Від COVID-19 помер школяр? – директор може сісти за ґрати – МОН | Трибуна

image
10 Вересня 2020, 14:45
Поділитися:

Міністерство освіти та науки України звернулося з листом до керівників шкіл і підрозділів освіти й науки, в якому наголосило на неухильному дотриманні законодавства під час організації освітнього процесу під час пандемії. Про це йдеться на сайті МОН.

Зокрема, в листі йдеться про те, що в разі недотримання вимог законодавства України про охорону здоров’я керівники закладів освіти несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із законодавством.

Так, відповідно до ст. 443 КУпАП, порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, тягне за собою накладення штрафу:

на громадян – від 1700 до 3400 грн;на посадових осіб – від 3400 до 10200 грн.

Згідно зі ст. 137 Кримінального кодексу України, невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило істотну шкоду здоров’ю потерпілого:

карається штрафом від 1700 до 6800 грн, обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий термін, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років чи без такого.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть неповнолітнього або інші тяжкі наслідки:

караються обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або ув’язненням на той самий термін, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Ст. 1167 Цивільного кодексу України передбачає відповідальність за завдану моральну шкоду: каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я. Вона може бути відшкодована одноразово або шляхом здійснення щомісячних платежів. Моральна шкода, завдана смертю фізичної особи, відшкодовується її чоловікові (дружині), батькам (усиновлювачам), дітям (усиновленим), а також особам, які мешкали з нею однією сім’єю (стаття 1168 ЦК).

Фото – Дмитро Карпій, © «Трибуна-Бровари»

Читайте також

У Броварах посилили карантин: нові обмеження діятимуть до 31 жовтняБроварщина потрапила до «жовтої зони» карантинуCOVID-19: плюс дві нові смерті та зачинена група в ДНЗ «Лісова казка». ВІДЕО

Перегляди публікації: 28

Джерело: Трибуна – Бровари