Від домашнього насильства в Україні рятуватиме «Поліна»

image
7 Жовтня 2019, 17:30
Поділитися:

В Україні поліція запустить групи реагування на випадки домашнього насильства, а також створить загальнонаціональну базу даних про рівень насильства в сім’ї, повідомляє Lb.ua.

«Сімейне насильство. Те, про що не прийнято говорити. Але ми розуміємо, як часто жінки і діти страждають в сім’ях від насильства. Ще в 2017 ми запустили в трьох регіонах пілотний проєкт під умовною назвою «Поліна». Це групи реагування, які обслуговують виключно виклики про домашнє насильство. Результати роботи таких груп – вражаючі. Тому прийнято рішення запустити цей проєкт по всіх регіонах України», – зазначив голова Національної поліції Ігор Клименко в інтерв’ю виданню.

«Поліна» – абревіатура, скорочено від «поліція проти насильства».

За словами Клименка, з 2017 року цей проєкт працює в Дарницькому районі Києва, Малиновському районі Одеси і в місті Сєвєродонецьку Луганської області. Невдовзі запуск цього проєкту очікується на всій території України.

«Це будуть перші 45 екіпажів, які отримають автомобілі, сучасне технічне оснащення і будуть досить ефективні», – підкреслив голова Нацполіції.

«Для більш ефективної роботи потрібна спеціальна підготовка співробітників, оскільки бувають випадки, коли вони не зовсім розуміють, з чим зіткнуться. Траплялися ножові поранення від одного з учасників конфлікту, тому що поліцейський не завжди правильно оцінює обставини, коли їде на сімейний конфлікт. А їм там зустрічаються і наркомани, і алкоголіки, і люди з психічними захворюваннями, і просто агресивні. Тому зараз працюємо над цією системою реагування», – додав Ігор Клименко.

Також одночасно з введенням підрозділів, які займатимуться протидією домашньому насильству, планується ввести загальнонаціональну базу даних із системою синіх, жовтих і червоних карток – відповідно до рівня насильства в сім’ї. Наявність в досьє агресора таких карток, для жінки, яка перевищила самооборону, повинна значно пом’якшувати її вину при розгляді справи.

«Коли поліція приїжджає на виклик про домашнє насильство, жінки часто відмовляються подавати заяву або забирають її через день-два. Бояться. І тут вже ніякий закон не допоможе. Рівень самосвідомості громадян повинен зростати, визнання існування цієї проблеми, готовність боротися разом з нами, – ось що важливо», – зазначив голова Нацполіції.

Читайте також:

Домашнє насильство: броварські реалії та нове законодавство

Джерело: Трибуна Бровари