Від удару рашистів по Оленівці загинули близько 40 українських полонених, ще 130 – отримали поранення

Від удару рашистів по Оленівці загинули близько 40 українських полонених, ще 130 – отримали поранення
29 Липня 2022, 17:59
Поділитися:

29 липня 2022 г. 17:45

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом обстрілу російськими військовими окупованої Оленівки Донецької області, унаслідок чого загинуло близько 40 людей та було поранено близько 130 осіб.

Про це KВ стало відомо з повідомленняОфісу генпрокурора.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

За даними слідства, 29 липня 2022 року держава-окупант нанесла удар по території виправної колонії № 120 у тимчасово окупованому селі Оленівка Волноваського району Донецької області. Внаслідок цього загинуло близько 40 осіб та 130 – отримали поранення.

“Встановлено, що у цій колонії окупантами організовано місце несвободи, де протиправно утримують цивільних осіб та військовополонених Збройних Сил України”, – йдеться у повідомленні.Зазначається, що прокурорами

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Офісом генерального прокурора розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Крім того, за даними СБУ, “обстріл” Оленівської колонії вчинили самі окупанти.

Зокрема, СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у цій трагедії.

“Таким чином, навіть бойовики т.зв. “днр” не вірять у брехню російської пропаганди про те, що “обстріл” виправної установи в Оленівці здійснила Україна. Причому таких аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ є декілька – усі вони будуть долучені в якості доказів до відповідного кримінального провадження”, – йдеться у повідомленні.

Судячи із розмов бойовиків, росіяни могли влаштувати трагедію за рахунок вибухівки, яку вони розмістили у приміщенні колонії. Зокрема, жоден із очевидців не чув, як до виправної установи підлітає якась ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі по собі.

Перехоплені розмови підтверджують, що рашисти розмістили свої установки “Град” неподалік виправної установи і почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Втім жодних обстрілів у відповідь не спостерігалось – це підтверджують самі бойовики “днр”.

Більше того, судячи з наявних у мережі відео, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. Це свідчить про те, що епіцентр вибуху знаходився всередині знищеної будівлі, а її стіни “погасили” вибухові хвилі і “вберегли” сусідні приміщення.

Також попередній аналіз відео свідчить, що такі сліди від вибуху на стінах найбільш імовірно могли залишилися саме через “внутрішнє джерело” вибуху.

Читайте:Обстріл колонії в Оленівці здійснили росіяни, щоб приховати тортури над українськими полоненими, – Генштаб ЗСУ

Фото: Офісу генпрокурора

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона