського районного нотаріального округу Київської області Валентина Шепітко.

Керуючий справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Анна Олійник наголосила, що пріоритетність надання адміністративних послуг, в тому числі й нотаріальних, є ключовою в розбудові ефективної реформи децентралізації:

«Сьогодні міською владою започатковано процедуру співпраці між Центральним міжрегіональним управлінням юстиції в м.Київ та безпосередньо з нотаріусами, аби надати методичну допомогу старостам у майбутньому ефективно вчиняти нотаріальні дії у своїх населених пунктах. Жителям це дасть змогу реалізовувати свої права, зокрема в частині вчинення нотаріальних дій, посвідчення заповітів, довіреностей. Вчинення старостами нотаріальних дій у своїх населених пунктах сьогодні нарешті допоможе реалізувати мешканцям населених пунктів, які увійшли до складу Білоцерківської міської територіальної громади, свої права на реєстрацію раніше посвідчених заповітів. Наразі старости зможуть подавати до державного підприємства «Національні інформаційні системи» документи з метою внесення раніше посвідчених заповітів до Спадкового реєстру».

Відповідно до чинного законодавства України, а також затверджених виконавчим комітетом рішень про організацію вчинення нотаріальних дій в Білоцерківській міській територіальній громаді, старости громади, як посадові особи місцевого самоврядування, будуть уповноважені:

– вживати заходів щодо охорони спадкового майна;

– посвідчувати заповіти (крім секретних);

– видавати дублікати заповітів;

– засвідчувати вірність копій (фотокопій) документів і виписок з них;

– засвідчувати справжність підпису на документах:

– посвідчувати довіреності.

Варто відмітити, що старости громади вчинятимуть визначені нотаріальні дії на території населеного пункту в разі відсутності на його території державного або приватного нотаріуса.

Під час навчання присутні акцентували увагу на нормативно-правовій базі щодо вчинення нотаріальних дій старостами громади, розглянули низку питань щодо складання та посвідчення заповітів в залежності від їх різновидів, зупинилися на особливостях оформлення документів, необхідних при вчиненні нотаріальних дій, розглянули особливості складення та посвідчення довіреностей, видачі дублікатів, завірення копій документів, посвідчення справжності підпису на документах тощо.

Старости громади звернулися до фахівців із низкою запитань, які їх цікавили, та отримали на них вичерпні відповіді.

Про початок вчинення нотаріальних дій в населених пунктах нашої громади буде повідомлено додатково.

ФОТО

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт