Відбулося засідання 61 сесії Білоцерківської міської ради

Відбулося засідання 61 сесії Білоцерківської міської ради
26 Вересня 2024, 16:57
Поділитися:

Головна  /  Відбулося засідання 61 сесії Білоцерківської міської ради

|  26. 09. 2024

26 вересня відбулося засідання позачергової 61 сесії Білоцерківської міської ради VІІІ скликання, яке провів секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб. На порядок денний засідання було винесено майже 110 питань порядку денного.

 Звернення та заяви

Перед початком засідання прозвучали заява та звернення від депутатів.

Так, депутат міської ради Юлія Місевра озвучила заяву щодо впровадження у державі трирівневої системи захисту енергетичної інфраструктури за кошти державного бюджету.

У зверненні йдеться про вимогу проведення засідання сесії Верховної Ради України із заслуховування звіту Уряду про впровадження вищезазначеної системи та ухвалення рішень, які б дозволили прискорити захист критичної інфраструктури держави. Прозвітувати, скільки об’єктів енергетичної інфраструктури увійшли до програми фізичного захисту об’єктів інфраструктури від Державного агентства відновлення та розвитку  інфраструктури; на скількох і яких саме об’єктах були проведені роботи із забезпечення захисту тощо.

Депутат Максим Коноплястий озвучив звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Уповноваженого ВРУ з прав людини щодо посилення публічного висвітлення ситуації навколо полонених та безвісті зниклих захисників Сил Оборони України та сприяння визволення їх з полону.

Звернення містило такі прохання:

– вжити дієвих заходів для повернення з полону військовослужбовців Сил Оборони України, надання повної інформації щодо зниклих безвісті;

-посилити публічне висвітлення ситуації щодо полонених та безвісті зниклих воїнів;

-вчергове звернутись до наших міжнародних партнерів, щоб зосередити та привернути їх увагу до ситуації з нашими полоненими та безвісті зниклими;

– вкотре нагадати організаціям ООН, Червоний Хрест, державним партнерам про їх зобов’язання забезпечити відправку представників цих організацій до місць утримання військовополонених та ін.

Ще одне звернення зачитав депутат Юрій Кошляк до Кабінету Міністрів України щодо вилучення Тарасівського родовища циркон-рутил-ільменітових руд із переліку об’єктів, яким спеціальною Постановою КМУ буде дозволено розробку. Будівництво даного кар’єру є неприпустимим та може призвести до негативних екологічних наслідків як для м.Біла Церква, її  прилеглих районів, так і для Київської області в цілому, та непоправно вплине на стан здоров’я жителів.

Звіт Білоцерківської  окружної прокуратури

Першим питанням було розглянуто інформацію керівника Білоцерківської окружної прокуратури про результати діяльності Білоцерківської окружної прокуратури за І півріччя 2024 року на території Білоцерківського району

Доповідав питання заступник керівника Білоцерківської окружної прокуратури Олександр Маційчук.

За словами доповідача, у І півріччі 2024 року Білоцерківською окружною прокуратурою вжито комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на підвищення ефективності діяльності, реалізацію визначених законодавством функцій і завдань.

Так, за 6 місяців 2024 р. на території, піднаглядній Білоцерківській окружній прокуратурі, зареєстровано на 34% менше кримінальних правопорушень, ніж за аналогічний період 2023 року (3638 кримінальних правопорушень).

На 18% зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень, аніж минулого року (з 3018 до 2466). За ступенем тяжкості також знизилась кількість особливо тяжких та тяжких злочинів, а також кримінальних проступків. Натомість на 27% зросла кількість нетяжких злочинів.

Відмічається збільшення кількості-кримінальних правопорушень певних категорій:

–         проти основ національної безпеки України;

–         проти громадської безпеки;

–         проти безпеки виробництва;

–         у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення;

–         проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян та злочини проти журналістів;

–         проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини);

–         проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Водночас спостерігається і динаміка до зменшення кримінальних правопорушень. Зокрема:

–         проти життя та здоров’я особи;

–         проти статевої свободи та статевої недоторканості особи;

–         проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина;

–         проти власності;

–         у сфері господарської діяльності;

–         проти довкілля та ін.

         За закінченими кримінальними провадженнями слідчими та дізнавачами установлено збитків на суму майже 87 млн грн, з них інтересам держави та територіальних громад-понад 83 млн грн. Відшкодовано збитків на суму майже 4 млн грн. У рамках кримінального провадження пред’явлено цивільні позови на суму понад 5 млн грн.

Також упродовж 6 місяців 2024 року Білоцерківським РУП ГУНП в Київській області та Білоцерківською окружною прокуратурою зареєстровано 33 кримінальних провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни.

Даним органом проводилася робота  щодо здійснення нагляду за додержанням законів органами, які проводять досудове розслідування та підтримання публічного обвинувачення.

За 6 місяців 2024 року прокурорами скасовано 239 незаконних постанов слідчих (дізнавачів) про закриття кримінальних проваджень, надано 643 письмові вказівки щодо розслідування кримінальних правопорушень, направлено за підслідністю до уповноваженого органу досудового розслідування 428 кримінальних проваджень.

Виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення 57 кримінальних правопорушень, які раніше не обліковані слідчими органами та органами дізнання.

Активізовано роботу правоохоронних органів на пріоритетних напрямках. Упродовж 6 місяців 2024 року до суду направлено 30 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, 10 – у бюджетній сфері, 8 – у сфері земельних відносин, 20 – у сфері охорони навколишнього природного середовища, 2 – вчинені організованою групою або злочинною організацією.

Наприклад, за процесуального керівництва Білоцерківської окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно організованої групи за фактом незаконної порубки дерев, їх перевезення та збуту.

Розслідуванням встановлено, що у Білоцерківському районі протягом 2023 – 2024 років, без передбаченого законодавством дозволу, троє мешканців Київщини здійснювали систематичні порубки в лісозахисних насадженнях, чим державі заподіяно збитків у сумі 917 тис. грн. Зрубані дерева вони реалізовували мешканцям регіону. Отримані від продажу деревини кошти розподілялись між учасниками організованої групи.

Також за процесуального керівництва ювенальних прокурорів Білоцерківської окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишньої директорки дитячого садочка у Білоцерківському районі за фактом службового підроблення, використання підроблених документів та розтраті чужого майна. Дії обвинуваченої призвели до розтрати бюджетних коштів на суму майже 730 тис. грн.

До того ж, за процесуального керівництва Білоцерківської окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно директора товариства за фактами заволодіння бюджетними коштами та службового підроблення. По завершенню робіт підрядник завищив в офіційних документах відомості щодо обсягів та вартості виконаних робіт. На їх підставі на рахунок обвинуваченого перераховано понад мільйон гривень бюджетних коштів. Згідно з висновками експертиз, збитки державі становлять майже чверть мільйона гривень.

За результатами розгляду кримінальних проваджень судами першої інстанції, публічне обвинувачення в яких підтримували прокурори Білоцерківської окружної прокуратури, ухвалено 425 обвинувальних вироків та 37 ухвал.

Білоцерківською окружною прокуратурою здійснювався нагляд за додержанням законів органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

Щодо представництва інтересів держави в суді:

Упродовж 2024 року судами відкрито провадження у 36 справах за позовами прокуратури на загальну суму 18 млрд 141 млн 424 тис. грн.

Перебуває у провадженні судів 61 позов на загальну суму 16 млрд 167 млн 169 тис. грн.

Детальніше зі звітом можна буде ознайомитися після оприлюднення даного рішення на сайті БМР.

Затверджено нову Програму доступності

Депутати міської ради затвердили Програму заходів по забезпеченню безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп  населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на території  Білоцерківської міської територіальної громади на 2025-2027  роки.

Програму розроблено з метою створення фізичного безбарʼєрного простору та сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними даними, забезпечення безперешкодного доступу їх та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури громади. 

Тож заходи Програми, яких наразі визначено 75,  спрямовані на забезпечення прав та рівного доступу населення до інфраструктури та об’єктів громади: державних та комунальних установ, закладів охорони здоров’я, закладів освіти та обслуговування тощо.

Заходами передбачено: реконструкція низки освітніх та соціальних установ, аби громадяни мали належні умови доступності; капітальний ремонт конструктивних елементів зі встановленням підіймальної платформи для переміщення осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення в будинках тощо.

Заходи з відновлення екологічного стану р.Рось

Внесені зміни до додатку рішення Білоцерківської міської ради від 28 грудня 2023 року №5009-49-VIII «Про затвердження Програми охорони довкілля в Білоцерківській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки».

Доповідаючи питання, заступник міського голови Анатолій Кравець зауважив, що зміни стосувалися використання коштів у сумі близько 1 млн грн на розроблений проєкт щодо поліпшення екологічного та технічного стану Білоцерківського середнього водосховища  з метою захисту від підтоплення присадибних ділянок та житлових будинків в межах від переливної дамби до пров. Замковий, 3.  Дані кошти місцевого бюджету є з екологічного фонду, тому їх можна використати виключно на екологічні заходи.

Черговий крок до створення Ветеранського простору у Білій Церкві

Під час засідання сесії депутати міської ради затвердили граничну чисельність працівників КП БМР «Ветеранський простір».

Доповідаючи питання, начальник управління соціального захисту населення міської ради Юлія Терещук зазначила, що  з 01 січня 2025 року у Ветеранському просторі працюватиме 31 працівник, а також  20 фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Інші питання, розглянуті під час засідання сесії:

внесли зміни до рішення Білоцерківської міської ради від 23 лютого 2023 року № 3512-37-VIII «Про створення матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на території Білоцерківської міської територіальної громади»;

-внесені зміни до рішень Білоцерківської міської ради від 28 серпня 2024 року № 6055-59-VIII та № 6056-59-VIII, які  стосувалися ліквідації Білоцерківського ліцею-гімназії з інституційною формою навчання №1 та 2;

-визначили величину опосередкованої вартості найму (оренди) житла в Білоцерківській міській територіальній громаді за ІІІ квартал 2024 року у розмірі 886,09 грн;

– з метою забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа,  міська рада вирішила включили  додатково три кімнати до складу  муніципального житла;

-перейменовано та внесено зміни до установчих документів КП БМР «Служба приватизації державного житлового фонду». Відтепер комунальне підприємство носитиме назву «Міська служба комунальних послуг»;

-затверджено Програму відзначення державних та професійних свят, ювілейних дат, заохочення за заслуги перед Білоцерківською міською територіальною громадою, здійснення представницьких та інших заходів на 2025 рік;

-затверджено Положення про управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради в новій редакції;

-розглянуто низку майнових, земельних та інших питань, з яких були прийняті відповідні рішення.

ФОТО

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт