Відбулось обговорення концепції програми «Місто-парк. Стратегія розвитку природних і зелених зон міста Біла Церква»

image
4 Червня 2021, 10:58
Поділитися:

Головна  /  Відбулось обговорення концепції програми «Місто-парк. Стратегія розвитку природних і зелених зон міста Біла Церква»

|  04. 06. 2021

3 червня у Білій Церкві відбулась презентація-обговорення концепції програми «Стратегія розвитку природних і зелених зон міста Біла Церква» в рамках проєкту «Місто Парк».

Захід відкрив міський голова Геннадій Дикий, який поінформував присутніх про основні напрацювання місцевої влади у цьому напрямку, та ознайомив з напрямками програми : «Основна ідея стратегії – не тільки облаштувати місто парками, міні парками, ландшафтними парками тощо, а й зробити його комфортним та безпечним для усіх груп населення. Для цього до розробки стратегії були залучені фахівці, які вже мають досвід роботи в європейських містах та містах Північної Америки». 

Підсумовуючи сказане, міський голова закликав присутніх долучитись до наповнення розробленої програми конкретним змістом та розрахунками, що в майбутньому дозволить депутатам міської ради прийняти цю стратегію та передбачати кошти на її фінансування. 

Основні аспекти стратегії розвитку природних і зелених зон Білої Церкви окреслила заступник директора департаменту житлово-комунального господарства – начальник управління благоустрою та екології Альона Колотницька.

Метою стратегії є:

– зародження нового способу міського життя, а саме співіснування природного середовища та мешканців громади. Люди проводять більше часу на відкритому повітрі, але без негативного впливу на екологію;

– створення інклюзивного простору – місто дружне до людей з особливими потребами, маломобільних верств, дітей, тварин;

– зміна пріоритетності учасників руху. Пріоритет – пішохід, велосипедист, громадський транспорт, автомобіль;

– вдосконалення туристичної привабливості міста;

– створення ландшафту, стійкого до змін клімату, шкідників та інших факторів;

Стратегічні цілі, які планується досягнути в ході реалізації програми:

– центральна частина міста – пішохідна, або максимально обмежена для користування автомобілем;

– розвинена велоінфраструктура;

– збільшення кількості короткострокових загальноміських заходів в усіх районах міста;

– врахування, при подальшій забудові районів та масивів, максимальних потреб мешканців без використання автомобільного транспорту; 

– використання пустирів, промислових зон, лісосмуг, стихійних сміттєзвалищ тощо для облаштування нових зон відпочинку та прокладання «зелених коридорів»;

– відновлення зеленого фонду міста;

– захист прибережних смуг від забудови, з метою облаштування зон відпочинку.

Що це дасть місту:

– «зелена» концепція міста – стане інфраструктурним елементом, який підвищить ідентифікацію людей з містом. Наявні та новостворені зелені зони, які були окремими об’єктами, перетворяться на взаємопов’язану послідовність. Їх наявність поєднає відокремлені райони міста та дасть можливість для взаємодії між його мешканцями;

– влаштування нових зелених просторів та зелених коридорів – сприятиме розвитку депресивних територій, вулиць, районів. Підвищить комфортність перебування та пересування мешканців та привабливість для інвесторів;

– дасть можливість всім  верствам населення здійснювати тривалі пішо – та вело- прогулянки в різні пору року і різними маршрутами, що стане альтернативою користування автотранспортом.

– зменшення користування автомобілем та збільшення площі зелених насаджень сприятиме покращенню екологічної ситуації.

– дасть змогу для занять спортом в природньому середовищі, що важливо для молоді, літніх людей, малозабезпечених верст населення. Ресурси міста повинні бути доступними для всіх.

– комфортні простори збільшать тривалість перебування на свіжому повітрі дітей та їх батьків.

– покращення стану здоров’я та якості життя мешканців міста, що важливо під час епідемій та пандемій.

– збільшення туристичної привабливості міста. Як альтернатива для жителів столиці України «місто – вихідного дня».

Варіанти реалізації стратегії розвитку природних і зелених зон міста були розглянуті на прикладі вулиці Леся Курбаса та бульвару Олександрійського.

У заході взяли участь депутати міської ради, заступники міського голови, керівники профільних відділів і управлінь міської ради, архітектори, фахівці ландшафтного планування та інші.

Усі пропозиції та напрацювання будуть враховані на наступному обговоренні.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт