Великий піст: що найцінніше та чого не варто робити

image
28 Лютого 2023, 20:59
Поділитися:

Великий піст – головний та найсуворіший піст як у православних християн, так і в католиків. Він триває сім тижнів і закінчується напередодні Великодня.

У 2023 році Великий піст у православних християн розпочався 27 лютого і триватиме до 15 квітня. Цьогоріч православні християни відзначають Великдень 16 квітня, а в католиків це свято припадає на 9 квітня.

Почати поститися можна в будь-який момент, але священники радять перед цим примиритися з близькими, пробачити образи та налагодити мир у стосунках.

Проблема полягає в тому, що сучасна людина схвально ставиться до утримання окремих страв чи напоїв, але не надає особливого духовного значення та розуміння посту.

Головна мета Великого посту – покаяння та очищення, обмеження в їжі – лише одна з умов.

Стриманість у виборі і кількості їжі покликана допомогти віруючому фізично і духовно підготуватися до святкування Великодня. Але в піст необхідно приділяти увагу не лише дотриманню обмежень у їжі, а й духовному очищенню – очистити себе від злих думок, пробачити всі образи, не конфліктувати, читати молитви.

Рекомендації щодо їжі у Великий піст

Варто зазначити, що дотримуватися обмежень у їжі можуть лише фізично здорові люди. Священники і лікарі рекомендують відмовитися від дотримання посту дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку і тим, хто має будь-які хронічні захворювання.

Якщо ви ухвалили рішення постити, це не означає, що доведеться голодувати. Тим більше, що це не потрібно. Харчування в дні Великого посту буде збалансованим, якщо ви продумаєте своє меню.

Традиційні продукти для харчування у дні Великого посту наступні:

злакові крупи (вівсяна, гречана, рисова, ячна, пшенична, кукурудзяна);
домашні соління і варення з овочів і фруктів, оливки, консерви з грибів і бобових;
гриби різного приготування;
чорний хліб, злакові хлібці;
сезонні овочі (картопля, морква, буряк, гарбуз, цибуля, селера, редька та ін.), зелень;
сезонні фрукти (яблука, цитрусові, банани, гранат та ін.);
боби (горох, квасоля, сочевиця та ін.) і страви на їх основі;
сухофрукти, мед, горіхи.

Комбінуючи ці продукти, ви зможете забезпечити свій організм необхідними вуглеводами, білками, жирами, вітамінами та іншими мікронутрієнтами.

Перший та останній тиждень Великого посту вважаються найсуворішими.
У понеділок, середу та п’ятницю в ці тижні можна вживати лише ті продукти, які не піддавалися термічній обробці. У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без олії і лише ввечері.

Певні послаблення церква дозволяє в суботу та неділю. Вірянам дозволено вживати гарячу їжу з олією.

Останній тиждень посту, який називається Страсною седмицею, має особливий день – п’ятницю. Цього дня віряни можуть їсти лише вчорашній хліб та пити воду. А в суботу їсти взагалі заборонено.

На Великий піст головне – виключити з меню всі продукти тваринного походження. А це – молоко, сир, сметана, яйця, м’ясо та інколи риба. Можете без проблем вживати макарони, різні крупи, овочі та фрукти, сухофрукти й зелень, домашні заготовлення та овочеву консервацію.

Що варто і чого не можна робити:

перед початком посту обов’язково потрібно сповідатися та причаститися;
протягом усіх днів посту треба відмовлятися від їжі тваринного походження та м’яса;
особливо у Великий піст цінується допомога іншим людям;
під строгою забороною в піст влаштовувати гучні вечірки;
у піст не можна вживати спиртні напої та палити. Якщо ви маєте шкідливі звички, варто їх обмежити;
 кожну неділю бажано ходити до церкви на літургії та щодня молитися;
Під час Великого посту варто стримувати себе в тілесних втіхах;
найбільша цінність – це чесність. Треба бути абсолютно чесними перед собою та іншими людьми.

Читайте також:

1 Різдвяний піст-2020: його мета та від чого варто утриматись

2 Цікаві факти про Святвечір

3 ПЦУ запустила мобільний додаток «Моя церква»

4 «Ухилянтів» у Броварській громаді продовжуватимуть розшукувати: ховаються і біля церкви в Требухові?

Читати далі: Великий піст: що найцінніше та чого не варто робити , автор Заболотний Євген

Джерело: Трибуна – Бровари