Вячеслав Деркач – про невитрачений «депутатський мільйон» та заплановані роботи на окрузі

image
25 Лютого 2023, 16:27
Поділитися:

Вячеслав Деркач - про невитрачений «депутатський мільйон» та заплановані роботи на окрузі

• Округ повністю забезпечений сучасними дитячими та спортивними майданчиками.

Початок року — час звітування депутатів про свою роботу на виборчих округах. Зважаючи на складний минулий рік, небагато з них хочуть це робити, виправдовуючись відсутністю фінансування — як відомо, використовувати кошти з «депутатського мільйона», передбаченого для виконання робіт з благоустрою на виборчих округах, у 2022-му році заборонили на законодавчому рівні. Хоча плани щодо благоустрою ввіреного йому округу № 36 (вул. Володимира Момота та вул. Дачна) залишилися нереалізованими, Вячеслав Деркач все ж погодився розповісти «Вістям» про депутатську діяльність у 2022 році та плани на майбутнє.

— Чи є якісь особливі проекти, неможливістю реалізації яких у 2022 році ви переймаєтесь найбільше?
— Дуже жалкую, що не встигли підключити на окрузі систему «Безпечне місто». В її рамках у мікрорайоні мали встановити записуюче відеообладнання. Система мала покрити весь без винятку район — двори, під’їзди, майданчики, стоянки, перехрестя, смітники, виїзди з вулиць, місця біля магазинів тощо. На закупівлю та встановлення обладнання планувалося витратити орієнтовно 500 тис. грн, відповідно до кошторису. Сподіваюсь, що коли видатки дозволять, систему ми все-таки впровадимо. Вона актуальна в будь-який час, а особливо під час війни. Тому коли з початком військових дій у Борисполі особливу увагу приділяли патрулюванню вулиць, перевірці підвалів, горищ, шукали підозрілих осіб, що могли мати зв’язок із ДРГ, я особливо шкодував, що «Безпечне місто» не підключене на окрузі — воно б стало в нагоді та значно полегшило б роботу правоохоронців.

— На чому зосередилися, коли стало зрозуміло, що фінансувати заплановане не будуть і плани щодо благоустрою доведеться відкласти?
— Через неможливість фінансування видатків уся моя депутатська робота на окрузі зосередилась на спілкуванні з людьми та допомозі у вирішенні тих чи інших питань. Звісно, видавалася й матеріальна допомога за зверненнями тих мешканців округу, які опинилися в тяжких фінансових умовах чи потребували підтримки за станом здоров’я. На початку війни, коли певний час було сутужно з продуктами, возили гуманітарну допомогу тим, хто цього потребував — і за моїми власними списками, адже я давно займаюсь цим округом і вже знаю людей, і за списками, складеними міською радою. Комунікація з мешканцями не переривалась ні на день. Як і раніше, я регулярно переглядаю повідомлення від мешканців — особисті чи у групах мешканців будинків у соціальних мережах.

— З якими проблемами зверталися найбільше?
— Лідер цьогорічних звернень — проблеми з електроенергією. Я інколи шуткую, що за кілька місяців майже став енергетиком, настільки глибоко довелося занурюватися в тему. Додавало напруги те, що переважна більшість будинків на моєму окрузі підключена до лінії з критичною інфраструктурою. А от деякі будинки — до звичайної лінії, яку відразу після перших обстрілів енергетичної інфраструктури почали вимикати. Зауважу, що в такому розподілі об’єктів по різних лініях немає ніякої «зради». Коли прокладалися діючі лінії, ніхто не думав, що буде війна, що будуть удари по інфраструктурі, що буде необхідність тривалого відключення живлення житлових будинків. На лінії, до якої підключена переважна більшість будинків на окрузі, знаходиться в тому числі лікарня. Її не можна вимикати, вона входить до переліку так званих захищених об’єктів. Так, лікарня забезпечена генераторами, але ж вони не можуть працювати в постійному режимі. Крім того, навіть періодичне їх використання досить дороговартісне. Тому лінія певний час не вимикалася, а разом із нею — житлові будинки. Потім через численні скарги містян ДТЕК змушений був почати відключати окремі будинки в ручному режимі — у визначений час до будинків приїздив електрик ДТЕКу і вимикаввмикав рубильник, і так по кілька разів на добу. Це теж створювало певні проблеми, оскільки викликало додаткове навантаження на місцевий підрозділ ДТЕК та псувало обладнання, яке зараз неможливо купити.

Вячеслав Деркач - про невитрачений «депутатський мільйон» та заплановані роботи на окрузі

Вячеслав Деркач - про невитрачений «депутатський мільйон» та заплановані роботи на окрузі

• На цих земельних ділянках можлива висадка рослинності та облаштування скверів. Місця для них достатньо.

— Намагалися це пояснити людям? Якісь зустрічі на тему відключень проводили?
— Дуже багато. І з людьми зустрічався, і на прийом до міського голови, його профільних заступників ходили, писали звернення в ПАТ «Київобленерго» та до депутата ВРУ Олександра Федієнка. Та люди, доведені до відчаю тривалими відключеннями світла, не завжди хотіли слухати розумні доводи чи пояснення. Тим більше, Борисполем ширилися чутки про впливових осіб, у будинках яких не виклчають світло, про самовільне підключення до критичних ліній об’єктів бізнес-структур тощо. Це був важкий період і для людей, і для мене — адже мене теж звинувачували у «бездіяльності» та скаржилися. Думаю, оті всі негаразди зі світлом того не вартували, потрібно було лише перечекати критичні кілька тижнів, і все б налагодилося. Зараз ми в цьому змогли переконатися.

— З іншими комунікаціями проблем не було? Знаю, що в деяких мікрорайонах міста інколи були перебої в роботі котелень, також люди скаржилися на відсутність води на верхніх поверхах, перебої зі зв’язком, інтернетом тощо.
— У багатоповерхівках мого округу були й вода, і тепло, котельні працювали. Компанія «Моноліт» зробила все можливе, щоб навіть при відключеннях працював інтернет. Звичайно, приватному сектору було важче, коли почались відключення, адже там під час відключень не працювали електрокотли, була відсутня вода тощо.

— Чи відомо щось про завершення робіт у новозбудованому дитсадку «Казка» на вул. Володимира Момота, 46а?
— Там практично залишилося лише зробити благоустрій. Його треба завершувати. Але це поки не залежить від міста. Чекаємо, поки дозволять капітальні видатки. Після цього роботи негайно відновляться.

— По ліцею на вул. Володимира Момота (колишня ЗОШ №5), який мали розширяти шляхом добудови, теж нічого нового?
— Все зупинилося. Про добудову зараз немає сенсу говорити, треба чекати закінчення війни, тоді буде видно. Там вдалося зробити підвальне приміщення, щоб його можна було використовувати як просте укриття. Планували ще провести ремонт вхідної групи, але поки теж ніяких зрушень немає. Чекаємо бюджетної сесії. У нас непоганий бюджет громади на цей рік, от тільки невідомо, чи зможемо ми його використати на заплановані потреби.

— Які ще роботи з благоустрою проводитимете в першу чергу, коли така можливість буде надана?
— У 2022 році не встигли перенести смітник, який знаходиться ближче до будинку 44 на вул. Володимира Момота. Відвели для нього місце подалі від будинків, через дорогу, біля території водного господарства, зробили там висипку, і на цьому все закінчилося. Зараз там тимчасово паркуються автомобілі. Коли дозволять видатки, заасфальтуємо, поставимо огорожу та нові урни. Це буде сміттєвий майданчик закритого типу, як той, що біля гаражів на вул. Володимира Момота. Також за будинком на Володимира Момота, 46 планується ремонт доріжки. Її зроблять такою ж, як вздовж вул. Володимира Момота, 44, із ФЕМ-плитки. Свого часу там не схотіли класти плитку через підземні комунікації. Але після кожного дощу там величезні калюжі, тому треба або все-таки класти плитку, або піднімати вище наявні бетонні плити, іншого способу позбутися калюж немає.

— Депутат попередньої каденції на вул. Момота Марина Добровольська в інтерв’ю одному з місцевих видань кілька років тому розповідала, що після завершення будівництва дитсадка на території між ним та дитячим майданчиком на вул. Момота, 46 зроблять сквер. За її словами, земельної ділянки для цього достатньо. Розкажіть, як сталося, що у підсумку ділянки не тільки не вистачило, а ще й довелося відрізати та вилучити частину дитячого майданчика?
— Так, за проханням мешканців я розбирався з цим питанням. Уточняв у профільних заступників та в земельному відділі. Мені продемонстрували схему земельної ділянки, яка була виділена саме в таких межах ще багато років тому управлінню освіти і науки. Саме по цих межах і поставили паркан. Тому навіть не можу сказати, чому виникли такі розбіжності порівняно з інформацією, що надавалася депутатами минулої каденції.

— Чи планується озеленення територій біля багатоповерхових будинків на окрузі?
— Питання озеленення можна піднімати й зараз, подавати відповідну заявку. Цим займається ВУКГ або обслуговуюча компанія, яка надає послуги мешканцям будинків (на вул. Володимира Момота це відповідні ОСББ або КП «Мій дім — Бориспіль» (колишнє КП «ЖРЕУ»). Є місце для висаджування дерев біля будинку 46, за будинком 40 та навпроти будинку 42 на вул. Володимира Момота, в інших місцях. Колись навіть піднімалося питання облаштування за будинком на вул. Володимира Момота, 40 майданчику для вигулу собак. Але через те, що не було зрозуміло, хто там прибиратиме, питання «зависло». Адже господарі собак прибирати не хочуть, лише гуляти з тваринами. Якщо ті, хто вигулює собак, організуються та дійдуть домовленості про прибирання, можна буде знову обговорювати це питання.

Вячеслав Деркач - про невитрачений «депутатський мільйон» та заплановані роботи на окрузі

• Якщо господарі собак організуються, тут можливе облаштування майданчика для вигулу.

 

— Ваш округ трохи віддалений від центру міста, але люди так само потребують природніх зелених зон. У кінці вулиці Момота, там, де вона переходить у вулицю Польову, є досить велика захаращена земельна ділянка, що з року в рік заростає бур’янами. Чи можливо в цьому місці висадити дерева та зробити сквер?
— Там проходить газова труба, через це капітальне будівництво заборонене. Разом із тим, частина цього пустиря вже виділена в довгострокову оренду якійсь організації. Ділянка знаходиться над дорогою, тому для облаштування скверу потрібно буде подумати над огорожею, тротуаром. Якщо навіть не сквер, то хоча б просто висадку дерев там можна буде зробити. Я вивчу це питання.

— Що із дорогами, їх будуть ремонтувати в цьому році?
— Всі вулиці мого округу, навіть найменші, вже заасфальтовані, скрізь є освітлення. Що стосується вулиці Володимира Момота, яку постійно розбивають вантажівки, а далі за нею вулиці Польової, то в цьому році можна буде розраховувати на ямковий ремонт. Підготовка до цього вже ведеться.

— Чи достатньо на окрузі укриттів? У якому вони стані? Чому до списку укриттів, який оприлюднювала міська рада, було включене підвальне приміщення під «Форою» на вул. Володимира Момота, 42, яке доступне лише персоналу магазину?
— Це питання до відповідальних із цивільної оборони міста. Карта укриттів мала бути зроблена ще за місяць до початку війни, коли знали про можливе вторгнення. Її зробили з запізненням, включивши туди й приватні будинки та об’єкти. Щодо підвалу під «Форою», то це приватна власність, вона не повинна бути включена в список доступних широкому загалу укриттів. Так само є укриття під будівлею ПрАТ «АТАСС-Бориспіль», вона теж у приватній власності, але я знаю, що туди пускали людей. Коли почалась війна, я звернувся до міського голови з проханням відкрити для людей підвальне приміщення новозбудованого ДНЗ «Казка». Туди провели інтернет, досягли домовленості з охоронцем, що він відкриватиме територію та впускатиме людей. Приміщення також опалювалось усю зиму.

— Як у цілому ви можете охарактеризувати свій округ?
— Я б сказав, що округ благополучний. Звичайно, не обходиться без дрібного вандалізму — наприклад, баскетбольні кільця на новому спортивному майданчику зі штучним покриттям між будинками на Володимира Момота, 48, 50 та 52 зламали через два тижні. Не допомогли навіть камери відеоспостереження. Регулярно смітять біля бювету, що коло готелю «Лігена». Там хороша вода, не хочеться, щоб через це його довелося закрити. Але у цілому, як я сказав, округ хороший, як і люди, які на ньому проживають. Багато відповідальних мешканців, які конструктивно ставляться до питань та проблем, що можуть виникати. З такими людьми приємно працювати.

Вячеслав Деркач - про невитрачений «депутатський мільйон» та заплановані роботи на окрузі

• Ремонт пішохідної доріжки проведуть, як тільки буде дозволене фінансування капітальних видатків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама