Від вейпу вмирають? Президента України просять заборонити продавати електронні сигарети дітям

image
9 Жовтня 2019, 10:14
Поділитися:

Відповідна петиція з’явилася на сайті Президента України. Її автор зазначає, що електронні сигарети – не такі вже й безпечні, як запевняють маркетологи. Кожен п’ятий підліток в Україні палить вейп, адже електронні сигарети можна вільно купити. Продавати їх неповнолітнім у нас не заборонено.

Юристи пояснюють, що законодавства, яке врегулювало б законність продажу електронних сигарет, вейпів і рідин для них особам, які не досягли 18 років, немає.

У деяких штатах США, а також Великої Британії, Фінляндії та Австралії вейпи поза законом. У окремих магазинах України запевняють, що підліткам до 18 років вейпи не продають, але це залежить від кожного магазину.

Офіційно заборонити вейпи неповнолітнім українці просять президента Володимира Зеленського. Автор петиції Дмитро Купира пояснює: на сьогодні українське законодавство не забороняє продаж електронних сигарет особам, які не досягли 18 років, тож 18,4% дітей віком 13-15 років курять вейп.

Автор звернення зазначає, що електронні сигарети – не такі вже й безпечні, як запевняють маркетологи: вони викликають нікотинову залежність, провокують серцево-судинні та легеневі захворювання і гальмують фізичний та розумовий розвиток дітей.

За твердженням медиків, у парі вейпу – десятки токсичних речовин. Вони впливають на слизову оболонку бронхів і легень, змінюють їх клітинний склад. Як наслідок – виникають запальні процеси й інфекційно-алергічні реакції.

Автор звернення вимагає заборонити продаж електронних цигарок дітям; зрівняти вейпи зі звичайними сигаретами в частині регулювання реклами; врегулювати вміст рідин електронних сигарет; заборонити використовувати ароматизатори у рідинах для вейпінгу; запровадити маркування електронних сигарет попереджувальними написами та зображеннями про небезпеку для здоров’я; зрівняти регулювання пристроїв для нагрівання тютюну з регулюванням сигарет.

«Законодавчий контроль за вейпінгом допоможе захистити наших дітей від початку куріння та зберегти їхнє здоров’я»,  – переконаний ініціатор петиції.

На сьогодні з необхідних 25 000 петиція вже зібрала 377 підписів.

Читайте також: «

Електронна сигарка» IQOS так само шкідлива, як і звичайна – Центр громадського здоров’я МОЗ
Куріння провокує рак легень – онкологи. ВІДЕО
Чому не варто курити кальян

Джерело: Трибуна Бровари