Відбулося засідання Координаційного центру взаємодії з внутрішньо переміщеними особами при Київській обласній військовій адміністрації

image
13 Квітня 2023, 18:32
Поділитися:

13 квітня у приміщенні Київської обласної військової адміністрації відбулося засідання Координаційного центру взаємодії з внутрішньо переміщеними особами.

Захід провів заступник голови Київської ОВА, голова Координаційного центру Сергій Білецький. У засіданні взяли участь представники КОВА, члени Координаційного центру, представники районних адміністрацій, Головного управління СБУ в м. Києві та Київській області, ГУ Національної поліції в Київській області, а також регіональний координатор БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» у м. Київ та Київській області.

Учасники розглянули низку питань. Зокрема, необхідність переформатувати робочі групи з питань ВПО районів і територіальних громад області в Координаційні центри.

Також присутні зупинилися на розробленні Київської обласної цільової програми «Підтримка внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки». Головною метою Програми є сприяння подальшій інтеграції ВПО, забезпечення повного доступу до адміністративних, соціальних, культурних та інших послуг, а також створення умов для розвитку потенціалу та посилення спроможності таких осіб у територіальних громадах, які їх приймають.

Учасники засідання детально обговорили питання облаштування нових місць компактного поселення ВПО. Керівництву районних державних адміністрацій необхідно проаналізувати матеріальну базу державної і комунальної форми власності, яку можна якнайшвидше облаштувати для поселення в них ВПО, та підготувати відповідні пропозиції органів місцевого самоврядування.

«Нашим основним завданням є допомогти не лише місцевим мешканцям, майно яких постраждало під час бойових дій, а й людям, які приїхали здалеку, втративши свої домівки, роботу, спокійне життя. На території Київської області на сьогодні зареєстровано понад 330 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Близько 3000 вимушених переселенців розміщені в місцях компактного проживання населення – гуртожитках підприємств та освітніх закладів, інтернатах тощо. Крім того, люди розселені в 16 модульних містечках. На жаль, війна триває, і кількість людей, які шукатимуть прихисток на території нашої області, може збільшуватися. Тому органи місцевого самоврядування повинні забезпечити їх усім необхідним у громадах, надати житло, допомогти працевлаштуватися, відправити дітей до місцевих шкіл та організувати їхнє дозвілля», – зазначив Сергій Білецький.

Голова Координаційного центру поставив завдання представникам районних адміністрацій ознайомитися з проєктом Програми підтримки внутрішньо переміщених осіб та підготувати свої пропозиції і зауваження. Крім того, проконтролювати підготовку пропозицій органів місцевого самоврядування щодо облаштування нових місць компактного поселення ВПО.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація