Верховний Суд скасував незаконні судові рішення щодо статусу пам’ятки “Садиба купця Дмитрієва” на столичному Подолі

image
27 Січня 2023, 14:22
Поділитися:

27 січня 2023 г. 14:22

Верховний Суд (ВС) підтримав позицію столичної прокуратури щодо помилковості висновків судів попередніх інстанцій про статус пам’ятки “Садиба купця Дмитрієва”. Справу направили на новий розгляд до суду першої інстанції.

Про це, як передає KВ, йдеться у повідомленні пресслужби Київської міської прокуратури.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Київська прокуратура оскаржила у Верховному Суді рішення судів попередніх інстанцій, якими пам’ятку архітектури – комплекс будівель “Садиба міська купця Дмитрієва Й.М.” виключено з Державного реєстру нерухомих пам’яток України”, – йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У прокуратурі зауважили, що згадана садиба розташована в історичній частині Подолу на вулиці Хорива. Пам’ятка збудована за проектом відомого архітектора О. Кривошеєва. Вона складається з декількох будинків і є важливим елементом садибної забудови Подолу

З 2017 року у пам’ятка з’явився власник – комерційна структура. За її позовом суди першої та другої інстанцій скасували пам’яткоохоронний статус “Садиби купця Дмитрієва” та виключили пам’ятку з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

“Не погоджуючись з вказаними рішеннями судів та з метою захисту історичної спадщини Київська міська прокуратура оскаржила їх у найвищій судовій інстанції”, – зазначили правоохоронці. Верховний Суд підтримав позицію прокуратури та направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Нагадаємо, у липні 2021 року Київська міська прокуратура через Верховний суд оскаржила рішення про виключення із Держреєстру нерухомих пам’яток України пам’ятника архітектури “Садиба купця Дмитрієва”. У листопаді того ж року суд задовольнив позов столичної прокуратури про відміну реєстрації права власності за приватною структурою на 8 будівель по вул. Хорива, три з яких є пам’ятками історії та архітектури місцевого значення, відомого як “Садиба купця Дмитрієва”. Слід зауважити, що захистити історичну будівлю на Подолі громадськість та прокуратура намагаються вже декілька років

Читайте: Прокуратура заважає забудовникам знищити “садибу купця Дмитрієва” на столичному Подолі

Фото: Київська міська прокуратура

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона