Вічнозелені сосни – нова окраса Білої Церкви

image
11 Травня 2019, 16:08
Поділитися:

Головна  /  Вічнозелені сосни – нова окраса Білої Церкви

|  11. 05. 2019

11 травня у Білій Церкві відбувся урок з правильної висадки дерев, організований у рамках співпраці міської влади Білої Церкви з фондом Фрідріха Наумана. На відрізку берега вздовж річки Рось, на набережній в районі Дерев’яного мосту, було висаджено 17 нових сосен. Вік дерев – близько 5 років, і всі вони були доставлені із спеціалізованого розсадника, де вирощувалися за певними правилами та технологіями. До роботи з висадки дерев були залучені спеціалісти з ландшафтного дизайну.

Під час заходу заступник директора департаменту – начальник управління благоустрою та екології департаменту житлово-комунального господарства міської ради Альона Колотницька відмітила, що при дотриманні правил з висадки дерев відсоток їх приживлення сягає до 90%. І навпаки, якщо дерева садити абияк, без підготовки та врахування низки чинників, то цей показник може знизитися до 10%. Тож висаджуючи нове дерево, варто звернути увагу на вибір земельної ділянки, дотримання норм відстані до доріг, комунікаційних мереж тощо. Для цього доцільно скористатися спеціальним геодезичним планом, врахувати особливості ґрунту і т.д.

За словами фахівців, процес вибору місця для висадки сосен був тривалим та кропітким. Було враховано як естетичний ефект: своїм виглядом дерева вдало доповнюватимуть і нову доріжку, і розчищений берег вдовж річки, так і властивості ґрунту та його придатність для зростання саме такого виду дерев – а він є придатним. До того ж, як наголосила керівник садово-ландшафтного центру «Едем-Флора» Галина Доміловська, в Білій Церкві мало хвойних дерев, тому зупинилися саме на виборі сосен звичайних. Ці дерева вічнозелені, красиві, очищують повітря, а голки, які осипаються з дерева, не засмічують ґрунт та водойму, а навпаки, є добривом.

Сосни висаджувалися з обгорнутими в спеціальну сітку та мішковину коренями – у подальшому це не перешкоджатиме росту дерев. Перед тим, як висадити деревця, спеціалістами було підготовлено лунки з урахуванням розмірів кореневої системи сосен та пристосувань для гарного росту дерев.

Після спушування ґрунту в лунки шарами вкладали керамзит та добриво, яке діятиме протягом 2 років, до повного укорінення дерева – для підживлення та підтримки кореневої системи. Під час висадки також було облаштовано системи аерації (збагачення повітрям) та іригації (зрошування), дренажу тощо. Для цього навколо кожного дерева укладалися гофровані трубки, які одразу обгорталися агроволокном, аби в подальшому вони правильно функціонували і не засмічувалися. Кінці трубки з’єднували муфтою, облаштованою спеціальним антивандальним люком. Кришка люку виведена назовні, з метою проведення поливу та підживлення дерев. Тож і щойно висаджені сосни полили річковою водою з розчином добрива, що сприятиме укоріненню дерев. Процес поливу відбуватиметься в подальшому раз на тиждень.

Тож нехай нові деревця якнайшвидше приживуться і радують містян та гостей Білої Церкви не один десяток років.

 Фотогалерея

 

 

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт