Верховна Рада ухвалила закон про хімічну кастрацію педофілів та насильників

image
12 Липня 2019, 11:41
Поділитися:

11 липня Верховна Рада 247 голосами депутатів ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості». Зміни до Кримінального кодексу України посилять відповідальність за зґвалтування та розбещення неповнолітніх осіб.

«Запропоновані зміни до законодавства України розроблені з метою попередження злочинів проти найбільш беззахисної частини населення України – дітей. Проектом запропонована хімічна кастрація педофілів і насильників, яка вже застосовується в багатьох європейських країнах світу й деяких американських штатах. Злочинцям роблять ін`єкції спеціальних препаратів, які пригнічують лібідо», – зазначено у пояснювальній записці до закону.

Закон пропонує комплексний підхід щодо вдосконалення законодавства у сфері протидії сексуальним зловживанням щодо дітей – посилюється відповідальність за зґвалтування та розбещення неповнолітніх осіб шляхом внесення змін Кримінального кодексу України.

Так, статтею 152  передбачено покарання із застосуванням примусової хімічної кастрації, але при цьому її не застосовуватимуть до осіб, які вчинили злочини у віці до 18 років і до осіб у віці понад 65 років.

Відповідно до закону, покарання у вигляді примусової хімічної кастрації полягає у примусовому введенні засудженому антиандрогенних препаратів, які складаються з хімічних речовин, що мають зменшити лібідо та сексуальну активність.

Також законом вносяться зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України та закону «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі». Їх положення доповнені категорією засуджених до позбавлення волі за зґвалтування неповнолітньої чи неповнолітнього, насильницьке задоволення статевої пристрасті в неприродний спосіб, вчинене щодо неповнолітньої чи неповнолітнього, статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, розбещення неповнолітніх. Щодо таких осіб закон передбачає встановлення адміністративного нагляду.

Зазначається, що припинення адміннагляду не застосовується до осіб, які були засуджені до позбавлення волі відповідно до статей 152 (Зґвалтування), 153 (Сексуальне насильство), 155 (Статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку), 156 (Розбещення неповнолітніх) Кримінального кодексу України за зґвалтування, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього, насильницьке задоволення статевої пристрасті в неприродний спосіб, вчинене щодо неповнолітньої чи неповнолітнього, статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, розбещення неповнолітніх.

Також закон передбачає створення публічного реєстру осіб, які були засуджені до позбавлення волі відповідно до згаданих статей Кримінального кодексу за зґвалтування дітей. Кабінет міністрів України має забезпечити створення такого реєстру в двомісячний строк після набуття чинності закону.

Цей закон набуває чинності наступного дня після його опублікування.

Джерело: Трибуна Бровари